Kokosowy sernik królewski


Popularny sernik królewski z mocnym, kokosowym akcentem to moja propozycja na weekend. Kakaowy spód, serowa masa i śmietankowo-cytrynowa polewa obsypana wiórkami kokosowymi. Rozpływa się w ustach i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników słodkich wypieków. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
-
Krok 2
Wszystkie składniki na czekoladowy spód szybko zagnieć do uzyskania plastycznego ciasta i wstaw do lodówki na około 30 minut.Piekarnik rozgrzej do 190°C.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto wyłóż na spód formy, ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok 15-20 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 4
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Białka oddziel od żółtek.Żółtka, twaróg, roztopione masło, wiórki kokosowe i budyń wymieszaj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 6
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier.
-
Krok 7
Pianę przełóż do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj wszystko do momentu połączenia się składników. Masę wyłóż na upieczony spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 8
Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 70-80 minut. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach przez pół godziny, po czym wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
-
Krok 9
Śmietanę, cukier puder i sok z cytryny zmiksuj do połączenia się składników i wylej na wystudzony sernik. Na koniec całość posyp wiórkami kokosowymi.
-
Krok 10
Odstaw do lodówki na kilka godzin, do czasu stężenia polewy.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze