1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z kruszonką – prosty przepis

Szarlotka z kruszonką – prosty przepis

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 18 ocen

Pyszna, smaczna i do tego prosta w przygotowaniu – taka jest szarlotka z kruszonką. Dodatek prażonych jabłek z rozgrzewającym cynamonem sprawia, że ten przepis nadaje się idealnie na coraz to chłodniejsze wieczory. Koniecznie wypróbuj! 🍁🍎

Zobacz przy okazji nasze wskazówki, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia!  🍎


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki z kruszonką:

  • Krok 1

    Mąkę przesyp do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, cukier wanilinowy i jajko. Wszystkie składniki wyrób na kruszonkę.

    w misce zagnieciona kruszonka na szarlotkę
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 2

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180˚C.

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 3

    2/3 porcji ciasta wyłóż do formy, wyklej nim spód i wstaw na około 20 minut do piekarnika, pozostałą część odstaw do schłodzenia. 

    spód tortownicy wyklejony ciastem
  • Krok 4

    W tym czasie obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka. Podpraż je w garnku przez około 10 minut, pod koniec wymieszaj z przyprawami.

    w garnku uprażone jabłka z przyprawami
  • Krok 5

    Na podpieczony spód ciasta wyłóż jabłka i posyp resztą kruszonki. 

    szarlotka z kruszonką przed upieczeniem w tortownicy
  • Krok 6

    Szarlotkę z kruszonką wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut i piecz do uzyskania złotego koloru.

    upieczona szarlotka z kruszonka w tortownicy
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Uszlachetnia ciasta i desery, nadając im niepowtarzalny smak i aromat, wystarcza na 1 kg mąki. Dzięki drobnej granulacji jest bardzo delikatny i doskonale sprawdza się zarówno jako dodatek do pieczenia, jak i do dekoracji wypieków.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej