Sernik na zimno z musem mango
Sernik na zimno z musem mango🍰 to orzeźwiająca, egzotyczna propozycja na dzisiejszy deser. Delikatna serowa masa pod pysznym musem z mango. Idealna propozycja dla osób lubiących lekkie, owocowe desery. Takie serniki bez pieczenia są proste i szybkie, dlatego za każdym razem możesz przygotować je w innej odsłonie (z różnymi musami, ulubioną galaretką i owocami sezonowymi, itp.).
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z biszkoptów:
-
Krok 1
Prostokątną formę o wymiarach 19 cm x 27 cm wyłóż rękawem do pieczenia (spód i boki). Możesz także użyć tortownicy o średnicy 23 - 24 cm.
-
Krok 2
Biszkopty namocz krótko w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie ułóż w formie.
Masa serowa na sernik na zimno z musem mango:
-
Krok 3
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
-
Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g
Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.
-
Krok 4
Twaróg, serek mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz cukier puder umieść w misie i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa nieco zgęstnieje.
-
Krok 5
Żelatynę rozpuść w rondelku na kuchence lub w mikrofali (nie gotuj!), następnie dodaj do niej 3 - 4 łyżki masy serowej, wymieszaj i przelej do masy na sernik. Szybko i dokładnie połącz, aby nie zrobiły się grudki. Gotową masę wyłóż na spód z biszkoptów, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia (na ok. 30 - 40 minut).
Galaretka z mango:
-
Krok 6
Puree z mango wymieszaj z sokiem z cytryny. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia, a następnie podgrzej do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 - 4 łyżki puree z mango, wymieszaj i przelej całość do pozostałej części puree, znów dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej, aby mus nie stężał zbyt szybko.
-
Krok 7
Gdy masa serowa nieco stężeje, wylej przygotowane puree z mango, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Porada:
⭐ Jeśli używasz świeżego mango, zmiksuj miąższ na gładko i pamiętaj, aby go następnie zagotować. To ważne, żeby warstwa z mango mogła stężeć.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-na-zimno-z-musem-mango |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze