1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab艂kami
  4. Migda艂owa szarlotka

Migda艂owa szarlotka

kawa艂ek migda艂owej szarlotki na kruchym cie艣cie z dodatkiem pra偶onych mielonych migda艂贸w - wszystkiego s艂odkiego
kawa艂ek migda艂owej szarlotki na kruchym cie艣cie z dodatkiem pra偶onych mielonych migda艂贸w - wszystkiego s艂odkiego
Natalia - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.5/5 2 oceny

Migda艂owa szarlotka - pyszna, aromatyczna, z polskich jab艂ek. 馃崕 Ciasto jest bardzo delikatne i idealnie kruche. Lekki posmak pra偶onych migda艂ów znakomicie pasuje do jab艂ek, ale mo偶esz u偶y膰 równie偶 innych ulubionych orzechów. Ciasto proste, ale uwielbiane przez wszystkich! Wypróbujcie i cieszcie si臋 pysznym podwieczorkiem!鉂わ笍

馃崗 Zobacz te偶 nasze wskazówki, która odmiana jab艂ek jest najlepsza do pieczenia!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki migda艂owej:

  • Krok 1

    Wszystkie sk艂adniki na ciasto zagnie膰 szybko na jednolit膮 mas臋. Owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki na ok. 1 godzin臋.

    m膮ka, mielone pra偶one migda艂y i proszek do pieczenia w misce, cukier puder i 偶贸艂tka w osobnych miseczkach, mas艂o pokrojone w kostk臋 oraz opakowanie cukru z wanili膮 od dr. oetkera

Nadzienie

  • Krok 2

    Pokrojone jab艂ka wymieszaj z sokiem z cytryny. W szerokim garnku rozpu艣膰 mas艂o z cukrem i z cynamonem. Na to wrzu膰 jab艂ka i pra偶, a偶 cz臋艣膰 jab艂ek nieco si臋 rozpadnie, a cze艣膰 zmi臋knie, ale pozostanie w kawa艂kach. 

    jab艂ka z cynamonem pra偶one na ma艣le z cukrem
  • Krok 3

    M膮k臋 ziemniaczan膮 rozprowad藕 w niewielkiej ilo艣ci zimnej wody i dodaj do jab艂ek pod koniec pra偶enia. Dok艂adnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 1-2 minuty. Prze艂ó偶 do innego naczynia i odstaw do wystudzenia.

Pieczenie szarlotki migda艂owej

  • Krok 4

    Prostok膮tn膮 form臋 o wymiarach 23 x 33 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Po艂ow臋 ciasta wy艂ó偶 równomiernie i doci艣nij na dnie formy, aby powsta艂 spód. Nak艂uj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 15 minut.

    migda艂owe ciasto kruche uformowane w kul臋 w misce
  • Krok 5

    Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i zmniejsz temperatur臋 w piekarniku do 180°C. Na spód wysyp bu艂k臋 tart膮, wy艂ó偶 wystudzone jab艂ka, a nast臋pnie zetrzyj na wierzch pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmij i wystud藕. Wystudzone ciasto mo偶na dodatkowo posypa膰 cukrem pudrem.

    pra偶one jab艂ka na podpieczonym kruchym migda艂owym spodzie
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i r贸wnomierne stygni臋cie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Pow艂oka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gad偶et do Twojej kuchni!

    Mo偶e si臋 przyda膰
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/migdalowa-szarlotka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej