Sernik gotowany

Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Gdy brakuje Ci czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie. Polecam. :)
Składniki
Masa serowa:
W dużym garnku, na średniej mocy palnika, rozpuść masło. Dodaj cukier i ziarenka z rozciętej wzdłuż laski wanilii i wymieszaj.
Następnie dodaj zmielony twaróg, jajka i energicznie wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszając, gotuj dalej, aż masa serowa będzie gorąca (nie powinna bulgotać).
Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącej masy serowej. Cały czas mieszając, krótko gotuj, aż masa nabierze konsystencji budyniu.
Foremkę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłóż folią spożywczą (możesz użyć też papieru do pieczenia). Dno wyłóż herbatnikami.
Na herbatniki wylej połowę gorącej masy. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wylej resztę masy serowej i przykryj pozostałymi herbatnikami.
Polewa czekoladowa:
Podgrzej śmietankę. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
Polewę wylej na wierzch sernika. Ciasto schłódź przez kilka godzin w lodówce (najlepiej pozostaw je na całą noc).