Porzeczkowy sernik na zimno
Aż wstyd się przyznać, ale okazuje się, że nie robiłam wcześniej deseru z czarnymi porzeczkami. Nie wiem, czy to jakieś negatywne skojarzenie z dzieciństwa, ale ostatnio złapałam się na tym, że zawsze omijałam ten pyszny owoc. Całe szczęście to się zmieniło i na nowo odkryłam jego niepowtarzalny smak. Dzięki porzeczkom sernik ma wyjątkowy kolor, który zestawiłam z czarnym kakao. Prezentował się przepięknie, a aromatyczna porzeczka zaskoczyła wszystkich! Koniecznie wypróbujcie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do sernika na zimno:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica o średnicy 26 cm idealnie sprawdzi się do serników, szarlotek i innych ciast, o jakich tylko zamarzysz. Specjalna powłoka i wysokiej jakości blacha sprawiają, że wypieki nie przywierają do formy, a blaszkę łatwo umyć. Otwierany rant pozwoli Ci na sprawne wyjęcie gotowego ciasta z formy.
-
Krok 2
Herbatniki przełóż do malaksera i pokrusz na piasek. Możesz również przełożyć do worka i pokruszyć przy pomocy wałka.
-
Krok 3
Masło rozpuść i dodaj czarne kakao.
-
Krok 4
Wymieszaj dokładnie. Odłóż dwie łyżki do dekoracji ciasta. Resztę przełóż na dno formy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa serowa:
-
Krok 5
Porzeczki umyj, osusz i oczyść z gałązek. Przełóż do wysokiego naczynia.
-
Krok 6
Przetrzyj przez sitko na gładkie puree.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką to wielofunkcyjny gadżet. Z jego pomocą przesiejesz sypie składniki do ciasta, a także przetrzesz owoce pozbywając się pestek. Uroku dodaje mu drewniana rączka z akcentem w miętowym kolorze.
-
Krok 7
Jogurt przełóż do miski. Wymieszaj lub zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.
-
Krok 8
Do masy przelej puree porzeczkowe i ponownie wymieszaj.
-
Krok 9
Żelatynę zalej zimną wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 10
Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku. Pamiętaj, by ją podgrzać nie zagotować.
-
Krok 11
Żelatynę wymieszaj z masą porzeczkową. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do sernika.
-
Krok 12
Sernik przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Ciasto udekoruj porzeczkami i dwiema łyżkami posypki (kruszonki) odłożonymi ze spodu.
Porzeczkowy sernik na zimno to świetny pomysł na deser!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/porzeczkowy-sernik-na-zimno |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze