1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Torcik rabarbarowo-cytrynowy

Torcik rabarbarowo-cytrynowy

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Rozpoczął się wyczekiwany sezon na rabarbar. Przedstawiamy torcik rabarbarowo-cytrynowy. To deser, w którym dominuje przyjemnie kwaskowaty smak cytryn i rabarbaru. Lemon curd to intensywnie cytrynowy krem dodawany do ciast ze świeżymi owocami. Cała kompozycja jest świeża i orzeźwiająca.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dno formy okrągłej wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Zawartość opakowania z biszkoptem wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 3

    Masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 4

    Po 10 minutach od upieczenia wyciągnij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój go na 3 warstwy.

  • Krok 5

    Herbatę wymieszaj z wodą. Ponczem nasącz biszkopt.

Karmelizowany rabarbar:

  • Krok 6

    Rabarbar umyj i pokrój na kawałki. Włóż do garnka razem z cukrem i podgrzewaj około 5 minut, do momentu, aż część rabarbaru się rozpadnie.

  • Krok 7

    Odłóż 80 g najładniejszych kawałków do dekoracji. Resztę rabarbaru zblenduj. Wstaw do lodówki do schłodzenia

Lemon curd:

  • Krok 8

    W misce roztrzep jajka, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło, skórkę z jednej z cytryn i sok ze wszystkich cytryn. Miskę ustaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody.

  • Krok 9

    Cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu. Zdejmij z rondelka i wystudź. Następnie przykryj folią, tak, aby dotykała kremu i schłodź w lodówce.

Krem:

  • Krok 10

    Mascarpone podziel na dwie części i przełóż do dwóch miseczek. Do każdej z miseczek dodaj po 100 ml śmietanki.

  • Krok 11

    Do jednej z miseczek dodaj 1 łyżeczkę cukru pudru. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 150 ml zimnego lemon curd i krótko zmiksuj do połączenia składników. Masą przełóż jedną warstwę biszkoptu. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

  • Krok 12

    o drugiej miseczki dodaj 2 łyżeczki cukru pudru. Miksuj, do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 150 ml schłodzonego musu z rabarbaru i krótko zmiksuj do połączenia składników. Masę przełóż na drugą warstwę biszkoptu. Resztę musu rabarbarowego rozsmaruj na kremie. Przykryj trzecią warstwą biszkoptu.

  • Krok 13

    Na górę ciasta nałóż lemon curd i równomiernie go rozsmaruj. Na górze ułóż odłożone wcześniej cząstki rabarbaru.

Dekorowanie:

  • Krok 14

    Ciasto schłodź przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekoruj listkami mięty i skórką z cytryny.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej