1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Sernik Zebra

Sernik Zebra

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik zebra zaskoczy Was oryginalnym wyglądem! Za oknem coraz cieplej, więc zdecydowałam się na przygotowanie ciasta, które najbardziej kojarzy się z letnimi popołudniami. :) Dwukolorowy sernik na zimno, w wersji z ciemnym kakao i spodem z kakaowych herbatników, oczaruje Waszych gości! Przygotowanie jest proste, a efekt robi wrażenie!
Przekonajcie się sami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz na piasek.

    pokruszone herbatniki w misce
  • Krok 2

    Dodaj czarne kakao, rozpuszczone masło i cukier i dokładnie wymieszaj.

    pokruszone herbatniki z czarnym kakao w misce
  • Krok 3

    Pokruszone ciasteczka przełóż na spód i boki tortownicy, o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

    pokruszone ciasteczka w tortownicy

Masa:

  • Krok 4

    300 ml wrzątku wymieszaj z galaretką i czarnym kakao i odstaw do wystudzenia.

    galaretka wymieszana z kakao
  • Krok 5

    Kolejne 300 ml wrzątku wymieszaj z krystaliczną galaretką i odstaw do wystudzenia.

    galaretka wymieszana z wodą
  • Krok 6

    Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem.

    twaróg z cukrem pudrem w misce
  • Krok 7

    Masę twarogową zmiksuj ponownie z wystudzoną galaretką krystaliczną.

    masa twarogowa wymieszana z galaretką w misce
  • Krok 8

    Masę serową wlewaj naprzemiennie z kakaową galaretką, tworząc warstwy.

    masa serowa i masa kakaowa w tortownicy
  • Krok 9

    Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

    nieupieczony sernik

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej