Sernik gotowany


Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Gdy brakuje Ci czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie. Polecam! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sernika gotowanego:
-
Krok 1
W dużym garnku na średniej mocy palnika rozpuść masło. Dodaj cukier i ziarenka z rozciętej wzdłuż laski wanilii i wymieszaj.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Niezastąpione przy wypiekach Masło Klasyczne Lurpak® doskonale podkreśli smak Twoich ulubionych przepisów. Masło powstaje ze świeżej śmietanki, dzięki czemu zachwyca subtelnością i idealnie komponuje się ze słodyczą ciast, tortów i drobnych wypieków.
-
Krok 2
Następnie dodaj zmielony twaróg, jajka i energicznie wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszając, gotuj dalej, aż masa serowa będzie gorąca (nie powinna bulgotać).
-
Krok 3
Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącej masy serowej. Cały czas mieszając, krótko gotuj, aż masa nabierze konsystencji budyniu.
-
Krok 4
Foremkę o wymiarach około 22 x 33 cm 🛒 wyłóż folią spożywczą (możesz użyć też papieru do pieczenia). Dno wyłóż herbatnikami.
-
Krok 5
Na herbatniki wylej połowę gorącej masy. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wylej resztę masy serowej i przykryj pozostałymi herbatnikami.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 6
Podgrzej śmietankę. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
-
Krok 7
Polewę wylej na wierzch sernika. Ciasto schłodź przez kilka godzin w lodówce (najlepiej pozostaw je na całą noc).
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Mleczna czekolada 823 Callebaut oferuje intensywnie kakaowy smak ze słodkimi, karmelowymi i owocowymi nutami w doskonałej harmonii. Doskonała do robienia różnorodnych wyrobów cukierniczych. Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) oraz niesamowicie aksamitnie gładką i kremową konsystencję.
Porada:
⭐ Jeśli chcesz dodać do ciasta trochę chrupkości, stwórz dodatkową warstwę z użyciem wyśmienitych prażynek Callebaut🛒 Wymieszaj prażynki z roztopioną czekoladą i odrobiną oleju roślinnego (5:1) i następnie wylej na herbatniki. Prażynki będą przyjemnie chrupać i dodadzą delikatnie karmelowego smaku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-gotowany |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze