Mini serniczki owoce lasu z kruszonką z czarnego kakao - Przepis ddtvn | Wszystkiego Słodkiego
Desery

Mini serniczki owoce lasu z kruszonką z czarnego kakao

Mini serniczki owoce lasu z kruszonką z Czarnego kakao Dr. Oetkera - Wszystkiego Słodkiego

Mini serniczki owoce lasu z kruszonką z czarnego kakao

  • 02:00
  • 6
  • Łatwy
02:00
6
Łatwy

Mini serniczki z owoców leśnych i posypką z czarnego kakao powstał na bazie przepisu na Porzeczkowy sernik na zimno, który publikowałam w zeszłym roku. Owoce nadają deserowi piekny kolor, który sprawia, że wygląda bardzo świeżo i przepięknie.

Składniki

Kruszonka:
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 łyżka Czarnego kakao Dr. Oetkera
Masa serowa:
  • 200 g owoców lasu – mogą być mrożone
  • 400 g jogurtu naturalnego tłustego w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 Cukier z Wanilią Bourbon z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 10 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 250 g schłodzonej śmietanki 30 %
Do dekoracji:
  • Świeże owoce
  • kwiaty jadalne do dekoracji
Wskazówki

Kruszonka:

Krok 1

Herbatniki przełóż do malaksera i pokrusz na piasek. Możesz również przełożyć do worka i pokruszyć przy pomocy wałka.

w malakserze pokruszone kakaowe herbatniki
Krok 2

Masło rozpuść, dodaj czarne kakao i pokruszone herbatniki. 

w misie pokruszone herbatniki, czarne kakao i cukier puder
Krok 3

Wymieszaj dokładnie na kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

w misce kruszonka z czarnego kakao

Masa serowa:

Krok 4

Owoce przełóż do wysokiego naczynia (mrożone wcześniej rozmroź) i zblenduj. Przetrzyj przez sitko na gładkie puree.

małe sitko z zblendowanymi owocami i miseczka z przetartymi owocami
Krok 5

Jogurt przełóż do miski. Wymieszaj z przesianym cukrem pudrem .Do masy dodaj przetarte owoce.

w misce jogurt z przetartymi owocami oraz cukier puder
Krok 6

Wymieszaj z cukrem z wanilią.

miska z owocową masą jogurtową z boku cukier z wanilią Dr. Oetkera
Krok 7

Żelatynę zalej zimną wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw do napęcznienia, po czym rozpuść ją w mikrofalówce lub w garnuszku.  Pamiętaj, by ją podgrzać - nie gotować.

w małej miseczce na blacie mała miseczka z namoczoną żelatyną
Krok 8

Żelatynę wymieszaj z masą porzeczkową. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.

w misie owocowa masa jogurtowa z bita śmietaną
Krok 9

Masę przekładaj naprzemiennie z kruszonką do szklanych naczyń. 

w szklanych naczyniach kruszonka z czarnego kakao oraz masa jogurtowa na mini serniczki
Krok 10

Odstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami lub jadalnymi kwaiatami.

na blacie mini serniczki owoce leśne z czarną kruszonką
Składniki
Kruszonka:
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 łyżka Czarnego kakao Dr. Oetkera
Masa serowa:
  • 200 g owoców lasu – mogą być mrożone
  • 400 g jogurtu naturalnego tłustego w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 Cukier z Wanilią Bourbon z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 10 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 250 g schłodzonej śmietanki 30 %
Do dekoracji:
  • Świeże owoce
  • kwiaty jadalne do dekoracji
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
03:00
3
Łatwy
Owocowe żelki