1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort z masą cukrową

Tort z masą cukrową

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tort z masą cukrową - na wyjątkowe okazje! Warto poświęcić czas na przygotowanie go, bo smak i wygląd zachwycają! Zapraszam po przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj.

  • Krok 3

    Białka umieść w misie i ubijaj na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier , łyżka po łyżce. Następnie dodaj żółtka i ubijaj ok 1 minuty.

  • Krok 4

    Na koniec dodaj przesiane, suche składniki w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj rózgą lub szpatułą na jednolitą masę.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 30-35 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj poncz.

Przełożenie:

  • Krok 6

    Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na poncz.

  • Krok 7

    Biszkopt po wystudzeniu, przekrój na trzy blaty. Dolną część biszkoptu przełóż na paterę, a następnie nasącz przygotowanym ponczem. Łyżką nałóż pół słoiczka dżemu na biszkopt i rozsmaruj równomiernie (reszta dżemu potrzebna będzie do przełożenia kolejnych warstw).

Krem śmietankowy :

  • Krok 8

    Śmietankę ubij, dodając w trakcie stopniowo dżem z owoców leśnych.

  • Krok 9

    Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i zmiksuj na puszysty krem.

  • Krok 10

    Połowę kremu wyłóż na wcześniej przygotowany blat biszkoptu z warstwą dżemu. Przykryj wszystko kolejnym blatem biszkoptu, nasącz ponczem, posmaruj resztą dżemu i wyłóż równomiernie pozostałą częścią kremu. Przykryj trzecią częścią biszkoptu, odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.

Krem maślany:

  • Krok 11

    Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na lekki, puszysty krem.

  • Krok 12

    Pokryj nim cały tort. Krem dokładnie i równo wygładź, ponieważ od tego zależy równa powierzchnia lukru na torcie. Na czas barwienia i wałkowania lukru, tort odstaw do lodówki.

Dekoracja:

  • Krok 13

    Blat oprósz delikatnie cukrem pudrem. Ważne, by nie było na nim nawet najmniejszych okruchów oraz żeby nie był wilgotny. Lukry plastyczne zagnieć razem z zielonym barwnikiem, do momentu uzyskania jednolitej barwy.

  • Krok 14

    Kulkę lukru rozwałkuj na placek o średnicy około 40 cm, podsypując go delikatnie cukrem pudrem, by lukier nie przywierał do wałka.

  • Krok 15

    Rozwałkowany lukier owiń na wałku i ostrożnie przenieś go na tort, zaczynając od dolnej krawędzi tortu.

  • Krok 16

    Następnie od środka do zewnątrz tortu, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu maślanego. Nadmiar lukru zetnij nożykiem do pizzy.

  • Krok 17

    Powierzchnie tortu wygładź packą przeznaczoną do wyrównywania powierzchni lukru. Pokryty lukrem tort udekorouj tasiemką, cukrowymi serduszkami i kwiatkami z opłatka. Wszystkie dekoracje przyczep do tortu przy pomocy niewielkiej ilości gęstego, tradycyjnego lukru.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej