Wegańskie babeczki waniliowe
Szukacie przepisu na proste babeczki waniliowe w wersji roślinnej? A może potrzebujecie "bazy" do stworzenia dekoracyjnych cupcakes z kolorowym kremem i posypkami? Wegańskie babeczki waniliowe sprawdzą się idealnie - równo rosną i genialnie smakują 😍
Przygotowane na bazie aquafaby i napoju sojowego, delikatnie ściętego pod wpływem octu jabłkowego, są delikatne i wilgotne. Tak zwane babeczki idealne 😃 Dodatek pasty waniliowej nadaje im niepowtarzalnego zapachu.
Babeczki waniliowe najlepiej jest przygotować w specjalnej formie wyłożonej dodatkowo papierowymi papilotkami - w paski, w kropki czy w różowe księżniczki 🌈 Wybierz ulubiony wzór czy kolor i daj się porwać babeczkowemu szaleństwu w wersji vegan 🌿
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie babeczki waniliowe:
-
Krok 1
Do napoju sojowego dodaj ocet i wymieszaj. Odstaw na około 5 minut. W tym czasie napój sojowy powinien zgęstnieć i "ściąć" się. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Papierowe foremki w dwóch modnych wzorach pięknie zaprezentują Twoje wypieki.
-
Krok 2
W misce wymieszaj mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Następnie do napoju sojowego z octem dodaj aquafabę, olej, cukier oraz pastę z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Suche składniki połącz w mokrymi. Mieszaj krótko, tylko do połączenia masy.
-
Krok 5
Do każdej papilotki nałóż około 2 łyżki waniliowej masy.
-
Krok 6
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/weganskie-babeczki-waniliowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze