Torty

Tort ombre z różami z kremu maślanego - Ombre rose cake

Tort ombre z różami z kremu maślanego - Ombre rose cake

  • 04:10
  • 10
  • Trudny
04:10
10
Trudny

Tort ombre z różami z kremu maślanego to murowany kandydat do korony miss wypieków! 👑 Zachwyca nie tylko niebanalnym wyglądem, kunsztownym wykonaniem oraz precyzją, ale przede wszystkim smakiem, który zapamiętasz na długo!

Biszkoptowy środek skrywa pyszny krem z mascarpone i aromatyczną wanilią. Aby nie było zbyt słodko, przełam go warstwą kwaskowatego dżemu malinowego.
Gotowy na cukiernicze wyzwanie? Poniżej znajdziesz opis jak krok po kroku przygotować tort! Zatem do dzieła!

Składniki

Biszkopt*:
  • 6 jajek
  • 170 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Poncz:
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 słoik dżemu malinowego
Krem waniliowy:
  • 750 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Taylor&Colledge
Krem maślany z bezą szwajcarską:
  • 600 g masła o temperaturze pokojowej
  • 6 białek jaj rozmiar L
  • 400 g cukru
  • szczypta soli
  • różowy barwnik spożywczy Wilton
Dekorowanie:
  • małe i duże perełki z Mix'u dekoracji Biała Fantazja Dr. Oetkera

* Podana proporcja dotyczy dwóch biszkoptów. Przed przygotowaniem podziel składniki na pół.

*Moment, gdy dodajemy do ubitych jajek z cukrem mąkę  jest bardzo ważny. Nie mieszamy masy za pomocą miksera, tylko używamy szpatułki, żeby nie zniszczyć napowietrzonej wcześniej masy. 

Składniki
Biszkopt*:
  • 6 jajek
  • 170 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Poncz:
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 słoik dżemu malinowego
Krem waniliowy:
  • 750 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Taylor&Colledge
Krem maślany z bezą szwajcarską:
  • 600 g masła o temperaturze pokojowej
  • 6 białek jaj rozmiar L
  • 400 g cukru
  • szczypta soli
  • różowy barwnik spożywczy Wilton
Dekorowanie:
  • małe i duże perełki z Mix'u dekoracji Biała Fantazja Dr. Oetkera
Zobacz ten przepis na ws.pl
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty

Wszystkiego słodkiego
03:00
18
Trudny
Tort porzeczkowy