Szarlotki i ciasta z jabłkami

Migdałowa szarlotka

Migdałowa szarlotka

  • 02:00
  • 16
  • Łatwy
02:00
16
Łatwy

Migdałowa szarlotka, pyszna, aromatyczna, z polskich jabłek. Ciasto jest bardzo delikatne i idealnie kruche. Lekki posmak prażonych migdałów znakomicie pasuje do jabłek, ale możesz użyć również innych ulubionych orzechów. Ciasto proste, ale uwielbiane przez wszystkich! Wypróbujcie i cieszcie się pysznym podwieczorkiem! <3

Składniki

Ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 150 g migdałów, podprażonych i zmielonych
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 85 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 230 g zimnego masła
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę np. szara reneta)
  • Sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 40 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
Składniki
Ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 150 g migdałów, podprażonych i zmielonych
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 85 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 230 g zimnego masła
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę np. szara reneta)
  • Sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 40 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
Zobacz ten przepis na ws.pl
Szarlotki i ciasta z jabłkami ->

Przepisy z kategorii Szarlotki i ciasta z jabłkami