1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Wegańskie babeczki waniliowe

Wegańskie babeczki waniliowe

Wegańskie babeczki waniliowe w różowych papilotkach- Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie babeczki waniliowe w różowych papilotkach- Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szukacie przepisu na proste babeczki waniliowe w wersji roślinnej? A może potrzebujecie "bazy" do stworzenia dekoracyjnych cupcakes z kolorowym kremem i posypkami? Wegańskie babeczki waniliowe sprawdzą się idealnie - równo rosną i genialnie smakują 😍

Przygotowane na bazie aquafaby i napoju sojowego, delikatnie ściętego pod wpływem octu jabłkowego, są delikatne i wilgotne. Tak zwane babeczki idealne 😃 Dodatek pasty waniliowej nadaje im niepowtarzalnego zapachu.

Babeczki waniliowe najlepiej jest przygotować w specjalnej formie wyłożonej dodatkowo papierowymi papilotkami - w paski, w kropki czy w różowe księżniczki 🌈 Wybierz ulubiony wzór czy kolor i daj się porwać babeczkowemu szaleństwu w wersji vegan 🌿

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie babeczki waniliowe:

  • Krok 1

    Do napoju sojowego dodaj ocet i wymieszaj. Odstaw na około 5 minut. W tym czasie napój sojowy powinien zgęstnieć i "ściąć" się. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    W szklance napój sojowy, a obok w miseczce ocet.
  • Może się przydać

    Papierowe foremki w dwóch modnych wzorach pięknie zaprezentują Twoje wypieki.

    Może się przydać
  • Krok 2

    W misce wymieszaj mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

    W misie mąka z solą. Obok miska z mąką ziemniaczaną i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Następnie do napoju sojowego z octem dodaj aquafabę, olej, cukier oraz pastę z wanilii. Dokładnie wymieszaj.

    W szklance napój sojowy wymieszany z octem. Obok w misce cukier oraz olej, aquafaba i pasta z wanilii Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Suche składniki połącz w mokrymi. Mieszaj krótko, tylko do połączenia masy.

    W misie wymieszane suche składniki. Obok w pojemniku wymieszane mokre składniki.
  • Krok 5

    Do każdej papilotki nałóż około 2 łyżki waniliowej masy.

    Nałożone ciasto do wegańskich muffinek waniliowych.
  • Krok 6

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone wegańskie babeczki waniliowe.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/weganskie-babeczki-waniliowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej