1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Sernik cappuccino

Sernik cappuccino

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik cappuccino to aromatyczny deser o kawowym smaku. Chrupiący spód z ciasteczek nadaje mu pyszną, maślaną nutę. Masę serową wzbogaciłam o aromatyczne espresso, co nadaje ciastu zdecydowanego smaku. Dla wzbogacenia kawowego smaku i aromatu, sernik przełamałam bardzo intensywną, kawową galaretką. Wierzch ciasta udekorowałam ubitą śmietanką, tartą czekoladą i cynamonem. Serdecznie zapraszam po przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczkowy spód

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  • Krok 2

    Herbatniki drobno pokrusz i dodaj do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na dno formy. Wyrównaj masę ciasteczkową łyżką i wstaw do lodówki.

Masa serowa

  • Krok 1

    Do gorącego espresso dodaj żelatynę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Przestudź. 

  • Krok 2

    Twaróg i cukier puder umieść w misie miksera. Zmiksuj do połączenia się składników. Do masy dodaj śmietankę i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji. 

  • Krok 3

    Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dolewaj espresso z żelatyną. 

  • Krok 4

    Gotową masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Włóż do lodówki, na około godzinę do stężenia.

Galaretka kawowa

  • Krok 1

    Zaparz espresso. Do gorącej kawy dodaj żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. 

  • Krok 2

    Schłodzoną galaretkę wylej na masę serowa. Pozostaw w lodówce na kolejną godzinę do stężenia.

Dekoracja

  • Krok 1

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki z okrągłą końcówką nałóż śmietankę na ciasto. 

  • Krok 2

    Czekoladę zetrzyj na tarce. Ciasto posyp cynamonem i czekoladowymi wiórkami. Ciasto należy podawać schłodzone.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej