Muffinki i babeczki

Babeczki Mikołaje

przyozdobiona babeczka mikołaj z brodą

Babeczki Mikołaje

  • 03:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
03:00
12
Średni

Jak wprowadzić się w świąteczny nastrój? Oczywiście dzięki świątecznym wypiekom! W tym roku, tuż po zagnieceniu ciasta na tradycyjny piernik, na pierwszy ogień idą Babeczki Mikołaje! 🎅🏻 Z pomocą swoich małych elfów upieczcie wspólnie klasyczne czekoladowe babeczki! Gdy ostygną zabierzcie się za wesołe dekorowanie, wykorzystując maślany krem, cukrowe pisaki i połyskujące perełki, z którymi każdy wypiek nabiera świątecznego charakteru!

Składniki

Babeczki czekoladowe:
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g Kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 140 g cukru
  • ½ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
Krem maślany:
  • 300 g miękkiego masła
  • 220 cukru pudru
  • 1-2 Barwniki czerwone Dr. Oetkera
Dekoracja:
  • 1 Pisak czarny Dr. Oetkera
  • 1 Pisaki cukrowe Dr.Oetkera
  • 1 Mix dekoracji cukrowych Biała fantazja Dr.Oetkera
Wskazówki

Babeczki czekoladowe:

Krok 1

Formę do pieczenia babeczek wyłóż czerwonymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.

czerwone papilotki w formie do babeczek
Krok 2

Formę do pieczenia babeczek wyłóż czerwonymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.

w misce suche składniki do babeczek
Krok 3

Masło rozpuść na małej mocy palnika.

na płycie garnek z rozpuszczonym masłem
Krok 4

Dodaj kawałki czekolady, odstaw do rozpuszczenia. Po chwili wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.

na płycie garnek z rozpuszczonym masłem i czekoladą
Krok 5

Jajka wymieszaj z mlekiem i czekoladą. 

na blacie roztrzepane jajka, mleko w szklance, rozpuszczona czekolada w rondelku
Krok 6

Wymieszaj mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj.

w misce wymieszane suche składniki do pieczenia babeczek i miseczka z masa czekoladową
Krok 7

Ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-22 minut do suchego patyczka.

 

 

foremk ado babeczek wypełniona nieupieczonymi babeczkami

Krem maślany:

Krok 8

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.

w misce utarte masło z cukrem
Krok 9

Podziel na trzy części, jedna z nich powinna być nieco większa od pozostałych.

w miseczkach krem maślany i barwnik czerwony na blacie
Krok 10

Do dwóch mniejszych dodaj czerwony barwnik. Do jednej dwie krople, do pozostałej całość barwnika do uzyskania intensywnego koloru. 

w miseczkach trzy kolory kremu maślanego
Krok 11

Maślany krem bez barwnika przełóż do worka z tylką w kształcie gwiazdki.

czekoladowe babeczki, miseczka z czerwonym kremem maślanym, worek cukierniczy

Dekorowanie:

Krok 12

Jasnoróżowym kremem posmaruj środkową część babeczki. 

 

 

 

na blacie czekoladowa babeczka z paskiem kremu maślanego
Krok 13

 Czerwonym kremem posmaruj górną część tworząc czapkę.

 

na szarym blacie czekoladowa babeczka z dwoma kolorami kremu maślanego obok szpatułka
Krok 14

Jasnym kremem, przy użyciu worka cukierniczego, zrób futerko z pomponikiem na czapce oraz brodę.

Krok 15

Czarnym pisakiem utwórz oczy. Czerwonym pisakiem wykonaj nosek.

na blacie udekorowana babeczka Mikołaj z kremu maślanego, obok pisaki
Krok 16

Brodę posyp białą posypką.

na blacie babeczka Mikołaj udekorowana kremem maślanym
Składniki
Babeczki czekoladowe:
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g Kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 140 g cukru
  • ½ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
Krem maślany:
  • 300 g miękkiego masła
  • 220 cukru pudru
  • 1-2 Barwniki czerwone Dr. Oetkera
Dekoracja:
  • 1 Pisak czarny Dr. Oetkera
  • 1 Pisaki cukrowe Dr.Oetkera
  • 1 Mix dekoracji cukrowych Biała fantazja Dr.Oetkera
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki