1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Wegańskie babeczki czekoladowe

Wegańskie babeczki czekoladowe

Wegańskie babeczki czekoladowe z kropelkami czekolady na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie babeczki czekoladowe z kropelkami czekolady na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wegańskie babeczki czekoladowe - wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe 🍫 Babeczki są na bazie aquafaby i napoju sojowego, który pod wpływem dodatku octu delikatnie się ścina. Ciemne kakao i kawałki deserowej czekolady sprawiają, że babeczki mają podwójnie czekoladowy smak 😻

Do przygotowania babeczek polecam wykorzystać kolorowe papilotki - możecie przebierać w motywach i kolorach, dopasowując je do wybranej okazji i aranżując niezapomniane słodkie przyjęcie. 

Podstawowy przepis na wegańskie babeczki czekoladowe jest szybki i prosty w przygotowaniu, a gotowe babeczki to świetna, słodka przekąska 😋

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie babeczki czekoladowe:

  • Krok 1

    Do napoju sojowego dodaj ocet i wymieszaj. Odstaw na około 5 minut. W tym czasie napój sojowy powinien zgęstnieć i "ściąć" się. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    W szklance napój sojowy, a obok w miseczce ocet.
  • Krok 2

    W misce wymieszaj mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, kakao, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

    W misce wymieszane suche składniki do wegańskich czekoladowych babeczek. Obok proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Następnie do napoju sojowego z octem dodaj aquafabę, olej, cukier oraz pastę z wanilii. Dokładnie wymieszaj.

    W szklance napój sojowy wymieszany z octem. Obok w misce cukier oraz olej, aquafaba i pasta z wanilii Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Połowę czekolady przesyp do suchych składników, a następnie połącz je z mokrymi składnikami. Mieszaj krótko, tylko do połączenia masy.

    W misie wymieszane suche składniki do wegańskich babeczek czekoladowych. Obok wymieszane mokre składniki oraz czekolada w dropsach.
  • Krok 5

    Do każdej papilotki nałóż około 2 łyżki czekoladowej masy. Na górze każdej babeczki posyp czekoladę.

    Nałożone ciasto do wegańskich muffinek czekoladowych.
  • Może się przydać

    Chcesz, aby Twoje muffinki zawsze były udane? Wypróbuj formę do muffinek Wilton z nieprzywierającym system Non-Stick i przygotuj jednocześnie aż 12 pysznych babeczek!

    Może się przydać
  • Krok 6

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone wegańskie muffinki czekoladowe.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/weganskie-babeczki-czekoladowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej