1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort barbie

Tort barbie

Tort barbie z masy cukrowej na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli do tej pory zastanawiałaś się, jak zrobić tort barbie z lalką w roli głównej 🩰- spieszę na pomoc z przepisem krok po kroku.

Klasyczny waniliowy biszkopt przełożony kremem z białej czekolady, którego słodycz warto przełamać kwaskowatym, owocowym dodatkiem. Wybrałam leśne jagody, ale z powodzeniem możesz wymienić je na maliny czy truskawki.

Do przygotowania tortu barbie wykorzystałam specjalną lalkę ze szpikulcem, którą wystarczy delikatnie wbić w ciasto. Zobaczcie poniżej, jak wyczarować suknię balową z masy cukrowej, o której marzy chyba każda fanka lalek💗

 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak, Barry Callebaut oraz Food Colours.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Przygotuj biszkopt z 7 jajek o średnicy 21 cm, korzystając z TEGO przepisu. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroj na 4 blaty. Najlepiej upiec ciasto w wysokim rancie cukierniczym.

    Przekrojone blaty biszkoptowe.

Galaretka jagodowa:

  • Krok 2

    Owoce przełóż do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę w listkach zalej zimną wodą.

    W garnku jagody z cukrem. Obok opakowanie żelatyny w listkach Dr. Oetkera oraz forma silikonowa.
  • Krok 3

    Zagotuj w garnku jagody z cukrem i sokiem z cytryny. Do jeszcze gorących owoców dodaj odsączone listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Przelej do silikonowej formy o średnicy mniejszej niż tort (około 18 cm). Odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż do zamrażarki.

    Gotowa żelka jagodowa do tortu.

Krem z białej czekolady:

  • Krok 4

    Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do schłodzenia.

    Na blacie opakowanie białej czekolady W2 Callebaut oraz śmietanka.
  • Krok 5

    Do misy miksera dodaj schłodzony serek mascarpone, śmietankę, cukier puder, cukier z wanilią i również dobrze schłodzoną czekoladę białą ze śmietanką. Miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy.

    Na blacie kuchennym cukier z wanilią. Obok ganache z białej czekolady i śmietanka z mascarpone w misie miksera.

Składanie tortu:

  • Krok 6

    W rancie umieść pierwszy blat biszkoptu. Nasącz go wybranym ponczem (np. woda z sokiem z cytryny).

    Jeden blat biszkoptu w rancie cukierniczym i obok misa z kremem z białej czekolady.
  • Krok 7

    Przełóż małą część kremu na blat biszkoptu. Dosłownie tak, żeby tylko go przykryć.

    Blat biszkoptu przesmarowany kremem z białej czekolady.
  • Krok 8

    Umieść na nim dobrze schłodzoną żelkę jagodową.

    Na blacie tortu z kremem położona żelka jagodowa.
  • Krok 9

    Przełóż krem do rękawa cukierniczego i przełóż blaty pozostałym kremem.

    Blat przełożony kremem z białej czekolady.
  • Krok 10

    Delikatnie dociśnij, owiń biszkopt folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    Blaty biszkoptu w rancie cukierniczym.

Krem maślany:

  • Krok 11

    Masło o temperaturze pokojowej utrzyj razem z cukrem pudrem do podwojenia objętości.

    Masło na blacie kuchennym, a obok masa maślana w misie.
  • Krok 12

    Gdy masa już będzie puszysta dodawaj stopniowo różowy barwnik, aż do uzyskania pożądanego koloru.

     
    Masa maślana zabarwiona barwnikiem.

Dekorowanie tortu barbie:

  • Krok 13

    Schłodzony biszkopt przełożony kremem wyciągnij z rantu cukierniczego. Zetnij go po bokach biorąc pod uwagę, że będzie to sukienka naszej barbie.

    Biszkopt wykrojony w kształt sukni barbie.
  • Krok 14

    Pokryj tort masą maślaną i odstaw do lodówki na czas przygotowania masy cukrowej.

    Tort obłożony masą maślaną.
  • Krok 15

    Masę cukrową zagnieć z barwnikiem do uzyskania oczekiwanej barwy.

    Zagnieciona z barwnikiem masa cukrowa.
  • Krok 16

    Rozwałkuj masę i przygotuj gorset barbie. Do tego celu możesz użyć stempelków do masy cukrowej.

    Tworzenie gorsetu barbie z masy cukrowej.
  • Krok 17

    Podnieś rączki lalki do góry i delikatnie nałóż jej ubranie z masy cukrowej. Dodatkowo zrób pasek w talii. Tak przygotowaną lalkę możesz włożyć na środek tortu.

    Lalka ubrana w różowy gorset z masy cukrowej.
  • Krok 18

    Masę cukrową rozwałkuj na dość długie paski węższe u góry i szersze na dole. Za pomocą cienkiego patyczka do sushi czy szaszłyków utwórz falbany.

    Tworzenie z masy cukrowej kawałków sukni.
  • Krok 19

    Zaczynając od góry układaj kawałki sukni, delikatnie je dociskając do tortu.

    Tworzenie sukni z masy cukrowej.
  • Krok 20

    Gdy już cała suknia będzie gotowa zrób biały pasek, który będzie na talii lalki i pozwoli zakryć niedoskonałości w łączeniu sukni.

    Tworzenie białego paska sukni z masy cukrowej.
  • Krok 21

    Biały pasek owiń dookoła talii lalki i oprósz go srebrnym barwnikiem.

    Gotowy tort barbie z masy cukrowej.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-barbie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej