1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik dubajski

Sernik dubajski

sernik dubajski pieczony wszystkiego słodkiego
sernik dubajski pieczony wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik dubajski powstał na fali pysznego trendu z samego serca Zatoki Perskiej. Masa serowa z dodatkiem aromatycznej pasty pistacjowej sprawia, że sernik jest wyjątkowo kremowy, a każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Krem pistacjowy z dodatkiem tahini i chrupiącego ciasta kataifi dodają mu wyjątkowej tekstury, a czekoladowa polewa na wierzchu to wisienka na torcie🍒

Idealny dla miłośników deserów o subtelnym, ale pełnym smaku pistacji oraz czekolady. Sernik dubajski to elegancka alternatywa dla tradycyjnych serników. Jeśli modna czekolada dubajska zdobyła Twoje serce, koniecznie wypróbuj sernik dubajski inspirowany smakiem prostu z Emiratów🐪

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut, Kerrygold oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa serowa

  • Krok 1

    Masło rozpuść i wymieszaj z pastą pistacjową.

    w miseczce rozpuszczone masło Kerrygold i pasta pistacjowa Pi- Nuts
  • Krok 2

    Dodaj pastę z wanilii, wymieszaj.

    w miseczce rozpuszczona pasta pistacjowa i p
  • Krok 3

    Ser zmiksuj z cukrem, dodaj pastę pistacjową, sól i mąkę ziemniaczaną.

    w robocie bosch miksowany sernik dubajski
  • Krok 4

    Na końcu dodaj jajka.

    w miseczce jajka do sernika dubajskiego
  • Krok 5

    Boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, przelej masę serową.

    w tortownicy nieupieczony sernik pistacjowy w formie
  • Krok 6

    Piecz w rozgrzanym piekraniku do 160°C przez pierwsze 30 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 50 minut.

    upieczony sernik dubajski jeszcze bez kremu pistacjowego i polewy

Krem pistacjowy z ciastem kataifi

  • Krok 7

    Masło rozgrzej na patelni, dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią. Przełóż pokrojone ciasto kataifi i smaż do uzyskania złotego koloru cały czas mieszając.

    w miseczce pokrojone ciasto kataifi na patelni rozpuszczone maslo kerygold
  • Krok 8

    Gotową chrupkę odstaw do wystudzenia.

    chrupka z ciasta kataifi w miseczce
  • Krok 9

    Rozpuszczone masło, pastę pistacjową, tahini zmiksuj z cukrem pudrem.

    w miseczkach składniki na krem pistacjowy z ciastem kataifi
  • Krok 10

    Dodaj wystudzoną chrupkę z ciasta kataifi i dokładnie wymieszaj.

    krem kataifi z pastą pistacjową Pi-nuts
  • Krok 11

    Pistacjowy krem wyłóż na wierzch upieczonego i wystudzonego sernika.

    sernik dubajski z kremem pistacjowym w tortownicy

Polewa czekoladowa

  • Krok 12

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką, odstaw do rozpuszczenia się czekolady.

    w miseczce kaletki czekolady ciemnej 811
  • Krok 13

    Polewę wyłóż na ciasto. Posyp posiekanymi pistacjami.

    sernik z polewą czekoladową w tortownicy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-dubajski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej