1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort z masą cukrową

Tort z masą cukrową

tort z masą cukrową, na biszkopcie przełożonym kremem śmietanowym, dżemem owoce leśne i kremem maślanym, ozdobiony zielonym lukrem plastycznym oraz cukrowymi serduszkami i kwiatkami z opłatka - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tort z masą cukrową - na wyjątkowe okazje! Warto poświęcić czas na przygotowanie tego tortu z kremem śmietanowym, kremem maślanym, dżemem i zielonym lukrem plastycznym, bo smak i wygląd po prostu zachwycają! Zapraszam po przepis! 🍰

Zobacz też nasz tutorial: ABC Masy cukrowej!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na tort z masą cukrową:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Białka umieść w misie i ubijaj na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodaj żółtka i ubijaj ok. 1 minuty.

  • Krok 4

    Na koniec dodaj suche składniki w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj rózgą lub szpatułą na jednolitą masę.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30-35 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj poncz.

Poncz:

  • Krok 6

    Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na poncz.

  • Krok 7

    Biszkopt po wystudzeniu przekrój na trzy blaty. Dolną część biszkoptu przełóż na paterę i nasącz ponczem. Łyżką nałóż pół słoiczka dżemu na biszkopt i rozsmaruj równomiernie (reszta dżemu potrzebna będzie do przełożenia kolejnych warstw).

Krem śmietanowy :

  • Krok 8

    Śmietankę ubij, dodając stopniowo dżem z owoców leśnych.

  • Krok 9

    Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i zmiksuj na puszysty krem.

  • Krok 10

    Połowę kremu wyłóż na wcześniej przygotowany blat biszkoptu z warstwą dżemu. Przykryj wszystko drugim blatem biszkoptu, nasącz ponczem, posmaruj resztą dżemu i wyłóż równomiernie pozostałą częścią kremu. Przykryj trzecią częścią biszkoptu i odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.

Krem maślany:

  • Krok 11

    Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na lekki, puszysty krem.

  • Krok 12

    Pokryj nim cały tort. Krem dokładnie i równo wygładź, ponieważ od tego zależy równa powierzchnia lukru na torcie. Na czas barwienia i wałkowania lukru, tort odstaw do lodówki.

Dekoracja:

  • Krok 13

    Blat oprósz delikatnie cukrem pudrem. Ważne, by nie było na nim nawet najmniejszych okruchów oraz żeby nie był wilgotny. Lukry plastyczne zagnieć razem z zielonym barwnikiem do momentu uzyskania jednolitej barwy.

  • Może się przydać

    Masę cukrową możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowej. Jest to wspaniały sposób na eleganckie udekorowanie tortów i ciast!

    Może się przydać
  • Krok 14

    Kulkę lukru rozwałkuj na placek o średnicy około 40 cm, podsypując go delikatnie cukrem pudrem, by lukier nie przywierał do wałka.

  • Krok 15

    Rozwałkowany lukier owiń na wałku i ostrożnie przenieś go na tort, zaczynając od dolnej krawędzi tortu.

  • Krok 16

    Następnie od środka do zewnątrz tortu, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu maślanego. Nadmiar lukru zetnij nożykiem do pizzy.

  • Krok 17

    Powierzchnię tortu wygładź packą przeznaczoną do wyrównywania lukru. Pokryty lukrem tort udekorouj tasiemką, cukrowymi serduszkami i kwiatkami z opłatka. Wszystkie dekoracje przyczep do tortu przy pomocy niewielkiej ilości gęstego, tradycyjnego lukru.

  • Packa cukiernicza do wygładzania fondantu - Wilton

    Packa cukiernicza (szpachla) to narzędzie przydatne do wygładzania wierzchu oraz boków tortu pokrytego lukrem plastycznym. Pomaga pozbyć się pęcherzyków powietrza i uzyskać idealnie gładką powierzchnię!

    Packa cukiernicza do wygładzania fondantu - Wilton
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-z-masa-cukrowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej