1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z kruszonką – prosty przepis

Szarlotka z kruszonką – prosty przepis

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pyszna, smaczna i do tego prosta w przygotowaniu – szarlotka z kruszonką. Dodatek prażonych jabłek z rozgrzewającym cynamonem sprawia, że ten przepis nadaje się idealnie na coraz to chłodniejsze wieczory. Koniecznie wypróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesyp do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone zimne masło, cukier i jajko. Wszystkie składniki wyrób na kruszonkę.

    w misce zagnieciona kruszonka
  • Krok 2

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180˚C.

    forma tortownica 24 cm Dr. Oetkera
  • Krok 3

    2/3 porcji ciasta wyłóż do formy, wyklej nim spód i wstaw na około 20 minut do piekarnika, pozostałą część odstaw do schłodzenia. W tym czasie obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka.

    spod tortownicy Dr. Oetkera wyłożony ciastem
  • Krok 4

    W tym czasie podpraż w garnku jabłka przez około 10 minut, pod koniec wmieszaj przyprawy.

    w garnku uprażone jabłka z przyprawami
  • Krok 5

    Na podpieczony spód ciasta wyłóż jabłka i posyp resztą kruszonki. 

    w tortownicy nieupieczona
  • Krok 6

    Wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut i piecz do uzyskania złotego koloru.

    upieczona szarlotka z kruszonka w tortownicy

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej