1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Sernik na zimno z czarnym sezamem

Sernik na zimno z czarnym sezamem

Sernik na zimno z czarnym sezamem na spodzie z czarnych markiz typu oreo - Wszystkiego Słodkiego
Sernik na zimno z czarnym sezamem na spodzie z czarnych markiz typu oreo - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Sernik na zimno z czarnym sezamem zaskakuje oryginalnym smakiem i wyglądem! Ten niecodzienny deser to moja najnowsza propozycja. Spód ciasta wykonałam z czarnych markiz, a do masy dodałam czarny sezam - wyjątkowy składnik, który nadał całości oryginalnego smaku i wyglądu. Wypróbuj i koniecznie podziel się wrażeniami! 🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka (bez nadzienia) przełóż do misy malaksera i pokrusz na drobny piasek. Następnie wymieszaj z roztopionym masłem.

    czarne markizy pokruszone na drobny piasek w jednej miseczce oraz roztopione masło w drugiej miseczce
  • Krok 2

    Masę przełóż na dno formy i wyrównaj, lekko dociskając. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania sernika.

    czarny spód z markiz i masła wyłożony do tortownicy

Masa serowa na sernik na zimno z czarnym sezamem:

  • Krok 3

    Nasiona sezamu miel partiami za pomocą malaksera do momentu, aż zacznie wydzielać się z nich tłuszcz. Dodaj miód i jeszcze raz zmiel.

    zmielony czarny sezam w jednej miseczce oraz miód w drugiej miseczce
  • Krok 4

    Żelatynę przesyp do miseczki i zalej 50 ml gorącej wody. Dobrze wymieszaj i pozostaw do rozpuszczenia.

    żelatyna rozmieszana z gorącą wodą w miseczce z łyżeczką, obok opakowanie żelatyny uniwersalnej dr. oetkera
  • Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g

    Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.

  • Krok 5

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie dodaj twaróg i zmiksuj na wysokich obrotach. Następnie jedną łyżkę masy twarogowej dodaj do żelatyny i dokładnie wymieszaj. Jeżeli żelatyna stężała, rozpuść ją w mikrofalówce. Nie gotuj! Jednocześnie miksując, stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do masy sernikowej.

    śmietanka ubita z cukrem pudrem, twaróg sernikowy mielony oraz rozpuszczona żelatyna w trzech osobnych miseczkach
  • Krok 6

    Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj pastę z czarnego sezamu i dokładnie wymieszaj.

    dwie miseczki z masą serową na sernik, do jednej z nich została dodana pasta z czarnego sezamu
  • Krok 7

    Na ciasteczkowy spód wyłóż 3/4 jasnej masy, następnie masę z czarnym sezamem i pozostałą część jasnej masy.

    masa sernikowa wyłożona na spód z czarnych markiz, na zdjęciu widoczna czarna masa sernikowa z sezamem, a na niej wyłożona jasna masa sernikowa jeszcze nie rozsmarowana
  • Krok 8

    Całość wymieszaj nożem lub widelcem, tworząc nieregularny wzór. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

    masa sernikowa w tortownicy z utworzonym na powierzchni wzorkiem powstałym poprzez lekkie zamieszanie warstwy jasnej i sezamowej sernika
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-na-zimno-z-czarnym-sezamem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej