1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka migdałowa z bezą

Szarlotka migdałowa z bezą

bezglutenowa szarlotka migdałowa z bezą posypaną płatkami migdałowymi, położona na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
bezglutenowa szarlotka migdałowa z bezą posypaną płatkami migdałowymi, położona na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Szarlotka migdałowa z bezą to nasz wspólny eksperyment. Uwielbiamy szarlotki pod każdą postacią, Marta zaproponowała, aby zamiast tradycyjnego ciasta, przygotować spód bezglutenowy. Duża ilość migdałów powoduje, że zapach i smak ciasta jest po prostu niebiański! Zapraszamy do wypróbowania. 🍏❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta migdałowego na szarlotkę:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Za pomocą miksera wymieszaj razem zmielone migdały, mąkę kokosową, jaglaną, sól, cukier i żółtka.

    mielone migdały, mąka kokosowa, mąka jaglana, cukier, sól i żółtka w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Na końcu dolewaj stopniowo rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.

    miseczka z rozpuszczonym olejem kokosowym
  • Krok 4

    Ciasto przełóż do tortownicy i dobrze dociśnij.

    ciasto migdałowe przełożone do tortownicy i dociśnięte do jej dna
  • Krok 5

    Spód piecz przez około 20 minut. Upieczone, rumianie ciasto pozostaw do przestudzenia.

    tortownica z upieczonym ciastem migdałowym bez glutenu

Nadzienie jabłkowe:

  • Krok 6

    Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.

    pokrojone w kostkę jabłka w garnku
  • Krok 7

    Dodaj do nich mielony cynamon, cukier i sok z cytryny.

    cynamon mielony, cukier i sok z cytryny w osobnych miseczkach
  • Cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetker

    Cynamon mielony to intensywna, słodko-korzenna przyprawa idealna do wypieków, deserów, kawy czy grzanego wina.

  • Krok 8

    Dokładnie wymieszaj i podprażaj na średnim ogniu do momentu, aż część jabłek się rozpadnie. Jabłka przestudź, a następnie przełóż je na wystudzony spód migdałowy i delikatnie wyrównaj.

    uprażone z cynamonem jabłka wyłożone na ciasto migdałowe w tortownicy

Beza:

  • Krok 9

    Białka ubijaj z cukrem do momentu otrzymania jasnej, błyszczącej i sztywnej bezy. Pod koniec delikatnie wmieszaj ekstrakt migdałowy i rozłóż bezę za jabłkach.

    beza wyłożona na jabłka w tortownicy, obok miseczka z płatkami migdałowymi
  • Krok 10

    Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    szarlotka migdałowa z bezą posypaną płatkami migdałowymi przed upieczeniem bezy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-migdalowa-z-beza

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej