1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z kruszonką – prosty przepis

Szarlotka z kruszonką – prosty przepis

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Pyszna, smaczna i do tego prosta w przygotowaniu – szarlotka z kruszonką. Dodatek prażonych jabłek z rozgrzewającym cynamonem sprawia, że ten przepis nadaje się idealnie na coraz to chłodniejsze wieczory. Koniecznie wypróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Szarlotka z kruszonką:

  • Krok 1

    Mąkę przesyp do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone zimne masło, cukier i jajko. Wszystkie składniki wyrób na kruszonkę.

    w misce zagnieciona kruszonka
  • Krok 2

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180˚C.

    forma tortownica 24 cm Dr. Oetkera
  • Krok 3

    2/3 porcji ciasta wyłóż do formy, wyklej nim spód i wstaw na około 20 minut do piekarnika, pozostałą część odstaw do schłodzenia. W tym czasie obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka.

    spód tortownicy Dr. Oetkera wyłożony ciastem
  • Krok 4

    W tym czasie podpraż w garnku jabłka przez około 10 minut, pod koniec wmieszaj przyprawy.

    w garnku uprażone jabłka z przyprawami
  • Krok 5

    Na podpieczony spód ciasta wyłóż jabłka i posyp resztą kruszonki. 

  • Krok 6

    Szarlotkę z kruszonką wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut i piecz do uzyskania złotego koloru.

    upieczona szarlotka z kruszonka w tortownicy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej