1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort bezowy z truskawkami i waniliową bitą śmietaną

Tort bezowy z truskawkami i waniliową bitą śmietaną

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Połączenie pysznej, chrupiącej bezy i sezonowych owoców! Beza Pavlova z truskawkami i waniliową bitą śmietaną to idealna propozycja na wyjątkowe okazje tj. urodziny czy Dzień Mamy. Dodatek syropu klonowanego podkreśla smak tortu. Efekt wow gwarantowany!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 120˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze muszą zmieścić się dwa bezowe blaty o średnicy około 20 cm. Jeśli blacha nie jest wystarczająco duża, rozłóż bezy na dwie blachy. 

  • Krok 2

    Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.Piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca, a cukier musi całkowicie się rozpuścić. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez chwilę.

  • Krok 3

    Na papier do pieczenia wyłóż ubitą pianę, tworząc dwa okręgi o średnicy około 20 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100˚C i piecz bezy przez 2 godziny. Wystudź w piekarniku.

Krem:

  • Krok 4

    Zimną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj syrop klonowy i pastę waniliową.

Przełożenie:

  • Krok 5

    Połóż jeden bezowy blat na paterze. Wyłóż połowę śmietanki i pokrojone truskawki. Przykryj drugim blatem. Wyłóż drugą połowę kremu. Udekoruj truskawkami i polej syropem klonowym.

    Tort bezowy polany syropem klonowym i posypany truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej