1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Świąteczny piernik z jabłkami

Świąteczny piernik z jabłkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiamy przepis na piernik z jabłkami i mieszanką bakalii. Pięknie udekorowany będzie idealną ozdobą świątecznego stołu.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.

  • Krok 2

    Jajka rozetrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami i dodaj do masy jajecznej.

  • Krok 3

    Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj na kawałki i dodaj do ciasta razem z jabłkami i rodzynkami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej do formy.

  • Krok 4

    Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 50 minut. Upieczone ciasto odstaw na kratkę do wystudzenia. Ostudzone ciasto wyciągnij z formy. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem i posmaruj nim wierzch ciasta.

  • Krok 5

    Lukier plastyczny lekko zagnieć w dłoniach i rozwałkuj na oprószonym cukrem pudrem blacie. Formą, w której wcześniej był pieczony piernik, odciśnij okrąg. Nożykiem do pizzy wytnij równe brzegi. Na środku wytnij foremką kształt śnieżynki.

  • Krok 6

    Lukier owiń na wałek i przenieś na ciasto, dokładnie pokrywając maślany krem. Środek gwiazdy wypełnij srebrnymi perełkami, a z wyciętej śnieżynki wytnij jeszcze mniejszą i ułożyłam na perełkach.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej