1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Porzeczkowy sernik na zimno

Porzeczkowy sernik na zimno

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Aż wstyd się przyznać, ale okazuje się, że nie robiłam wcześniej deseru z czarnymi porzeczkami. Nie wiem czy to jakieś negatywne skojarzenie z dzieciństwa, ale ostatnio złapałam się na tym, że zawsze omijałam ten pyszny owoc. Całe szczęście to się zmieniło i na nowo odkryłam jego niepowtarzalny smak. Dzięki porzeczkom sernik ma wyjątkowy kolor, który zestawiłam z czarnym kakao. Prezentował się przepięknie, a aromatyczna porzeczka zaskoczyła wszystkich! Koniecznie wypróbujcie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki przełóż do malaksera i pokrusz na piasek. Możesz również przełożyć do worka i pokruszyć przy pomocy wałka.

    Herbatniki w melakserze pokruszone na piasek
  • Krok 3

    Masło rozpuść i dodaj czarne kakao.

    Pokruszone herbatniki z Czarnym Kakao od Dr. Oetkera i rozpuszczone masło w miseczce
  • Krok 4

    Wymieszaj dokładnie. Odłóż dwie łyżki do dekoracji ciasta. Resztę przełóż na dno formy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

    Dno formy wyłożone herbatnikowo-maślanym spodem.

Masa serowa:

  • Krok 5

    Porzeczki umyj, osusz i oczyść z gałązek. Przełóż do wysokiego naczynia.

    Czarne porzeczki w wysokim naczyniu
  • Krok 6

    Przetrzyj przez sitko na gładkie puree.

    przecieranie czarnych porzeczek przez sitko do miseczki
  • Krok 7

    Jogurt przełóż do miski. Wymieszaj lub zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.

    Jogurt wymieszany z cukrem pudrem
  • Krok 8

    Do masy przelej puree porzeczkowe i ponownie wymieszaj.

    Jogurt z cukrem pudrem wymieszany z puree porzeczkowym w miseczce
  • Krok 9

    Żelatynę zalej zimną wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw do napęcznienia.

    Żelatyna w proszku zalana zimną wodą w miseczce
  • Krok 10

    Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku. Pamiętaj, by ją podgrzać nie zagotować.

    Rozpuszczona żelatyna w naczyniu
  • Krok 11

    Żelatynę wymieszaj z masą porzeczkową. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do sernika.

    Żelatyna wymieszana w masą porzeczkową i ubitą śmietanką
  • Krok 12

    Sernik przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Ciasto udekoruj porzeczkami i dwiema łyżkami posypki (kruszonki) odłożonymi ze spodu. 

    Masa serowa przełożona na ciasteczkowy spód

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej