Muffinki i babeczki

Łatwe muffinki bananowe z czekoladą

łatwe muffinki bananowe z kawałkami gorzkiej czekolady na drugie śniadanie

Łatwe muffinki bananowe z czekoladą

  • 00:40
  • 12
  • Łatwy
00:40
12
Łatwy

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady to łatwy przepis na pyszną przekąskę lub drugie śniadanie. Wspaniale pachną bananami i czekoladą. Wypróbuj! 🍌🍫

Składniki

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady 64%
  • 170 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 10 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 g dojrzałych bananów (2 duże banany)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • 60 ml oleju
Wskazówki

Muffinki:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami.

fore,ka na muffinki wyłożona papilotkami
Krok 2

Czekoladę posiekaj na kawałki.

gorzka czekolada posiekana na kawałki
Krok 3

Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały, szczyptę soli, cukier i wymieszaj.

mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, mielone migdały, cukier
Krok 4

Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajka, olej, cukier z wanilią i wymieszaj.

cukier z wanilią, banany, jajka, olej
Krok 5

Następnie w dwóch turach dodaj suche składniki, wymieszaj do połączenia. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę.

Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do papilotek.

ciasto na muffinki bananowe w papilotkach
Krok 6

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

upieczone muffinki bananowe z czekoladą
Składniki
Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady 64%
  • 170 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 10 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 g dojrzałych bananów (2 duże banany)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • 60 ml oleju
Może się przydać
Zobacz więcej
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki