1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab艂kami
  4. Szarlotka migda艂owa z bez膮

Szarlotka migda艂owa z bez膮

bezglutenowa szarlotka migda艂owa z bez膮 posypan膮 p艂atkami migda艂owymi, po艂o偶ona na drewnianej paterze - Wszystkiego S艂odkiego
bezglutenowa szarlotka migda艂owa z bez膮 posypan膮 p艂atkami migda艂owymi, po艂o偶ona na drewnianej paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Szarlotka migda艂owa z bez膮 to nasz wspólny eksperyment. Uwielbiamy szarlotki pod ka偶d膮 postaci膮, Marta zaproponowa艂a, aby zamiast tradycyjnego ciasta, przygotowa膰 spód bezglutenowy. Du偶a ilo艣膰 migda艂ów powoduje, 偶e zapach i smak ciasta jest po prostu niebia艅ski! Zapraszamy do wypróbowania. 馃崗鉂わ笍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta migda艂owego na szarlotk臋:

  • Krok 1

    Tortownic臋 o 艣rednicy 26 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    tortownica wy艂o偶ona papierem do pieczenia
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkopt贸w na tort, ale te偶 innych okr膮g艂ych ciast. Szeroki wyb贸r znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego S艂odkiego.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 2

    Za pomoc膮 miksera wymieszaj razem zmielone migda艂y, m膮k臋 kokosow膮, jaglan膮, sól, cukier i 偶ó艂tka.

    mielone migda艂y, m膮ka kokosowa, m膮ka jaglana, cukier, s贸l i 偶贸艂tka w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Na ko艅cu dolewaj stopniowo rozpuszczony olej kokosowy i dok艂adnie wymieszaj.

    miseczka z rozpuszczonym olejem kokosowym
  • Krok 4

    Ciasto prze艂ó偶 do tortownicy i dobrze doci艣nij.

    ciasto migda艂owe prze艂o偶one do tortownicy i doci艣ni臋te do jej dna
  • Krok 5

    Spód piecz przez oko艂o 20 minut. Upieczone, rumianie ciasto pozostaw do przestudzenia.

    tortownica z upieczonym ciastem migda艂owym bez glutenu

Nadzienie jab艂kowe:

  • Krok 6

    Jab艂ka umyj, obierz, oczy艣膰 z gniazd nasiennych, pokrój w kostk臋 i prze艂ó偶 do garnka.

    pokrojone w kostk臋 jab艂ka w garnku
  • Krok 7

    Dodaj do nich mielony cynamon, cukier i sok z cytryny.

    cynamon mielony, cukier i sok z cytryny w osobnych miseczkach
  • Krok 8

    Dok艂adnie wymieszaj i podpra偶aj na 艣rednim ogniu do momentu, a偶 cz臋艣膰 jab艂ek si臋 rozpadnie. Jab艂ka przestud藕, a nast臋pnie prze艂ó偶 je na wystudzony spód migda艂owy i delikatnie wyrównaj.

    upra偶one z cynamonem jab艂ka wy艂o偶one na ciasto migda艂owe w tortownicy

Beza:

  • Krok 9

    Bia艂ka ubijaj z cukrem do momentu otrzymania jasnej, b艂yszcz膮cej i sztywnej bezy. Pod koniec delikatnie wmieszaj ekstrakt migda艂owy i roz艂ó偶 bez臋 za jab艂kach.

    beza wy艂o偶ona na jab艂ka w tortownicy, obok miseczka z p艂atkami migda艂owymi
  • Krok 10

    Posyp p艂atkami migda艂ów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5 minut, a nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 110°C i piecz godzin臋. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    szarlotka migda艂owa z bez膮 posypan膮 p艂atkami migda艂owymi przed upieczeniem bezy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-migdalowa-z-beza

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej