1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab┼ékami
  4. Migdałowa szarlotka

Migdałowa szarlotka

kawa┼éek migda┼éowej szarlotki na kruchym cie┼Ťcie z dodatkiem pra┼╝onych mielonych migda┼é├│w - wszystkiego s┼éodkiego
kawa┼éek migda┼éowej szarlotki na kruchym cie┼Ťcie z dodatkiem pra┼╝onych mielonych migda┼é├│w - wszystkiego s┼éodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.5/5 2 oceny

Migda┼éowa szarlotka - pyszna, aromatyczna, z polskich jab┼éek. ­čŹÄ Ciasto jest bardzo delikatne i idealnie kruche. Lekki posmak pra┼╝onych migda┼éów znakomicie pasuje do jab┼éek, ale mo┼╝esz u┼╝y─ç równie┼╝ innych ulubionych orzechów. Ciasto proste, ale uwielbiane przez wszystkich! Wypróbujcie i cieszcie si─Ö pysznym podwieczorkiem!ÔŁĄ´ŞĆ

­čŹĆ Zobacz te┼╝ nasze wskazówki, która odmiana jab┼éek jest najlepsza do pieczenia!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki migdałowej:

  • Krok 1

    Wszystkie sk┼éadniki na ciasto zagnie─ç szybko na jednolit─ů mas─Ö. Owi┼ä foli─ů spo┼╝ywcz─ů i wstaw do lodówki na ok. 1 godzin─Ö.

    m─ůka, mielone pra┼╝one migda┼éy i proszek do pieczenia w misce, cukier puder i ┼╝├│┼étka w osobnych miseczkach, mas┼éo pokrojone w kostk─Ö oraz opakowanie cukru z wanili─ů od dr. oetkera

Nadzienie

  • Krok 2

    Pokrojone jab┼éka wymieszaj z sokiem z cytryny. W szerokim garnku rozpu┼Ť─ç mas┼éo z cukrem i z cynamonem. Na to wrzu─ç jab┼éka i pra┼╝, a┼╝ cz─Ö┼Ť─ç jab┼éek nieco si─Ö rozpadnie, a cze┼Ť─ç zmi─Öknie, ale pozostanie w kawa┼ékach. 

    jab┼éka z cynamonem pra┼╝one na ma┼Ťle z cukrem
  • Krok 3

    M─ůk─Ö ziemniaczan─ů rozprowad┼║ w niewielkiej ilo┼Ťci zimnej wody i dodaj do jab┼éek pod koniec pra┼╝enia. Dok┼éadnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 1-2 minuty. Prze┼éó┼╝ do innego naczynia i odstaw do wystudzenia.

Pieczenie szarlotki migdałowej

  • Krok 4

    Prostok─ůtn─ů form─Ö o wymiarach 23 x 33 cm wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Po┼éow─Ö ciasta wy┼éó┼╝ równomiernie i doci┼Ťnij na dnie formy, aby powsta┼é spód. Nak┼éuj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 15 minut.

    migdałowe ciasto kruche uformowane w kulę w misce
  • Krok 5

    Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i zmniejsz temperatur─Ö w piekarniku do 180°C. Na spód wysyp bu┼ék─Ö tart─ů, wy┼éó┼╝ wystudzone jab┼éka, a nast─Öpnie zetrzyj na wierzch pozosta┼é─ů cz─Ö┼Ť─ç ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmij i wystud┼║. Wystudzone ciasto mo┼╝na dodatkowo posypa─ç cukrem pudrem.

    prażone jabłka na podpieczonym kruchym migdałowym spodzie
  • Mo┼╝e si─Ö przyda─ç

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/migdalowa-szarlotka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej