1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki Mikołaje

Babeczki Mikołaje

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jak wprowadzić się w świąteczny nastrój? Oczywiście dzięki świątecznym wypiekom! W tym roku, tuż po zagnieceniu ciasta na tradycyjny piernik, na pierwszy ogień idą Babeczki Mikołaje! 🎅🏻 Z pomocą swoich małych elfów upieczcie wspólnie klasyczne czekoladowe babeczki! Gdy ostygną zabierzcie się za wesołe dekorowanie, wykorzystując maślany krem, cukrowe pisaki i połyskujące perełki, z którymi każdy wypiek nabiera świątecznego charakteru!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babeczki czekoladowe:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia babeczek wyłóż czerwonymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.

    czerwone papilotki w formie do babeczek
  • Krok 2

    Formę do pieczenia babeczek wyłóż czerwonymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.

    w misce suche składniki do babeczek
  • Krok 3

    Masło rozpuść na małej mocy palnika.

    na płycie garnek z rozpuszczonym masłem
  • Krok 4

    Dodaj kawałki czekolady, odstaw do rozpuszczenia. Po chwili wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.

    na płycie garnek z rozpuszczonym masłem i czekoladą
  • Krok 5

    Jajka wymieszaj z mlekiem i czekoladą. 

    na blacie roztrzepane jajka, mleko w szklance, rozpuszczona czekolada w rondelku
  • Krok 6

    Wymieszaj mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj.

    w misce wymieszane suche składniki do pieczenia babeczek i miseczka z masa czekoladową
  • Krok 7

    Ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-22 minut do suchego patyczka.

     

     

    foremk ado babeczek wypełniona nieupieczonymi babeczkami

Krem maślany:

  • Krok 8

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.

    w misce utarte masło z cukrem
  • Krok 9

    Podziel na trzy części, jedna z nich powinna być nieco większa od pozostałych.

    w miseczkach krem maślany i barwnik czerwony na blacie
  • Krok 10

    Do dwóch mniejszych dodaj czerwony barwnik. Do jednej dwie krople, do pozostałej całość barwnika do uzyskania intensywnego koloru. 

    w miseczkach trzy kolory kremu maślanego
  • Krok 11

    Maślany krem bez barwnika przełóż do worka z tylką w kształcie gwiazdki.

    czekoladowe babeczki, miseczka z czerwonym kremem maślanym, worek cukierniczy

Dekorowanie:

  • Krok 12

    Jasnoróżowym kremem posmaruj środkową część babeczki. 

     

     

     

    na blacie czekoladowa babeczka z paskiem kremu maślanego
  • Krok 13

     Czerwonym kremem posmaruj górną część tworząc czapkę.

     

    na szarym blacie czekoladowa babeczka z dwoma kolorami kremu maślanego obok szpatułka
  • Krok 14

    Jasnym kremem, przy użyciu worka cukierniczego, zrób futerko z pomponikiem na czapce oraz brodę.

  • Krok 15

    Czarnym pisakiem utwórz oczy. Czerwonym pisakiem wykonaj nosek.

    na blacie udekorowana babeczka Mikołaj z kremu maślanego, obok pisaki
  • Krok 16

    Brodę posyp białą posypką.

    na blacie babeczka Mikołaj udekorowana kremem maślanym

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej