1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Porzeczkowy sernik na zimno

Porzeczkowy sernik na zimno

Pokrojony, porzeczkowy sernik na zimno z kawałkami na dwóch talerzykach
Pokrojony, porzeczkowy sernik na zimno z kawałkami na dwóch talerzykach
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Aż wstyd się przyznać, ale okazuje się, że nie robiłam wcześniej deseru z czarnymi porzeczkami. Nie wiem, czy to jakieś negatywne skojarzenie z dzieciństwa, ale ostatnio złapałam się na tym, że zawsze omijałam ten pyszny owoc. Całe szczęście to się zmieniło i na nowo odkryłam jego niepowtarzalny smak. Dzięki porzeczkom sernik ma wyjątkowy kolor, który zestawiłam z czarnym kakao. Prezentował się przepięknie, a aromatyczna porzeczka zaskoczyła wszystkich! Koniecznie wypróbujcie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do sernika na zimno:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Tortownica o średnicy 26 cm idealnie sprawdzi się do serników, szarlotek i innych ciast, o jakich tylko zamarzysz. Specjalna powłoka i wysokiej jakości blacha sprawiają, że wypieki nie przywierają do formy, a blaszkę łatwo umyć. Otwierany rant pozwoli Ci na sprawne wyjęcie gotowego ciasta z formy.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Herbatniki przełóż do malaksera i pokrusz na piasek. Możesz również przełożyć do worka i pokruszyć przy pomocy wałka.

    Herbatniki w melakserze pokruszone na piasek
  • Krok 3

    Masło rozpuść i dodaj czarne kakao.

    Pokruszone herbatniki z Czarnym Kakao od Dr. Oetkera i rozpuszczone masło w miseczce
  • Krok 4

    Wymieszaj dokładnie. Odłóż dwie łyżki do dekoracji ciasta. Resztę przełóż na dno formy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

    Dno formy wyłożone herbatnikowo-maślanym spodem.

Masa serowa:

  • Krok 5

    Porzeczki umyj, osusz i oczyść z gałązek. Przełóż do wysokiego naczynia.

    Czarne porzeczki w wysokim naczyniu
  • Krok 6

    Przetrzyj przez sitko na gładkie puree.

    przecieranie czarnych porzeczek przez sitko do miseczki
  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką to wielofunkcyjny gadżet. Z jego pomocą przesiejesz sypie składniki do ciasta, a także przetrzesz owoce pozbywając się pestek. Uroku dodaje mu drewniana rączka z akcentem w miętowym kolorze.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Jogurt przełóż do miski. Wymieszaj lub zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.

    Jogurt wymieszany z cukrem pudrem
  • Krok 8

    Do masy przelej puree porzeczkowe i ponownie wymieszaj.

    Jogurt z cukrem pudrem wymieszany z puree porzeczkowym w miseczce
  • Krok 9

    Żelatynę zalej zimną wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw do napęcznienia.

    Żelatyna w proszku zalana zimną wodą w miseczce
  • Krok 10

    Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku. Pamiętaj, by ją podgrzać nie zagotować.

    Rozpuszczona żelatyna w naczyniu
  • Krok 11

    Żelatynę wymieszaj z masą porzeczkową. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do sernika.

    Żelatyna wymieszana w masą porzeczkową i ubitą śmietanką
  • Krok 12

    Sernik przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Ciasto udekoruj porzeczkami i dwiema łyżkami posypki (kruszonki) odłożonymi ze spodu.

     

    Porzeczkowy sernik na zimno to świetny pomysł na deser! 

    Masa serowa przełożona na ciasteczkowy spód
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/porzeczkowy-sernik-na-zimno

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej