1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik gotowany

Sernik gotowany

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
4.93/5 27 ocen

Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Gdy brakuje Ci czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie. Polecam! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika gotowanego:

  • Krok 1

    W dużym garnku na średniej mocy palnika rozpuść masło. Dodaj cukier i ziarenka z rozciętej wzdłuż laski wanilii i wymieszaj.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Niezastąpione przy wypiekach Masło Klasyczne Lurpak® doskonale podkreśli smak Twoich ulubionych przepisów. Masło powstaje ze świeżej śmietanki, dzięki czemu zachwyca subtelnością i idealnie komponuje się ze słodyczą ciast, tortów i drobnych wypieków.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 2

    Następnie dodaj zmielony twaróg, jajka i energicznie wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszając, gotuj dalej, aż masa serowa będzie gorąca (nie powinna bulgotać).

    roztopione masło w garnku na palniku, twaróg i jajka w miseczkach
  • Krok 3

    Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącej masy serowej. Cały czas mieszając, krótko gotuj, aż masa nabierze konsystencji budyniu.

    masa serowa w garnku na palniku, budynie rozmieszane z mlekiem w dzbanuszku
  • Krok 4

    Foremkę o wymiarach około 22 x 33 cm 🛒 wyłóż folią spożywczą (możesz użyć też papieru do pieczenia). Dno wyłóż herbatnikami.

    prostokątna forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia, z dnem wyłożonym herbatnikami
  • Krok 5

    Na herbatniki wylej połowę gorącej masy. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wylej resztę masy serowej i przykryj pozostałymi herbatnikami.

    przekładanie sernika gotowanego: masa serowa i warstwa herbatników

Polewa czekoladowa:

  • Krok 6

    Podgrzej śmietankę. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.

    czekolada rozpuszczona z gorącą śmietanką w garnuszku
  • Krok 7

    Polewę wylej na wierzch sernika. Ciasto schłodź przez kilka godzin w lodówce (najlepiej pozostaw je na całą noc).

    sernik polany polewą czekoladową w blaszce do pieczenia ciasta
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Mleczna czekolada 823 Callebaut oferuje intensywnie kakaowy smak ze słodkimi, karmelowymi i owocowymi nutami w doskonałej harmonii. Doskonała do robienia różnorodnych wyrobów cukierniczych. Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) oraz niesamowicie aksamitnie gładką i kremową konsystencję.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Jeśli chcesz dodać do ciasta trochę chrupkości, stwórz dodatkową warstwę z użyciem wyśmienitych prażynek Callebaut🛒 Wymieszaj prażynki z roztopioną czekoladą i odrobiną oleju roślinnego (5:1) i następnie wylej na herbatniki. Prażynki będą przyjemnie chrupać i dodadzą delikatnie karmelowego smaku.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-gotowany

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej