Migdałowa szarlotka

Migdałowa szarlotka, pyszna, aromatyczna, z polskich jabłek. Ciasto jest bardzo delikatne i idealnie kruche. Lekki posmak prażonych migdałów znakomicie pasuje do jabłek, ale możesz użyć również innych ulubionych orzechów. Ciasto proste, ale uwielbiane przez wszystkich! Wypróbujcie i cieszcie się pysznym podwieczorkiem! <3
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto
-
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko razem na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1h.
Nadzienie
-
Krok 2
Pokrojone jabłka wymieszaj z sokiem z cytryny. W szerokim garnku rozpuść masło z cukrem i z cynamonem. Na to wrzuć jabłka i praż, aż część jabłek nieco się rozpadnie, a cześć zmięknie, ale pozostanie w kawałkach. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do jabłek pod koniec prażenia,. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 1-2 min. Przełóż do innego naczynia i odstaw do wystudzenia.
Pieczenie
-
Krok 3
Prostokątną formę 23x33 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Połowę ciasta wyłóż równomiernie i dociśnij na dnie formy aby powstał spód. Nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 15 min.
-
Krok 4
Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Na spód wysyp bułkę tartą, wyłóż wystudzone jabłka, a następnie zetrzyj na wierzch pozostałą część ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 min. Po upieczeniu wyjmij i wystudź. Wystudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze