Tort z masą cukrową

Tort z masą cukrową - na wyjątkowe okazje! Warto poświęcić czas na przygotowanie go, bo smak i wygląd zachwycają! Zapraszam po przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180˚C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj.
-
Krok 3
Białka umieść w misie i ubijaj na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier , łyżka po łyżce. Następnie dodaj żółtka i ubijaj ok 1 minuty.
-
Krok 4
Na koniec dodaj przesiane, suche składniki w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj rózgą lub szpatułą na jednolitą masę.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 30-35 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj poncz.
Przełożenie:
-
Krok 6
Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na poncz.
-
Krok 7
Biszkopt po wystudzeniu, przekrój na trzy blaty. Dolną część biszkoptu przełóż na paterę, a następnie nasącz przygotowanym ponczem. Łyżką nałóż pół słoiczka dżemu na biszkopt i rozsmaruj równomiernie (reszta dżemu potrzebna będzie do przełożenia kolejnych warstw).
Krem śmietankowy :
-
Krok 8
Śmietankę ubij, dodając w trakcie stopniowo dżem z owoców leśnych.
-
Krok 9
Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i zmiksuj na puszysty krem.
-
Krok 10
Połowę kremu wyłóż na wcześniej przygotowany blat biszkoptu z warstwą dżemu. Przykryj wszystko kolejnym blatem biszkoptu, nasącz ponczem, posmaruj resztą dżemu i wyłóż równomiernie pozostałą częścią kremu. Przykryj trzecią częścią biszkoptu, odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.
Krem maślany:
-
Krok 11
Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na lekki, puszysty krem.
-
Krok 12
Pokryj nim cały tort. Krem dokładnie i równo wygładź, ponieważ od tego zależy równa powierzchnia lukru na torcie. Na czas barwienia i wałkowania lukru, tort odstaw do lodówki.
Dekoracja:
-
Krok 13
Blat oprósz delikatnie cukrem pudrem. Ważne, by nie było na nim nawet najmniejszych okruchów oraz żeby nie był wilgotny. Lukry plastyczne zagnieć razem z zielonym barwnikiem, do momentu uzyskania jednolitej barwy.
-
Krok 14
Kulkę lukru rozwałkuj na placek o średnicy około 40 cm, podsypując go delikatnie cukrem pudrem, by lukier nie przywierał do wałka.
-
Krok 15
Rozwałkowany lukier owiń na wałku i ostrożnie przenieś go na tort, zaczynając od dolnej krawędzi tortu.
-
Krok 16
Następnie od środka do zewnątrz tortu, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu maślanego. Nadmiar lukru zetnij nożykiem do pizzy.
-
Krok 17
Powierzchnie tortu wygładź packą przeznaczoną do wyrównywania powierzchni lukru. Pokryty lukrem tort udekorouj tasiemką, cukrowymi serduszkami i kwiatkami z opłatka. Wszystkie dekoracje przyczep do tortu przy pomocy niewielkiej ilości gęstego, tradycyjnego lukru.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze