Sernik dubajski



Sernik dubajski powstał na fali pysznego trendu z samego serca Zatoki Perskiej. Masa serowa z dodatkiem aromatycznej pasty pistacjowej sprawia, że sernik jest wyjątkowo kremowy, a każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Krem pistacjowy z dodatkiem tahini i chrupiącego ciasta kataifi dodają mu wyjątkowej tekstury, a czekoladowa polewa na wierzchu to wisienka na torcie🍒
Idealny dla miłośników deserów o subtelnym, ale pełnym smaku pistacji oraz czekolady. Sernik dubajski to elegancka alternatywa dla tradycyjnych serników. Jeśli modna czekolada dubajska zdobyła Twoje serce, koniecznie wypróbuj sernik dubajski inspirowany smakiem prostu z Emiratów🐪
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut, Kerrygold oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa serowa
-
Krok 1
Masło rozpuść i wymieszaj z pastą pistacjową.
-
Krok 2
Dodaj pastę z wanilii, wymieszaj.
-
Krok 3
Ser zmiksuj z cukrem, dodaj pastę pistacjową, sól i mąkę ziemniaczaną.
-
Krok 4
Na końcu dodaj jajka.
-
Krok 5
Boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, przelej masę serową.
-
Krok 6
Piecz w rozgrzanym piekraniku do 160°C przez pierwsze 30 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 50 minut.
Krem pistacjowy z ciastem kataifi
-
Krok 7
Masło rozgrzej na patelni, dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią. Przełóż pokrojone ciasto kataifi i smaż do uzyskania złotego koloru cały czas mieszając.
-
Krok 8
Gotową chrupkę odstaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Rozpuszczone masło, pastę pistacjową, tahini zmiksuj z cukrem pudrem.
-
Krok 10
Dodaj wystudzoną chrupkę z ciasta kataifi i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 11
Pistacjowy krem wyłóż na wierzch upieczonego i wystudzonego sernika.
Polewa czekoladowa
-
Krok 12
Czekoladę zalej gorącą śmietanką, odstaw do rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 13
Polewę wyłóż na ciasto. Posyp posiekanymi pistacjami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-dubajski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze