1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Kokosowy sernik królewski

Kokosowy sernik królewski

kawałek sernika kokosowego na kakaowym spodzie na talerzyku w niebieskie kwiaty - wszystkiego słodkiego
kawałek sernika kokosowego na kakaowym spodzie na talerzyku w niebieskie kwiaty - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Popularny sernik królewski z mocnym, kokosowym akcentem to moja propozycja na weekend. Kakaowy spód, serowa masa i śmietankowo-cytrynowa polewa 🍋 obsypana wiórkami kokosowymi. Rozpływa się w ustach i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników słodkich wypieków. :) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kakaowego spodu:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

  • Krok 2

    Wszystkie składniki na czekoladowy spód szybko zagnieć do uzyskania plastycznego ciasta i wstaw do lodówki na około 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto wyłóż na spód formy, ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Masa kokosowa na sernik królewski:

  • Krok 4

    Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Białka oddziel od żółtek. Żółtka, twaróg, roztopione masło, wiórki kokosowe i budyń wymieszaj na jednolitą konsystencję.

  • Krok 6

    Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier.

    Zobacz naszą poradę: Jak dobrze ubić pianę z białek?

  • Krok 7

    Pianę przełóż do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj wszystko do momentu połączenia się składników. Masę wyłóż na upieczony spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

  • Krok 8

    Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 70-80 minut. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach przez pół godziny, po czym wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Polewa śmietankowo-cytrynowa:

  • Krok 9

    Śmietanę, cukier puder i sok z cytryny zmiksuj do połączenia się składników i wylej na wystudzony sernik. Na koniec całość posyp wiórkami kokosowymi.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/kokosowy-sernik-krolewski

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej