1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka migdałowa z bezą

Szarlotka migdałowa z bezą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szarlotka migdałowa z bezą to nasz wspólny eksperyment. Uwielbiamy szarlotki pod każdą postacią, Marta zaproponowała, aby zamiast tradycyjnego ciasta, przygotować spód bezglutenowy. Duża ilość migdałów powoduje, że zapach i smak ciasta jest po prostu niebiański! Zapraszamy do wypróbowania. <3


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 °C.

  • Krok 2

    Za pomocą miksera wymieszaj razem zmielone migdały, mąkę kokosową, jaglaną, sól, cukier i żółtka.

  • Krok 3

    Na końcu dolewaj stopniowo, rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do tortownicy i dobrze dociśnij.

  • Krok 5

    Spód piecz przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone, rumianie ciasto pozostaw do przestudzenia.

Nadzienie:

  • Krok 1

    Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż je do garnka.

  • Krok 2

    Dodaj do nich mielony cynamon, cukier i sok z cytryny.

  • Krok 3

    Dokładnie wymieszaj i podpraż na średnim ogniu, do momentu, aż część jabłek się rozpadnie. Jabłka przestudź, a następnie przełóż je na wystudzony spód i delikatnie wyrównaj.

Beza:

  • Krok 1

    Białka ubij z cukrem do momentu otrzymania jasnej, błyszczącej i sztywnej bezy. Pod koniec delikatnie wmieszaj ekstrakt migdałowy i rozłóż bezę za jabłka.

  • Krok 2

    Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej