Babeczki cytrynowe



Babeczki cytrynowe🧁, które nie tylko są pyszne, ale także uroczo wyglądają. Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc 🐇– babeczki możesz wykorzystać jako element wielkanocnego koszyczka. Będą również piękną ozdobą wiosennego, świątecznego stołu 🌷 Przepis jednak jest uniwersalny i babeczki cytrynowe możesz piec kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybki i smaczny deser – smakują świetnie o każdej porze roku 😋
Sama receptura to zmodyfikowana wersja muffinek z truskawkami. Tym razem pominęłam dodatek owoców, a papilotki zamieniłam na formę do mini babeczek z kominem. Po upieczeniu kształtem przypominają tradycyjne babki, ale w nieco mniejszej wersji 😉
Ciasto na babeczki cytrynowe przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego – dzięki temu są lekkie i delikatne, a także dłużej zachowują świeżość. Po upieczeniu obficie polane mocno cytrynowym lukrem🍋 – od razu przywołują ciepłe, wiosenne wspomnienia 🌞 Do dekoracji wykorzystałam drobne kwiatki💐, ale świetnie sprawdzą się tu również kolorowe posypki. Smacznie i przyjemnie dla oka, czyli tak, jak lubię najbardziej 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na babeczki cytrynowe:
-
Krok 1
Formę do babeczek wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
W większej misie zmiksuj jogurt z jajkami, olejem i ekstraktem cytrynowym.
Następnie dodaj cukier i zmiksuj.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij koniec. Dzięki temu wypełnianie foremek ciastem będzie łatwiejsze.
-
Krok 5
Wypełnij foremki ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.
-
Krok 6
Po upieczeniu odstaw formę do przestudzenia na około 5- 10 minut. Po tym czasie wyjmij babeczki na kratkę.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Forma do mini babeczek pozwoli Ci przygotować wyjątkowe, ozdobne wypieki. Wykonana z wysokiej jakości metalu posłuży Ci na długie lata. Forma świetnie sprawdzi się do przygotowania wielkanocnych babeczek - każdy otwór ma efektowne zdobienia, dzięki czemu gotowe wypieki będę pięknie wyglądać na świątecznym stole.
Lukier cytrynowy:
-
Krok 7
Wymieszaj wszystkie składniki na lukier do babeczek.
-
Krok 8
Lukruj jeszcze ciepłe babeczki.
Udekoruj babeczki kwiatami lub ulubionymi posypkami.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-cytrynowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze