1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

babeczki cytrynowe z lukrem śmietankowym - Wszystkiego Słodkiego
babeczki cytrynowe z lukrem śmietankowym - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Babeczki cytrynowe🧁, które nie tylko są pyszne, ale także uroczo wyglądają. Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc 🐇– babeczki możesz wykorzystać jako element wielkanocnego koszyczka. Będą również piękną ozdobą wiosennego, świątecznego stołu 🌷 Przepis jednak jest uniwersalny i babeczki cytrynowe możesz piec kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybki i smaczny deser – smakują świetnie o każdej porze roku 😋

Sama receptura to zmodyfikowana wersja muffinek z truskawkami. Tym razem pominęłam dodatek owoców, a papilotki zamieniłam na formę do mini babeczek z kominem. Po upieczeniu kształtem przypominają tradycyjne babki, ale w nieco mniejszej wersji 😉

Ciasto na babeczki cytrynowe przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego – dzięki temu są lekkie i delikatne, a także dłużej zachowują świeżość. Po upieczeniu obficie polane mocno cytrynowym lukrem🍋 – od razu przywołują ciepłe, wiosenne wspomnienia 🌞 Do dekoracji wykorzystałam drobne kwiatki💐, ale świetnie sprawdzą się tu również kolorowe posypki. Smacznie i przyjemnie dla oka, czyli tak, jak lubię najbardziej 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na babeczki cytrynowe:

  • Krok 1

    Formę do babeczek wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    forma do mini babeczek
  • Krok 2

    W większej misie zmiksuj jogurt z jajkami, olejem i ekstraktem cytrynowym.

    Następnie dodaj cukier i zmiksuj.

    jajka z jogurtem naturalnym, olejem, ekstraktem naturalnym Cytryna z Sycylii  Dr. Oetkera, cukier
  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia składników.

    mąka, soda, proszek do pieczenia
  • Krok 4

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij koniec. Dzięki temu wypełnianie foremek ciastem będzie łatwiejsze.

    ciasto cytrynowe na babeczki
  • Krok 5

    Wypełnij foremki ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.

    ciasto rozłożone w foremkach
  • Krok 6

    Po upieczeniu odstaw formę do przestudzenia na około 5- 10 minut. Po tym czasie wyjmij babeczki na kratkę.

    upieczone mini babeczki na Wielkanoc
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Forma do mini babeczek pozwoli Ci przygotować wyjątkowe, ozdobne wypieki. Wykonana z wysokiej jakości metalu posłuży Ci na długie lata. Forma świetnie sprawdzi się do przygotowania wielkanocnych babeczek - każdy otwór ma efektowne zdobienia, dzięki czemu gotowe wypieki będę pięknie wyglądać na świątecznym stole.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Lukier cytrynowy:

  • Krok 7

    Wymieszaj wszystkie składniki na lukier do babeczek. 

    cukier puder, dok z cytryny, skórka otarta z cytryny
  • Krok 8

    Lukruj jeszcze ciepłe babeczki.

    Udekoruj babeczki kwiatami lub ulubionymi posypkami.

    polukrowane i udekorowane babeczki cytrynowe
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-cytrynowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej