Muffinki i babeczki

Orkiszowe muffinki z jabłkami

Orkiszowe muffinki z jabłkami

  • 00:40
  • 12
  • Łatwy
00:40
12
Łatwy

Czy w słodyczach możemy przemycać dietetyczne elementy? Pewnie, że tak! 😊 Doskonały przykład to babeczki na bazie mąki orkiszowej, stanowiącą zdrowszą alternatywę dla klasycznej, białej mąki pszennej. Jest ona doskonałym źródłem energii, dlatego przygotowane na jej bazie przekąski pozostawiają nas na dłużej z uczuciem sytości. Do babeczek możesz dodać dowolne owoce sezonowe. Mnie najbardziej smakują w wersji z jabłkiem 😊

Składniki

Ciasto:
  • 220 g mąki orkiszowej białej
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka Sody Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 125 ml dowolnego mleka(użyłam migdałowego)
  • 70 ml oleju
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Dr. Oetkera
  • 2 małe jabłka
  • 50 g mielonych migdałów
Kruszonka:
  • 80 g mąki orkiszowej białej
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g zimnego masła bez laktozy
Składniki
Ciasto:
  • 220 g mąki orkiszowej białej
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka Sody Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 125 ml dowolnego mleka(użyłam migdałowego)
  • 70 ml oleju
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Dr. Oetkera
  • 2 małe jabłka
  • 50 g mielonych migdałów
Kruszonka:
  • 80 g mąki orkiszowej białej
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g zimnego masła bez laktozy
Zobacz ten przepis na ws.pl
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki

Wszystkiego słodkiego
01:00
12
Łatwy
Babeczki piernikowe