Muffinki i babeczki

Wegańskie muffinki z bananem i kruszonką

Wegańskie muffinki z bananem i kruszonką

  • 01:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
01:00
12
Średni

Muffiny to typowy anglosaski deser, który w ostatnich latach ogromną popularność zdobył także w Polsce! Uwielbiają je zarówno dzieciaki jak i dorosłe łasuchy. Co powiecie na wegańską wersję z bananem i kruszonką, w której jajka zastąpiłam siemieniem lnianym? 😊 Lubię zabierać je do pracy, a w chwilach popołudniowego spadku energii zawsze mam pod ręką pysznego muffinka! 😊

Składniki

Kruszonka:
  • 30 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 20 g mąki ryżowej
  • 20 g zimnego oleju kokosowego
Muffinki:
  • 20 g siemienia lnianego
  • 80 ml gorącej wody
  • 40 g orzechów laskowych
  • 30 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 10 g Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 70 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 250 g bananów
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera
Wskazówki

Kruszonka:

Krok 1

Cukier kokosowy, mąkę ryżową i olej kokosowy zagnieć na kruszonkę.

Krok 2

Odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffinki.

Muffinki:

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Foremkę na muffinki i wyłóż papilotkami.

Krok 4

Siemie lniane dobrze zmiel i zalej gorącą wodą.

Krok 5

Odstaw na około 10 minut do napęcznienia.

Krok 6

Wymieszaj: pokrojone orzechy laskowe, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną i mąkę jaglaną.

Krok 7

Rozgnieć banany za pomocą widelca.

Krok 8

Wymieszaj rozgniecione banany, z siemieniem lnianym, olejem kokosowym i ekstraktem waniliowym.

Krok 9

Połącz suche składniki z mokrymi.

Krok 10

Ciasto przełóż do papilotek za pomocą łyżeczki.

Krok 11

Posyp muffinki kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut.

Krok 12

Upieczone muffinki pozostaw do wystudzenia.

Składniki
Kruszonka:
  • 30 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 20 g mąki ryżowej
  • 20 g zimnego oleju kokosowego
Muffinki:
  • 20 g siemienia lnianego
  • 80 ml gorącej wody
  • 40 g orzechów laskowych
  • 30 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 10 g Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 70 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 250 g bananów
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki