Sernik Zebra
Sernik zebra zaskoczy Was oryginalnym wyglądem🦓! Za oknem coraz cieplej, więc zdecydowałam się na przygotowanie ciasta, które najbardziej kojarzy się z letnimi popołudniami. :) Dwukolorowy sernik na zimno, w wersji z ciemnym kakao i spodem z kakaowych herbatników, oczaruje Waszych gości! Przygotowanie jest proste, a efekt robi wrażenie!
Przekonajcie się sami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do sernika Zebra:
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz na piasek.
-
Krok 2
Dodaj czarne kakao, rozpuszczone masło i cukier i dokładnie wymieszaj.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 3
Pokruszone ciasteczka przełóż na spód i boki tortownicy, o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa do sernika na zimno:
-
Krok 4
300 ml wrzątku wymieszaj z galaretką i czarnym kakao i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Kolejne 300 ml wrzątku wymieszaj z krystaliczną galaretką i odstaw do wystudzenia.
-
Galaretka krystaliczna Dr. Oetker
Galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera to idealna dekoracja do serników na zimno i białych mas.
-
Krok 6
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem.
-
Krok 7
Masę twarogową zmiksuj ponownie z wystudzoną galaretką krystaliczną.
-
Krok 8
Masę serową wlewaj naprzemiennie z kakaową galaretką, tworząc warstwy.
-
Krok 9
Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-zebra |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze