1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Kremowy sernik anyżowy

Kremowy sernik anyżowy

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kremowy sernik anyżowy, to niecodzienna, świąteczna odsłona klasycznego przepisu. Sernik jest kremowy, a korzenny spód bardzo aromatyczny ❤️ Sekretem ciasta jest dodanie do śmietanki wanilii i kilku gwiazdek anyżu... Możecie wyobrazić sobie ten zapach i smak? Tego po prostu trzeba spróbować 😋Na wierzchu ciasta wykonałam delikatną dekorację z anyżowych gwiazdek i laski wanilii, pomalowanych złotym pisakiem cukrowym. Świąteczny charakter podkreślają świerkowe gałązki.🎄 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód ciasteczkowy:

  • Krok 1

    Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka korzenne pokrusz w malakserze i dokładnie wymieszaj z masłem. Wyłóż je na spód foremki i delikatne dociśnij. Pozostaw w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

  • Może się przydać

    Torty, serniki, szarlotki i inne pyszne ciasta przygotujesz w wysokiej jakości tortownicach dostępnych w naszym sklepie. Warto zaopatrzyć się w formy o różnych średnicach i wyczarować wspaniałe wypieki!

    Może się przydać

Przygotowanie masy serowej:

  • Krok 2

    Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka. Dodaj ją do śmietanki wraz z gwiazdkami anyżu. Zagotuj i odstaw do wystudzenia. Następnie przecedź śmietankę przez sitko, by pozbyć się gwiazdek anyżu oraz laski wanilii.

  • Krok 3

    Zmiksuj razem śmietankę, ser twarogowy, serek śmietankowy, cukier, jajka oraz śmietankę zaromatyzowaną wanilią i anyżem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i przełóż na korzenny spód.

  • Krok 4

    Wstaw sernik do nagrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 1,5 godziny. Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Polewa do sernika anyżowego:

  • Krok 5

    Śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem i przelej na sernik. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik udekoruj gwiazdkami anyżu oraz laską wanilii pomalowaną złotym pisakiem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/kremowy-sernik-anyzowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej