1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Sernik na zimno z musem mango

Sernik na zimno z musem mango

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik na zimno z musem mango to orzeźwiająca, egzotyczna propozycja na dzisiejszy deser. Delikatna serowa masa pod pysznym musem mango. Idealna propozycja dla osób lubiących lekkie, owocowe desery. Takie serniki na zimno, bez pieczenia, są proste i szybkie, dlatego za każdym razem możecie przygotowywać je w innej odsłonie (z różnymi musami, ulubioną galaretką i owocami sezonowymi itp.). 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Prostokątną formę o wymiarach 19x27 (można użyć tortownicy 23-24 cm) wyłóż rękawem do pieczenia (spód i boki).

  • Krok 2

    Biszkopty namocz krótko w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie ułóż w formie.

Masa serowa:

  • Krok 1

    Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

  • Krok 2

    Twaróg, serek mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz cukier puder umieść w misie i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa nieco zgęstnieje.

  • Krok 3

    Żelatynę rozpuść (nie gotuj), następnie dodaj do niej 3-4 łyżki masy serowej, wymieszaj i przelej całość do pozostałej masy. Szybko i dokładnie połącz, aby nie zrobiły się grudki. Gotową masę wyłóż na spód z biszkoptów, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia (na ok 30-40 min).

Galaretka z mango:

  • Krok 1

    Puree z mango wymieszaj z sokiem z cytryny. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia, następnie podgrzej do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki puree z mango, a następnie przelej całość do pozostałej części puree, dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej, aby nie stężało za szybko. *Jeśli użyjesz zmiksuj miąższ na gładko i pamiętaj aby go zagotować. To istotna czynność wpływająca na tężenie warstwy mango.

  • Krok 2

    Gdy masa serowa nieco stężeje, wylej przygotowane puree z mango, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej