Delikatny sernik z białą czekoladą i truskawkami

Sernik pieczony na parze z białą czekoladą i dodatkiem domowego musu truskawkowego. Lekki, puszysty, pyszny!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami. Przesyp na dno tortownicy i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
-
Krok 3
Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na rondelku z wrzącą wodą. Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, by miska nie stykała się z wodą oraz żeby palnik ustawić na najmniejszą moc (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada może się ściąć).
-
Krok 4
Roztop czekoladę, mieszając ją od czasu do czasu. Odstaw na czas przygotowania masy serowej.
-
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, sernix i czekoladę. Zmiksuj wszystkie składniki. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek.
-
Krok 6
Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, sernix i czekoladę. Zmiksuj wszystkie składniki. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek.
-
Krok 7
Na spód rozgrzanego piekarnika wstaw blaszkę z wyposażenia piekarnika i wypełnij ją wrzącą wodą. Poziom nad wodą wstaw sernik i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 120˚C i piecz kolejne 90 minut.
-
Krok 8
Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Krok 9
W czasie kiedy sernik chłodzi się w lodówce, przygotuj owocowy sos. Z połowy porcji truskawek przygotuj mus, blendując je na gładką masę.
-
Krok 10
Przed podaniem polej wierzch sernika owocowym sosem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze