1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik gotowany

Sernik gotowany

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 ocen

Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Gdy brakuje Ci czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie. Polecam. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa serowa:

  • Krok 1

    W dużym garnku, na średniej mocy palnika, rozpuść masło. Dodaj cukier i ziarenka z rozciętej wzdłuż laski wanilii i wymieszaj.

  • Krok 2

    Następnie dodaj zmielony twaróg, jajka i energicznie wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszając, gotuj dalej, aż masa serowa będzie gorąca (nie powinna bulgotać).

  • Krok 3

    Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącej masy serowej. Cały czas mieszając, krótko gotuj, aż masa nabierze konsystencji budyniu.

  • Krok 4

    Foremkę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłóż folią spożywczą (możesz użyć też papieru do pieczenia). Dno wyłóż herbatnikami.

  • Krok 5

    Na herbatniki wylej połowę gorącej masy. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wylej resztę masy serowej i przykryj pozostałymi herbatnikami.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 1

    Podgrzej śmietankę. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.

  • Krok 2

    Polewę wylej na wierzch sernika. Ciasto schłódź przez kilka godzin w lodówce (najlepiej pozostaw je na całą noc).


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej