1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Świąteczny piernik z jabłkami

Świąteczny piernik z jabłkami

świąteczny piernik z jabłkami udekorowany białym lukrem plastycznym oraz srebrną gwiazdą z perełek z mixu dekoracji cukrowych blask pereł - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Świąteczny piernik z jabłkami to bardzo prosty przepis na bożonarodzeniowe ciasto. Piernik jest aromatyczny i pełen bakalii - rodzynek i orzechów włoskich. Pięknie udekorowany białą masą cukrową i srebrnymi perełkami będzie idealną ozdobą świątecznego stołu. 🎄 🌟


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie świątecznego piernika z jabłkami:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami i dodaj do masy jajecznej. Na koniec wmieszaj olej.

  • Krok 3

    Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj na kawałki i dodaj do ciasta razem z jabłkami i rodzynkami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej do formy.

  • Krok 4

    Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 50 minut. Upieczone ciasto odstaw na kratkę do wystudzenia, a następnie wyciągnij z formy.

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem i posmaruj nim wierzch ciasta.

  • Krok 5

    Lukier plastyczny lekko zagnieć w dłoniach i rozwałkuj na oprószonym cukrem pudrem blacie. Formą, w której wcześniej był pieczony piernik, odciśnij na nim okrąg. Nożykiem do pizzy wytnij równe brzegi. Na środku wytnij foremką kształt śnieżynki.

  • Lukier plastyczny biały Dr. Oetkera

    Masę cukrową możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowej. Jest to wspaniały sposób na eleganckie udekorowanie tortów i ciast!

    Lukier plastyczny biały Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Lukier owiń na wałek i przenieś na ciasto, dokładnie pokrywając maślany krem. Środek gwiazdy wypełnij srebrnymi perełkami, a z wyciętej śnieżynki wytnij jeszcze mniejszą i ułóż na perełkach.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/swiateczny-piernik-z-jablkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej