Szarlotka z kruszonką – prosty przepis
Pyszna, smaczna i do tego prosta w przygotowaniu – taka jest szarlotka z kruszonką. Dodatek prażonych jabłek z rozgrzewającym cynamonem sprawia, że ten przepis nadaje się idealnie na coraz to chłodniejsze wieczory. Koniecznie wypróbuj! 🍁🍎
Zobacz przy okazji nasze wskazówki, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia! 🍎
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie szarlotki z kruszonką:
-
Krok 1
Mąkę przesyp do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, cukier wanilinowy i jajko. Wszystkie składniki wyrób na kruszonkę.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 2
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180˚C.
-
Krok 3
2/3 porcji ciasta wyłóż do formy, wyklej nim spód i wstaw na około 20 minut do piekarnika, pozostałą część odstaw do schłodzenia.
-
Krok 4
W tym czasie obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka. Podpraż je w garnku przez około 10 minut, pod koniec wymieszaj z przyprawami.
-
Krok 5
Na podpieczony spód ciasta wyłóż jabłka i posyp resztą kruszonki.
-
Krok 6
Szarlotkę z kruszonką wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut i piecz do uzyskania złotego koloru.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Uszlachetnia ciasta i desery, nadając im niepowtarzalny smak i aromat, wystarcza na 1 kg mąki. Dzięki drobnej granulacji jest bardzo delikatny i doskonale sprawdza się zarówno jako dodatek do pieczenia, jak i do dekoracji wypieków.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze