Torcik rabarbarowo-cytrynowy
Torty

Torcik rabarbarowo-cytrynowy

Torcik rabarbarowo-cytrynowy

  • 06:00
  • 12
  • Trudny
06:00
12
Trudny

Rozpoczął się wyczekiwany sezon na rabarbar. Przedstawiamy torcik rabarbarowo-cytrynowy. To deser, w którym dominuje przyjemnie kwaskowaty smak cytryn i rabarbaru. Lemon curd to intensywnie cytrynowy krem dodawany do ciast ze świeżymi owocami. Cała kompozycja jest świeża i orzeźwiająca.

Składniki

Składniki:
  • Biszkopt Dr. Oetkera
  • 4 jajka
  • 3 łyżki wody
Poncz:
  • 100 ml mocnej czarnej herbaty
  • 50 ml wody
Karmelizowany rabarbar:
  • 300 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
Lemon curd:
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 cytryny
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Dekorowanie:
  • listki mięty
  • skórka z jednej cytryny
Składniki
Składniki:
  • Biszkopt Dr. Oetkera
  • 4 jajka
  • 3 łyżki wody
Poncz:
  • 100 ml mocnej czarnej herbaty
  • 50 ml wody
Karmelizowany rabarbar:
  • 300 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
Lemon curd:
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 cytryny
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Dekorowanie:
  • listki mięty
  • skórka z jednej cytryny
Zobacz ten przepis na ws.pl
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty