1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Cupcakes z karmelowym popcornem

Cupcakes z karmelowym popcornem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Cupcakes z karmelowym popcornem. Czekoladowe, mięciutkie babeczki, z prostą i pyszną dekoracją. Dzięki dodatkowi karmelu, popcorn ma słodko-słony smak i jest przyjemnie chrupiący. Poza walorami smakowymi, tworzy też świetny efekt wizualny. Idealne na przyjęcia! Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Popcorn:

  • Krok 1

    Olej i masło umieść w garnku o szerokim dnie. Gdy masło się rozpuści wsyp ziarna kukurydzy, przykryj garnek pokrywką i praż ziarna do momentu, aż wszystkie się otworzą. Gotowy popcorn ściągnij z palnika, odkryj pokrywkę i posól.

    Popcorn w garnku.

Sos karmelowy:

  • Krok 2

    Cukier, śmietankę, masło i sól przełóż do garnka. Podgrzewaj masę na średnim ogniu do momentu, aż zacznie robić się złoto-brązowa.

    Cukier w garnku. Pokrojone masło i śmietanka.
  • Krok 3

    Połowę karmelu wymieszaj z popcornem, a drugą część pozostaw do dekoracji.

    Karmel wymieszany z popcornem,
  • Krok 4

    Rozłóż popcorn z karmelem na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

    Popcorn na blasze do pieczenia.

Cupcakes:

  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej konsystencji. Dodaj brązowy cukier i zmiksuj.

    Masło utarte z cukrem.
  • Krok 6

    Do utartego cukru dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.

    Masło utarte z cukrem z jajkami.
  • Krok 7

    Zagotuj mleko, a następnie zalej nim pokruszoną czekoladę. Wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Zagotowane mleko i pokruszona czekolada.
  • Krok 8

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę do jajek z cukrem i dobrze zmiksuj.

    Rozpuszczona czekolada z jajkami i cukrem.
  • Krok 9

    Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj składniki do masy z czekoladą i dokładnie zmiksuj. Ciasto przełóż do 12 foremek i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

    Ciasto na babeczki czekoladowe w foremkach.
  • Krok 10

    Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone babeczki czekoladowe.
  • Krok 11

    Pozostałą ilość karmelu rozsmaruj na górze każdej babeczki (jeżeli karmel stwardniał, podgrzej go na małym ogniu dolewając 1 łyżkę śmietanki 30%). Na ciepłym karmelu ułóż popcorn z karmelem. Pozostaw babeczki do wystudzenia na ok. 10 minut.

    Cupcake z popcornem, polane karmelem.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej