1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Wega艅skie babeczki czekoladowe

Wega艅skie babeczki czekoladowe

Wega艅skie babeczki czekoladowe z kropelkami czekolady na bia艂ym talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Wega艅skie babeczki czekoladowe z kropelkami czekolady na bia艂ym talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wega艅skie babeczki czekoladowe - wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe 馃崼 Babeczki s膮 na bazie aquafaby i napoju sojowego, który pod wp艂ywem dodatku octu delikatnie si臋 艣cina. Ciemne kakao i kawa艂ki deserowej czekolady sprawiaj膮, 偶e babeczki maj膮 podwójnie czekoladowy smak 馃樆

Do przygotowania babeczek polecam wykorzysta膰 kolorowe papilotki - mo偶ecie przebiera膰 w motywach i kolorach, dopasowuj膮c je do wybranej okazji i aran偶uj膮c niezapomniane s艂odkie przyj臋cie. 

Podstawowy przepis na wega艅skie babeczki czekoladowe jest szybki i prosty w przygotowaniu, a gotowe babeczki to 艣wietna, s艂odka przek膮ska 馃構

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z mark膮 Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wega艅skie babeczki czekoladowe:

  • Krok 1

    Do napoju sojowego dodaj ocet i wymieszaj. Odstaw na oko艂o 5 minut. W tym czasie napój sojowy powinien zg臋stnie膰 i "艣ci膮膰" si臋. Form臋 do muffinek wy艂ó偶 papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    W szklance nap贸j sojowy, a obok w miseczce ocet.
  • Krok 2

    W misce wymieszaj m膮k臋 pszenn膮 razem z m膮k膮 ziemniaczan膮, kakao, szczypt膮 soli i proszkiem do pieczenia.

    W misce wymieszane suche sk艂adniki do wega艅skich czekoladowych babeczek. Obok proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Nast臋pnie do napoju sojowego z octem dodaj aquafab臋, olej, cukier oraz past臋 z wanilii. Dok艂adnie wymieszaj.

    W szklance nap贸j sojowy wymieszany z octem. Obok w misce cukier oraz olej, aquafaba i pasta z wanilii Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Po艂ow臋 czekolady przesyp do suchych sk艂adników, a nast臋pnie po艂膮cz je z mokrymi sk艂adnikami. Mieszaj krótko, tylko do po艂膮czenia masy.

    W misie wymieszane suche sk艂adniki do wega艅skich babeczek czekoladowych. Obok wymieszane mokre sk艂adniki oraz czekolada w dropsach.
  • Krok 5

    Do ka偶dej papilotki na艂ó偶 oko艂o 2 艂y偶ki czekoladowej masy. Na górze ka偶dej babeczki posyp czekolad臋.

    Na艂o偶one ciasto do wega艅skich muffinek czekoladowych.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Chcesz, aby Twoje muffinki zawsze by艂y udane? Wypr贸buj form臋 do muffinek Wilton z nieprzywieraj膮cym system Non-Stick i przygotuj jednocze艣nie a偶 12 pysznych babeczek!

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 6

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 30 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone wega艅skie muffinki czekoladowe.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/weganskie-babeczki-czekoladowe

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej