1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab┼ékami
  4. Migdałowa szarlotka

Migdałowa szarlotka

szarlotka na kruchym migda┼éowym cie┼Ťcie
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.5/5 2 oceny

Migda┼éowa szarlotka, pyszna, aromatyczna, z polskich jab┼éek. Ciasto jest bardzo delikatne i idealnie kruche. Lekki posmak pra┼╝onych migda┼éów znakomicie pasuje do jab┼éek, ale mo┼╝esz u┼╝y─ç równie┼╝ innych ulubionych orzechów. Ciasto proste, ale uwielbiane przez wszystkich! Wypróbujcie i cieszcie si─Ö pysznym podwieczorkiem! <3


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Wszystkie sk┼éadniki na ciasto zagnie─ç szybko razem na jednolit─ů mas─Ö. Owi┼ä foli─ů spo┼╝ywcz─ů i wstaw do lodówki na ok 1h.

    m─ůka, mielone migda┼éy. mas┼éo, ┼╝├│┼étka, cukier puder, cukier z wanili─ů

Nadzienie

  • Krok 2

    Pokrojone jab┼éka wymieszaj z sokiem z cytryny. W szerokim garnku rozpu┼Ť─ç mas┼éo z cukrem i z cynamonem. Na to wrzu─ç jab┼éka i pra┼╝, a┼╝ cz─Ö┼Ť─ç jab┼éek nieco si─Ö rozpadnie, a cze┼Ť─ç zmi─Öknie, ale pozostanie w kawa┼ékach. M─ůk─Ö ziemniaczan─ů rozprowad┼║ w niewielkiej ilo┼Ťci zimnej wody i dodaj do jab┼éek pod koniec pra┼╝enia,. Dok┼éadnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 1-2 min. Prze┼éó┼╝ do innego naczynia i odstaw do wystudzenia.

    prażone jabłka z cynamonem

Pieczenie

  • Krok 3

    Prostok─ůtn─ů form─Ö 23x33 wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Po┼éow─Ö ciasta wy┼éó┼╝ równomiernie i doci┼Ťnij na dnie formy aby powsta┼é spód. Nak┼éuj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 15 min.

    migdałowe ciasto kruche
  • Krok 4

    Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i zmniejsz temperatur─Ö w piekarniku do 180°C. Na spód wysyp bu┼ék─Ö tart─ů, wy┼éó┼╝ wystudzone jab┼éka, a nast─Öpnie zetrzyj na wierzch pozosta┼é─ů cz─Ö┼Ť─ç ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 min. Po upieczeniu wyjmij i wystud┼║. Wystudzone ciasto mo┼╝na dodatkowo posypa─ç cukrem pudrem.

    prażone jabłka na podpieczonym kruchym migdałowym spodzie

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej