1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Migdałowa szarlotka

Migdałowa szarlotka

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.5/5 2 oceny

Migdałowa szarlotka, pyszna, aromatyczna, z polskich jabłek. Ciasto jest bardzo delikatne i idealnie kruche. Lekki posmak prażonych migdałów znakomicie pasuje do jabłek, ale możesz użyć również innych ulubionych orzechów. Ciasto proste, ale uwielbiane przez wszystkich! Wypróbujcie i cieszcie się pysznym podwieczorkiem! <3


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko razem na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1h.

    mąka, mielone migdały. masło, żółtka, cukier puder, cukier z wanilią

Nadzienie

  • Krok 2

    Pokrojone jabłka wymieszaj z sokiem z cytryny. W szerokim garnku rozpuść masło z cukrem i z cynamonem. Na to wrzuć jabłka i praż, aż część jabłek nieco się rozpadnie, a cześć zmięknie, ale pozostanie w kawałkach. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do jabłek pod koniec prażenia,. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 1-2 min. Przełóż do innego naczynia i odstaw do wystudzenia.

    prażone jabłka z cynamonem

Pieczenie

  • Krok 3

    Prostokątną formę 23x33 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Połowę ciasta wyłóż równomiernie i dociśnij na dnie formy aby powstał spód. Nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 15 min.

    migdałowe ciasto kruche
  • Krok 4

    Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Na spód wysyp bułkę tartą, wyłóż wystudzone jabłka, a następnie zetrzyj na wierzch pozostałą część ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 min. Po upieczeniu wyjmij i wystudź. Wystudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

    prażone jabłka na podpieczonym kruchym migdałowym spodzie

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej