1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Sernik Zebra

Sernik Zebra

Sernik zebra na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Sernik zebra na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 14 ocen

Sernik zebra zaskoczy Was oryginalnym wyglądem🦓! Za oknem coraz cieplej, więc zdecydowałam się na przygotowanie ciasta, które najbardziej kojarzy się z letnimi popołudniami. :) Dwukolorowy sernik na zimno, w wersji z ciemnym kakao i spodem z kakaowych herbatników, oczaruje Waszych gości! Przygotowanie jest proste, a efekt robi wrażenie!
Przekonajcie się sami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do sernika Zebra:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz na piasek.

    pokruszone herbatniki w misce
  • Krok 2

    Dodaj czarne kakao, rozpuszczone masło i cukier i dokładnie wymieszaj.

    pokruszone herbatniki z czarnym kakao w misce
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
  • Krok 3

    Pokruszone ciasteczka przełóż na spód i boki tortownicy, o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

    pokruszone ciasteczka w tortownicy

Masa do sernika na zimno:

  • Krok 4

    300 ml wrzątku wymieszaj z galaretką i czarnym kakao i odstaw do wystudzenia.

    galaretka wymieszana z kakao
  • Krok 5

    Kolejne 300 ml wrzątku wymieszaj z krystaliczną galaretką i odstaw do wystudzenia.

    galaretka wymieszana z wodą
  • Galaretka krystaliczna Dr. Oetker

    Galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera to idealna dekoracja do serników na zimno i białych mas.

    Galaretka krystaliczna Dr. Oetker
  • Krok 6

    Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem.

    twaróg z cukrem pudrem w misce
  • Krok 7

    Masę twarogową zmiksuj ponownie z wystudzoną galaretką krystaliczną.

    masa twarogowa wymieszana z galaretką w misce
  • Krok 8

    Masę serową wlewaj naprzemiennie z kakaową galaretką, tworząc warstwy.

    masa serowa i masa kakaowa w tortownicy
  • Krok 9

    Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

    nieupieczony sernik
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-zebra

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej