Szarlotki i ciasta z jabłkami

Szarlotka migdałowa z bezą

Szarlotka migdałowa z bezą położona na drewnianej paterze

Szarlotka migdałowa z bezą

  • 02:30
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:30
12
Łatwy

Szarlotka migdałowa z bezą to nasz wspólny eksperyment. Uwielbiamy szarlotki pod każdą postacią, Marta zaproponowała, aby zamiast tradycyjnego ciasta, przygotować spód bezglutenowy. Duża ilość migdałów powoduje, że zapach i smak ciasta jest po prostu niebiański! Zapraszamy do wypróbowania. <3

Składniki

Ciasto:
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 80 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g oleju kokosowego
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru
  • sok z ½ cytryny
Beza:
  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr.Oetkera
  • 20 g płatków migdałów
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 °C.

Krok 2

Za pomocą miksera wymieszaj razem zmielone migdały, mąkę kokosową, jaglaną, sól, cukier i żółtka.

Krok 3

Na końcu dolewaj stopniowo, rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Ciasto przełóż do tortownicy i dobrze dociśnij.

Krok 5

Spód piecz przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone, rumianie ciasto pozostaw do przestudzenia.

Nadzienie:

Krok 6

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż je do garnka.

Krok 7

Dodaj do nich mielony cynamon, cukier i sok z cytryny.

Krok 8

Dokładnie wymieszaj i podpraż na średnim ogniu, do momentu, aż część jabłek się rozpadnie. Jabłka przestudź, a następnie przełóż je na wystudzony spód i delikatnie wyrównaj.

Beza:

Krok 9

Białka ubij z cukrem do momentu otrzymania jasnej, błyszczącej i sztywnej bezy. Pod koniec delikatnie wmieszaj ekstrakt migdałowy i rozłóż bezę za jabłka.

Krok 10

Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Składniki
Ciasto:
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 80 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g oleju kokosowego
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru
  • sok z ½ cytryny
Beza:
  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr.Oetkera
  • 20 g płatków migdałów
Szarlotki i ciasta z jabłkami ->

Przepisy z kategorii Szarlotki i ciasta z jabłkami