1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Truskawkowe ptasie mleczko to przysmak z dzieciństwa chyba każdego z nas. :) Lekkość, puszystość i delikatny smak są sekretem tego ciasta. Odpowiada za to bita śmietana w proszku! Bez niej tak lekka konsystencja nie jest możliwa do uzyskania. Przepis na truskawkowe ptasie mleczko jest bardzo prosty - przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.  Proponuję połączenie truskawek i czekolady, ale możesz eksperymentować ze smakami i dowolnie zmieniać smak galaretki :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ptasie Mleczko

  • Krok 1

    Zagotuj wodę i odmierz 600 ml wody. Galaretkę wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Galaretkę odstaw do lekkiego stężenia.

  • Krok 2

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż biszkopty.

  • Krok 3

    Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka.

  • Krok 4

    Wsyp zawartość torebki z bitą śmietaną i wymieszaj.

  • Krok 5

    Ubij mikserem do uzyskania bardzo sztywnej masy.

  • Krok 6

    Ciągle mieszając, wlej tężejącą galaretkę (ważne, aby galaretka nie była zbyt płynna, ani za gęsta).

  • Krok 7

    Masę przelej do tortownicy i pozostaw ją na kilka godzin w lodówce do stężenia.

  • Krok 8

    Deser wyciągnij z formy i przełóż na talerz.

  • Krok 9

    Czekoladę połam i przełóż do miseczki, postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą.

  • Krok 10

    Rozpuszczoną czekoladą udekoruj ciasto. Górę ozdób świeżymi truskawkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej