Kokosowy sernik królewski
Popularny sernik królewski z mocnym, kokosowym akcentem to moja propozycja na weekend. Kakaowy spód, serowa masa i śmietankowo-cytrynowa polewa 🍋 obsypana wiórkami kokosowymi. Rozpływa się w ustach i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników słodkich wypieków. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kakaowego spodu:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Wszystkie składniki na czekoladowy spód szybko zagnieć do uzyskania plastycznego ciasta i wstaw do lodówki na około 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto wyłóż na spód formy, ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa kokosowa na sernik królewski:
-
Krok 4
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
-
Może się przydać
Wiórki Kokosowe 200g od Bakal — bogate w witaminy i minerały.
-
Krok 5
Białka oddziel od żółtek. Żółtka, twaróg, roztopione masło, wiórki kokosowe Bakal i budyń wymieszaj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 6
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier.
Zobacz naszą poradę: Jak dobrze ubić pianę z białek?
-
Krok 7
Pianę przełóż do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj wszystko do momentu połączenia się składników. Masę wyłóż na upieczony spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 8
Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 70-80 minut. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach przez pół godziny, po czym wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Polewa śmietankowo-cytrynowa:
-
Krok 9
Śmietanę, cukier puder i sok z cytryny zmiksuj do połączenia się składników i wylej na wystudzony sernik. Na koniec całość posyp wiórkami kokosowymi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/kokosowy-sernik-krolewski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze