1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

truskawkowe ptasie mleczko z polewą czekoladową, udekorowane świeżymi truskawkami - wszystkiego słodkiego
truskawkowe ptasie mleczko z polewą czekoladową, udekorowane świeżymi truskawkami - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

🍓 Truskawkowe ptasie mleczko 🍓 to przysmak z dzieciństwa chyba każdego z nas. :) Lekkość, puszystość i delikatny smak są sekretem tego ciasta. Odpowiada za to bita śmietana w proszku. Bez niej tak lekka konsystencja nie jest możliwa do uzyskania. Przepis na truskawkowe ptasie mleczko jest bardzo prosty - przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.  Proponuję połączenie truskawek i czekolady, ale możesz eksperymentować ze smakami i dowolnie zmieniać smak galaretki. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie truskawkowego ptasiego mleczka:

  • Krok 1

    Zagotuj wodę i odmierz 600 ml wody. Galaretkę wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Galaretkę odstaw do lekkiego stężenia.

  • Krok 2

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż biszkopty.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 3

    Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka.

  • Krok 4

    Wsyp zawartość torebek z bitą śmietaną i wymieszaj.

  • Bita śmietana Dr. Oetker

    Łatwa i szybka w przygotowaniu bita śmietana od Dr. Oetkera to pyszny dodatek do lodów, deserów, galaretek czy owoców.

  • Krok 5

    Ubij mikserem do uzyskania bardzo sztywnej masy.

  • Krok 6

    Ciągle mieszając, wlej tężejącą galaretkę do ubitej śmietany (ważne, aby galaretka nie była zbyt płynna, ani za gęsta).

  • Krok 7

    Masę przelej do tortownicy i pozostaw ją na kilka godzin w lodówce do stężenia.

  • Krok 8

    Deser wyciągnij z formy i przełóż na talerz.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 9

    Czekoladę połam i przełóż do miseczki postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia.

  • Krok 10

    Rozpuszczoną czekoladą udekoruj ciasto. Górę ozdób świeżymi truskawkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/ciasto-truskawkowe-ptasie-mleczko

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej