1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Sernik na zimno z musem mango

Sernik na zimno z musem mango

Kawałek sernika na zimno z musem z mango na spodzie z biszkoptów - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek sernika na zimno z musem z mango na spodzie z biszkoptów - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik na zimno z musem mango🍰 to orzeźwiająca, egzotyczna propozycja na dzisiejszy deser. Delikatna serowa masa pod pysznym musem z mango. Idealna propozycja dla osób lubiących lekkie, owocowe desery. Takie serniki bez pieczenia są proste i szybkie, dlatego za każdym razem możesz przygotować je w innej odsłonie (z różnymi musami, ulubioną galaretką i owocami sezonowymi, itp.). 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z biszkoptów:

  • Krok 1

    Prostokątną formę o wymiarach 19 cm x 27 cm wyłóż rękawem do pieczenia (spód i boki). Możesz także użyć tortownicy o średnicy 23 - 24 cm.

    prostokątna forma do pieczenia wyłożona rękawem do pieczenia, obok rolka z rękawami do pieczenia
  • Krok 2

    Biszkopty namocz krótko w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie ułóż w formie.

    podłużne biszkopty w opakowaniu, miseczka z połówką cytryny i szklane kwadratowe naczynie z wodą

Masa serowa na sernik na zimno z musem mango:

  • Krok 3

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

    żelatyna w miseczce oraz opakowanie żelatyny uniwersalnej dr. oetkera obok
  • Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g

    Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.

    Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g
  • Krok 4

    Twaróg, serek mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz cukier puder umieść w misie i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa nieco zgęstnieje.

    w dużej misce twaróg na sernik, obok szklanka ze śmietanką, opakowanie serka mascarpone, połówka cytryny w miseczce, skórka otarta z cytryny w miseczce, cukier puder w szklance
  • Krok 5

    Żelatynę rozpuść w rondelku na kuchence lub w mikrofali (nie gotuj!), następnie dodaj do niej 3 - 4 łyżki masy serowej, wymieszaj i przelej do masy na sernik. Szybko i dokładnie połącz, aby nie zrobiły się grudki. Gotową masę wyłóż na spód z biszkoptów, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia (na ok. 30 - 40 minut).

    forma z nasączonymi biszkoptami i częściowo wyłożoną masą sernikową, obok miska z masą sernikową i szpatułką

Galaretka z mango:

  • Krok 6

    Puree z mango wymieszaj z sokiem z cytryny. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia, a następnie podgrzej do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 - 4 łyżki puree z mango, wymieszaj i przelej całość do pozostałej części puree, znów dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej, aby mus nie stężał zbyt szybko.

    puree z mango w misce, obok połówka cytryny w miseczce oraz żelatyna w drugiej miseczce
  • Krok 7

    Gdy masa serowa nieco stężeje, wylej przygotowane puree z mango, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

    puree z mango wylane na sernik

Porada:

⭐ Jeśli używasz świeżego mango, zmiksuj miąższ na gładko i pamiętaj, aby go następnie zagotować. To ważne, żeby warstwa z mango mogła stężeć.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-na-zimno-z-musem-mango

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej