Szarlotka migda艂owa z bez膮



Szarlotka migda艂owa z bez膮 to nasz wspólny eksperyment. Uwielbiamy szarlotki pod ka偶d膮 postaci膮, Marta zaproponowa艂a, aby zamiast tradycyjnego ciasta, przygotowa膰 spód bezglutenowy. Du偶a ilo艣膰 migda艂ów powoduje, 偶e zapach i smak ciasta jest po prostu niebia艅ski! Zapraszamy do wypróbowania. 馃崗鉂わ笍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta migda艂owego na szarlotk臋:
-
Krok 1
Tortownic臋 o 艣rednicy 26 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkopt贸w na tort, ale te偶 innych okr膮g艂ych ciast. Szeroki wyb贸r znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego S艂odkiego.
-
Krok 2
Za pomoc膮 miksera wymieszaj razem zmielone migda艂y, m膮k臋 kokosow膮, jaglan膮, sól, cukier i 偶ó艂tka.
-
Krok 3
Na ko艅cu dolewaj stopniowo rozpuszczony olej kokosowy i dok艂adnie wymieszaj.
-
Krok 4
Ciasto prze艂ó偶 do tortownicy i dobrze doci艣nij.
-
Krok 5
Spód piecz przez oko艂o 20 minut. Upieczone, rumianie ciasto pozostaw do przestudzenia.
Nadzienie jab艂kowe:
-
Krok 6
Jab艂ka umyj, obierz, oczy艣膰 z gniazd nasiennych, pokrój w kostk臋 i prze艂ó偶 do garnka.
-
Krok 7
Dodaj do nich mielony cynamon, cukier i sok z cytryny.
-
Krok 8
Dok艂adnie wymieszaj i podpra偶aj na 艣rednim ogniu do momentu, a偶 cz臋艣膰 jab艂ek si臋 rozpadnie. Jab艂ka przestud藕, a nast臋pnie prze艂ó偶 je na wystudzony spód migda艂owy i delikatnie wyrównaj.
Beza:
-
Krok 9
Bia艂ka ubijaj z cukrem do momentu otrzymania jasnej, b艂yszcz膮cej i sztywnej bezy. Pod koniec delikatnie wmieszaj ekstrakt migda艂owy i roz艂ó偶 bez臋 za jab艂kach.
-
Krok 10
Posyp p艂atkami migda艂ów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5 minut, a nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 110°C i piecz godzin臋. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-migdalowa-z-beza |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze