1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Delikatny sernik z białą czekoladą i truskawkami

Delikatny sernik z białą czekoladą i truskawkami

Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik pieczony na parze z białą czekoladą i dodatkiem domowego musu truskawkowego. Lekki, puszysty, pyszny!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.

  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami. Przesyp na dno tortownicy i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  • Krok 3

    Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na rondelku z wrzącą wodą. Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, by miska nie stykała się z wodą oraz żeby palnik ustawić na najmniejszą moc (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada może się ściąć).

  • Krok 4

    Roztop czekoladę, mieszając ją od czasu do czasu. Odstaw na czas przygotowania masy serowej.

  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, sernix i czekoladę. Zmiksuj wszystkie składniki. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek.

  • Krok 6

    Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, sernix i czekoladę. Zmiksuj wszystkie składniki. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek.

  • Krok 7

    Na spód rozgrzanego piekarnika wstaw blaszkę z wyposażenia piekarnika i wypełnij ją wrzącą wodą. Poziom nad wodą wstaw sernik i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 120˚C i piecz kolejne 90 minut.

  • Krok 8

    Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw do lodówki do schłodzenia.

  • Krok 9

    W czasie kiedy sernik chłodzi się w lodówce, przygotuj owocowy sos. Z połowy porcji truskawek przygotuj mus, blendując je na gładką masę.

  • Krok 10

    Przed podaniem polej wierzch sernika owocowym sosem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej