Waniliowe babeczki króliczki

Waniliowe babeczki króliczki to moja propozycja na oryginalny, wielkanocny deser. Co roku staram się zaskoczyć moich gości nie tylko smakiem ale także niebanalnym wyglądem moich słodkości. Przyznam się, że króliczkami jestem kompletnie zauroczona. :) Mam nadzieję, że wywołają równie pozytywne reakcje wśród moich bliskich. Przygotowanie babeczek składa się z kilku kroków, które starałam się przejrzyście opisać w poniższym przepisie. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to ich produkcję! :) W razie pytań jak zawsze służę radą. Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babeczki:
-
Krok 1
Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przesiej mąkę i wymieszaj ją razem z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem z wanilią.
-
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem pudrem do jasnej konsystencji. Ciągle mieszając stopniowo dolewaj mleko i jajka.
-
Krok 3
Suche składniki wymieszaj z mokrymi tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżek nałóż ciasto do papilotek.
-
Krok 4
Babeczki piecz przez około 22-25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krem:
-
Krok 5
Składniki umieść w misce. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
-
Krok 6
Za pomocą miksera utrzyj składniki, do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem rozsmaruj na babeczkach.
-
Krok 7
Babeczki obsyp wiórkami kokosowymi.
-
Krok 8
Żeby utworzyć uszy królika przytnij pianki nożyczkami na skos.
-
Krok 9
Uszy zanurz w cukrowej posypce. Przecięte pianki są od środka wilgotne, dzięki czemu posypka cukrowa dobrze się trzyma.
-
Krok 10
Uszy delikatnie włóż w babeczki. Noski przygotuj z perełek cukrowych, a nos i wąsy namaluj pisakiem o smaku czekoladowym.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze