1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Lekki tort z czerwoną porzeczką

Lekki tort z czerwoną porzeczką

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Lekki tort z czerwoną porzeczką, idealny przepis na wszelkie letnie okazje czy po prostu na weekend. Delikatny śmietankowy krem i wspaniałe czerwone porzeczki. Prosty w wykonaniu , pieknie wyglada i świetnie smakuje. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Formę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C

  • Krok 2

    Obie mąki przesiej.Białka ubij na sztywno. W trakcie ubijania dodaj sok z cytryny. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier z cukrem wanilinowym.

  • Krok 3

    Następnie dodawaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Zmniejsz obroty miksera do najniższych i w dwóch turach dodawaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

  • Krok 4

    Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut.

  • Krok 5

    Po upieczeniu wyjmij biszkopt. Mocno trzymając formę, uderz spodem o blat (zabezpieczony np. ściereczką), aby biszkopt nie opadł. Odstaw do wystudzenia.

Krem

  • Krok 6

    Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym i śmietan-fixem wymieszanym z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone i ubij na sztywny krem.

Przełożenie

  • Krok 7

    Przygotuj poncz. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. 

  • Krok 8

    Ułóż jeden na paterze i delikatnie nasącz ponczem, wyłóż warstwę kremu (około 1/3), a na to warstwę frużeliny porzeczkowej. Drugi blat posmaruj z jednej strony cieniutko kremem i połóż na frużelinę posmarowaną stroną do dołu (do frużeliny). Następnie delikatnie nasącz ten blat ponczem i postąp jak w przypadku pierwszego blatu biszkoptowego (posmaruj kremem, połóż frużelinę).

  • Krok 9

    Przykryj trzecim blatem posmarowanym od spodu cieniutką warstwą kremu.Pozostałości kremu zużyj na posmarowanie wierzchu i boków tortu. Wstaw do lodówki.

  • Krok 10

    W tym czasie ubij 350 ml śmietany z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną pokryj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

  • Krok 11

    Przed podaniem udekoruj czerwoną porzeczką i zielonymi perełkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej