Tort bezowy z truskawkami i waniliową bitą śmietaną
Połączenie pysznej, chrupiącej bezy i sezonowych owoców! Beza Pavlova z truskawkami i waniliową bitą śmietaną to idealna propozycja na wyjątkowe okazje tj. urodziny czy Dzień Mamy. Dodatek syropu klonowanego podkreśla smak tortu. Efekt wow gwarantowany!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania bezy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 120˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze muszą zmieścić się dwa bezowe blaty o średnicy około 20 cm. Jeśli blacha nie jest wystarczająco duża, rozłóż bezy na dwie blachy.
-
Krok 2
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca, a cukier musi całkowicie się rozpuścić. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez chwilę.
-
Krok 3
Na papier do pieczenia wyłóż ubitą bezę, tworząc dwa okręgi o średnicy około 20 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100˚C i piecz bezy przez 2 godziny. Wystudź w piekarniku.
Krem:
-
Krok 4
Zimną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj syrop klonowy i pastę waniliową.
-
Może się przydać
Pasta waniliowa Ze Świata Natury powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej z królestwa wanilii Madagaskaru. Pasta występuje w formie żelu w zamykanej tubce, dzięki czemu jej dozowanie jest dziecinnie proste. Nadaj niepowtarzalnego aromatu swoim wypiekom i deserom!
Przełożenie:
-
Krok 5
Połóż jeden bezowy blat na paterze. Wyłóż połowę śmietanki i pokrojone truskawki. Przykryj drugim blatem. Wyłóż drugą połowę kremu. Tort bezowy udekoruj truskawkami i polej syropem klonowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-bezowy-pavlova-z-truskawkami-i-waniliowa-bita-smietana |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze