Czekoladowe cupcake z choinkami


Czekoladowe cupcake z choinkami cieszą oko i podniebienie. Świąteczny klimat zagościł w naszej kuchni na dobre! Babeczki postanowiłyśmy ozdobić choinkami z białej czekolady i matchy. Dekoracja naprawdę prosta...A efekt zaskakuje! :) Prawdziwie zimowego charakteru dodaje śmietankowy krem, obsypany wiórkami kokosowymi. Całość prezentuje się zjawiskowo, a smak... Mooocno czekoladowe, puszyste ciasto po prostu rozpływa się w ustach. <3. Ostrzegam - jeśli chcecie zachować je na dłużej, przygotujcie aparaty - jeśli macie w domu gromadkę łasuchów, babeczki znikną w błyskawicznym tempie! ;)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Choinki z białej czekolady:
-
Krok 1
Czekoladę i herbatę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dokładnie wymieszaj. Czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego.
-
Krok 2
Paluszki przekrój na pół i ułóż je w odstępach na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Zrób choinki z czekolady wyciskając ją na paluszki
-
Krok 4
Ułóż śnieżynki i delikatnie je dociśnij. Odstaw choinki w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Babeczki:
-
Krok 5
Papilotki ułóż w formie do babeczek. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 6
Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej konsystencji.
-
Krok 7
Zagotuj mleko, a następnie zalej nim pokrojoną czekoladę.
-
Krok 8
Dodaj rozpuszczoną czekoladę do jajek utartych z cukrem i dobrze zmiksuj
-
Krok 9
Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy czekoladowej i dokładnie zmiksuj.
-
Krok 10
Ciasto przełóż do foremek za pomocą łyżki i piecz przez ok. 25 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.
Krem:
-
Krok 11
Serek, śmietankę i cukier puder ubij dokładnie mikserem. Krem rozsmaruj na górze każdej babeczki.
-
Krok 12
Każdą babeczkę obsyp wiórkami kokosowymi i delikatnie wbij w nią choinkę.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze