Muffinki i babeczki

Czekoladowe cupcake z choinkami

Czekoladowe cupcake z choinkami

  • 03:00
  • 12
  • Trudny
Zaktualizowano:
03:00
12
Trudny

Czekoladowe cupcake z choinkami cieszą oko i podniebienie. Świąteczny klimat zagościł w naszej kuchni na dobre! Babeczki postanowiłyśmy ozdobić choinkami z białej czekolady i matchy. Dekoracja naprawdę prosta...A efekt zaskakuje! :) Prawdziwie zimowego charakteru dodaje śmietankowy krem, obsypany wiórkami kokosowymi. Całość prezentuje się zjawiskowo, a smak... Mooocno czekoladowe, puszyste ciasto po prostu rozpływa się w ustach. <3. Ostrzegam - jeśli chcecie zachować je na dłużej, przygotujcie aparaty - jeśli macie w domu gromadkę łasuchów, babeczki znikną w błyskawicznym tempie! ;)

Składniki

Choinki z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 1 g herbaty matcha
  • 6 paluszków
  • Śnieżynki cukrowe Dr. Oetkera
Babeczki:
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady 80%
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Krem:
  • 125 g śmietankowego serka typu Philadelphia
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru
  • 30 g wiórek kokosowych
Wskazówki

Choinki z białej czekolady:

Krok 1

Czekoladę i herbatę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dokładnie wymieszaj. Czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego.

Krok 2

Paluszki przekrój na pół i ułóż je w odstępach na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Zrób choinki z czekolady wyciskając ją na paluszki

Krok 4

Ułóż śnieżynki i delikatnie je dociśnij. Odstaw choinki w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Babeczki:

Krok 5

Papilotki ułóż w formie do babeczek. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Krok 6

Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej konsystencji.

Krok 7

Zagotuj mleko, a następnie zalej nim pokrojoną czekoladę.

Krok 8

Dodaj rozpuszczoną czekoladę do jajek utartych z cukrem i dobrze zmiksuj

Krok 9

Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy czekoladowej i dokładnie zmiksuj.

Krok 10

Ciasto przełóż do foremek za pomocą łyżki i piecz przez ok. 25 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.

Krem:

Krok 11

Serek, śmietankę i cukier puder ubij dokładnie mikserem. Krem rozsmaruj na górze każdej babeczki.

Krok 12

Każdą babeczkę obsyp wiórkami kokosowymi i delikatnie wbij w nią choinkę.

Składniki
Choinki z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 1 g herbaty matcha
  • 6 paluszków
  • Śnieżynki cukrowe Dr. Oetkera
Babeczki:
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady 80%
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Krem:
  • 125 g śmietankowego serka typu Philadelphia
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru
  • 30 g wiórek kokosowych
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki