Granola czekoladowo-kokosowa - Przepis
Lżejsze/zdrowsze

Granola czekoladowo-kokosowa

granola czekoladowo-kokosowa

Granola czekoladowo-kokosowa

  • 00:30
  • 10
  • Średni
00:30
10
Średni

Granola czekoladowo-kokosowa - mój pomysł na zbilansowane, zdrowe śniadanie! Przepis jest idealny dla osób, które lubią rozpoczynać dzień na słodko. Gorzka czekolada, płatki owsiane, kakao, wiórki kokosowe... Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i dodają energii na cały dzień! Aby delikatnie osłodzić całość, użyłam cukru kokosowego i miodu. Taka mieszanka doda Ci siły i zaspokoi głód na kilka godzin. :) Polecamy!

Składniki

Składniki:
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g miodu
  • 50 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 30 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 400 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g pokrojonej gorzkiej czekolady 64%
Wskazówki

Granola czekoladowo-kokosowa

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 170°C. Rozpuść olej kokosowy z miodem i cukrem kokosowym.

olej kokosowy, miód, cukier kokosowy
Krok 2

Dodaj kakao oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj.

czekolada i kakao
Krok 3
Rozpuszczoną masę połącz z płatkami owsianymi.
masa czekoladowa z płatkami owsianymi
Krok 4
Dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj.
masa czekoladowa z płatkami owsianymi i czekoladą
Krok 5
Granolę rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
granola na blasze
Krok 6

Piecz przez 15 minut, mieszając co 5 minut. Po tym czasie dodaj wiórki kokosowe i piecz jeszcze przez ok. 4-5 minut. Gotową granolę pozostaw do całkowitego wystudzenia.

upieczona granola kokosowa
Składniki
Składniki:
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g miodu
  • 50 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 30 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 400 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g pokrojonej gorzkiej czekolady 64%
Lżejsze/zdrowsze ->

Przepisy z kategorii Lżejsze/zdrowsze