1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort malinowy

Tort malinowy

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.92/5 38 ocen

Dobra baza to podstawa udanego wypieku, dlatego proces prac związanych z przygotowaniem tortu zaczynamy od BISZKOPTU. Stanowi on szkielet naszej tortowej konstrukcji i ma za zadanie utrzymać kolejne warstwy deseru, takie jak owoce, masę kremową czy inne dodatki, które jak sami wiecie bywają ciężkie. 😉 Kompendium wiedzy na temat tortowych biszkoptów znajdziesz w naszej poradzie Biszkopt do tortu - który wybrać

W torcie równie ważne jest optymalne połączenie smakowe warstw, tak aby nasze ciasto nie było nadmiernie słodkie. W torcie malinowym balans słodyczy kremu z serka mascarpone i kremówki równoważą kwaskowate owoce oraz lekko słona warstwa przygotowana na bazie zmielonych pistacji, zaś maliny ułożone na wierzchu deseru dodają mu letniego uroku. 🍰 Koniecznie wypróbuj ten przepis na tort malinowy! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt z olejem do tortu malinowego:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170° C.

    tortownica z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

    suche składniki do pieczenia biszkoptu
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier z cukrem z wanilią.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.

    ubijanie białek w robocie kuchennym bosch
  • Krok 4

    Do ubijanych białek dodawaj stopniowo zółtka i olej.

    w miseczkach żółtka i olej
  • Krok 5

    Przy pomocy szpatuły wmieszaj delikatnie suche składniki.

    Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    w tortownicy dr. oetker nieupieczony biszkopt
  • Krok 6

    Piecz około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.

    w tortownicy retro dr. oetker upieczony biszkopt
  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty.

    biszkopt przekrojony na trzy części

Krem maślany do tynkowania tortu:

  • Krok 8

    Miękkie masło ucieraj około 10 -15 minut do jasnej, puszystej konsystencji. Pod koniec stopniowo dodawaj mleko skondensowane słodzone. 

    w misie robota ucierane masło obok w naczyniu mleko skondensowane i różowy barwnik Wilton
  • Krok 9

    Dodaj różowy barwnik do uzyskania porządanego koloru.

    w misie robota różowy krem maślany
  • Krok 10

    Porcję kremu przełóż do rękawa cukierniczego, do zrobienia rantów na biszkopcie. Dzięki nim warstwa kremu śmietankowego nie będzie wypływała i uniemożliwiała tynkowania tortu.

    w miseczce różowy krem maślany do tynkowania tortu

Warstwa praliny pistacjowej do tortu malinowego:

  • Krok 11

    Masło pokrój na kwałki i dodaj do czekolady. Przygotuj pastę pistacjową. Jeśli nie masz gotowej pasty, możesz przygotować ją samodzielnie, blendując obrane pistacje na kremową masę.

    w miseczkach składniki na warstwę pistacjową do tortu
  • Krok 12

    Rozpuść interwałowo w mikrofali lub w kąpieli wodnej.

    w miseczkach prażynka chrupiąca oraz masa pistacjowa do tortu
  • Krok 13

    Dodaj chrupiące prażynki lub pokruszone rurki, wymiesza i odstaw do zastygnięcia. Masa powinna mieć kremową konsystencję.

    w miseczce masa pistacjowa z chrupkami do praliny pistacjowej do przełożenia tortu

Krem śmietankowy z malinami:

  • Krok 14

    Do miski przelej śmietankę, dodaj porcjami serek mascarpone. Cukry wymieszaj z śmietan fixem.

    składniki na krem śmietankowy z wanilią dr. Oetkera
  • Krok 15

    Śmietankę podbij z serkiem mascarpone, po czym dodaj wymieszane cukry z śmietan fixem. Na koniec krótko wmiksuj 200 g świeżych malin. Pozostałą część malin odłóż do górnej warstwy kremu.

    krem malinowy do tortu ze świeżymi malinami
  • Krok 16

    Przygotuj poncz.

    malinowy poncz do tortu
  • Krok 17

    Blat nasącz ponczem. Przy pomocy worka utwórz brzeg z kremu maślanego. Na dolną warstwę nałóż przygotowaną pralinę i przykryj cieńszą warstwą kremu malonowego.

    na papierze do pieczenia przygotowywany tort malinowy z pistacjami
  • Krok 18

    Drugą warstwę również nasącz, zrób rant kremem maślanym i wyłóż krem malinowy. Dodaj całe maliny, przykryj kremem i wyrównaj.

    przekładany tort malinowy ze świeżymi malinami
  • Krok 19

    Przykryj trzecią częścią biszkoptu, nasącz wierzch.

    tort malinowy przed nałożeniem kremu maślanego
  • Krok 20

    Nałóż pierwszą cienką warstwę kremu maślanego, odstaw do lodówki do zastygnięcia kremu.

    różowy tort malinowy obłożony kremem maślanym

Dekorowanie tortu:

  • Krok 21

    Nałóż drugą warstwę kremu, dokładnie go wyrównując. Pozstałą cześć przełóż do worka i udekoruj ozdobną tylką. Poukładaj kilka malin i posyp posiekanymi pistacjami.

    tort malinowy udekorowany malinami i pistacjami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-malinowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej