1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Lekki tort z czerwoną porzeczką

Lekki tort z czerwoną porzeczką

lekki tort z czerwoną porzeczką na biszkopcie przełożonym kremem śmietankowym oraz frużeliną z czerwonej porzeczki, wykończonym ubitą śmietanką, czerwoną porzeczką i zielonymi perełkami cukrowymi - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Lekki tort z czerwoną porzeczką to idealny przepis na wszelkie letnie okazje, czy po prostu na weekend. Delikatny śmietankowy krem i wspaniałe, lekko kwaskowate czerwone porzeczki. Prosty w wykonaniu, pieknie wyglada i świetnie smakuje. Polecam! ❤️

Przeczytaj również nasze porady:

✔️ Biszkopt do tortu. Który wybrać?

✔️ Jak upiec idealny biszkopt? 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na tort z czerwoną porzeczką:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Obie mąki przesiej. Białka ubij na sztywno. W trakcie ubijania dodaj sok z cytryny. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier razem z cukrem wanilinowym.

  • Krok 3

    Następnie dodawaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Zmniejsz obroty miksera do najniższych i w dwóch turach dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

  • Krok 4

    Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut.

  • Krok 5

    Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika. Mocno trzymając formę, uderz spodem o blat (zabezpieczony np. ściereczką), aby biszkopt nie opadł. Odstaw do wystudzenia.

Krem śmietankowy:

  • Krok 6

    Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym i Śmietan-fixem wymieszanym z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone i ubij na sztywny krem.

Przełożenie tortu z czerwoną porzeczką:

  • Krok 7

    Wymieszaj wszystkie składniki na poncz. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. 

  • Krok 8

    Pierwszy blat ułóż na paterze i delikatnie nasącz ponczem, wyłóż warstwę kremu (około 1/3), a na to warstwę frużeliny porzeczkowej.

    Drugi blat posmaruj z jednej strony cieniutko kremem i połóż na frużelinę posmarowaną stroną do dołu (do frużeliny). Następnie delikatnie nasącz ten blat ponczem. Dalej postępuj, jak w przypadku pierwszego blatu biszkoptowego (tj. posmaruj kremem i połóż frużelinę).

  • Natalia poleca

    Talerz obrotowy (patera) marki Wilton to świetny gadżet, który usprawnia dekorowanie tortów, obkładanie ich kremem i wygładzanie powierzchni. Może również służyć jako patera do serwowania wypieków!

  • Krok 9

    Przykryj trzecim blatem posmarowanym od spodu cieniutką warstwą kremu. Pozostałości kremu zużyj na posmarowanie wierzchu i boków tortu. Wstaw do lodówki.

  • Krok 10

    W tym czasie ubij 350 ml śmietany z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną pokryj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

  • Krok 11

    Przed podaniem udekoruj czerwoną porzeczką i zielonymi perełkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/lekki-tort-z-czerwona-porzeczka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej