1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Czekoladowe cupcake z choinkami

Czekoladowe cupcake z choinkami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowe cupcake z choinkami cieszą oko i podniebienie. Świąteczny klimat zagościł w naszej kuchni na dobre! Babeczki postanowiłyśmy ozdobić choinkami z białej czekolady i matchy. Dekoracja naprawdę prosta...A efekt zaskakuje! :) Prawdziwie zimowego charakteru dodaje śmietankowy krem, obsypany wiórkami kokosowymi. Całość prezentuje się zjawiskowo, a smak... Mooocno czekoladowe, puszyste ciasto po prostu rozpływa się w ustach. <3. Ostrzegam - jeśli chcecie zachować je na dłużej, przygotujcie aparaty - jeśli macie w domu gromadkę łasuchów, babeczki znikną w błyskawicznym tempie! ;)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Choinki z białej czekolady:

  • Krok 1

    Czekoladę i herbatę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dokładnie wymieszaj. Czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego.

  • Krok 2

    Paluszki przekrój na pół i ułóż je w odstępach na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Zrób choinki z czekolady wyciskając ją na paluszki

  • Krok 4

    Ułóż śnieżynki i delikatnie je dociśnij. Odstaw choinki w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Babeczki:

  • Krok 1

    Papilotki ułóż w formie do babeczek. Piekarnik nagrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej konsystencji.

  • Krok 3

    Zagotuj mleko, a następnie zalej nim pokrojoną czekoladę.

  • Krok 4

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę do jajek utartych z cukrem i dobrze zmiksuj

  • Krok 5

    Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy czekoladowej i dokładnie zmiksuj.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do foremek za pomocą łyżki i piecz przez ok. 25 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.

Krem:

  • Krok 1

    Serek, śmietankę i cukier puder ubij dokładnie mikserem. Krem rozsmaruj na górze każdej babeczki.

  • Krok 2

    Każdą babeczkę obsyp wiórkami kokosowymi i delikatnie wbij w nią choinkę.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej