Pieczony skyrnik


Uczta dla podniebienia dla wszystkich polujących na słodkie przepisy wysokobiałkowe, czyli pieczony skrynik 💪💪💪 Prosty w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników. Zwykły biały cukier zastąpiłam ksylitolem, a sprawcą delikatnego waniliowego aromatu mojego skyrnika jest budyń w proszku 😉
Dzięki ubitym osobno białkom pieczony skyrnik jest lekki i ładnie rośnie. Najlepiej smakuje w towarzystwie owoców, np. sosu z jagód, malin czy truskawek 🍓🍓🍓
🤔A może chcesz upiec skyrnik w airfryer? Przepis na skyrnik z airfryer znajdziesz tutaj.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pieczony skyrnik:
-
Krok 1
Białka ubij do uzyskania sztywnej konsytencji. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Do miski przełóż skyr, ksylitol, budyń, ekstrakt, żółtka i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj.
-
Krok 3
Następnie za pomocą szpatuły delikatnie wmieszaj do masy ubite białka.
-
Krok 4
Spód formy o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj odrobiną tłuszczu (masłem lub olejem). Przełóż do nagrzanego piekararnika i piecz w 180°C przez około 40 minut do zrumienienia wierzchu sernika.
-
Krok 5
Upieczony skyrnik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestudzenia. A następnie przełóż go do lodówki na kilka godzin, tak żeby dobrze się schłodził.
Skyrnik będzie świetnie smakował z sosem z owoców jagodowych!🍓🤤
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-cukru/pieczony-skyrnik |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze