Tort z bitą śmietaną i porzeczkami
Kto raz posmakuje tego tortu z bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami, stanie się jego fanem. Wyjątkowa słodycz i delikatny akcent kwaskowatych porzeczek tworzą wyjątkowy duet. Ciasto pieczone z bezową masą przełożone pysznym śmietankowym kremem z czerwonymi porzeczkami. Skradnie Twoje serce! Koniecznie wypróbuj ten przepis na tort!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Miksując, dodawaj po 1 żółtku. Następnie po trochu dosypuj mąki, którą wcześniej przesiałeś z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 2
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Masa bezowa do ciasta:
-
Krok 3
Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier oraz cukier wanilinowy. Na końcu wsyp płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie łyżką. Do tortownicy nałóż ¼ ciasta i wyrównaj szpatułką. Na wierzch ciasta daj ¼ masy bezowej i równo rozsmaruj.
-
Krok 4
Całość wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 180 °C. W taki sam sposób przygotuj następne 3 blaty ciasta.
Masa do przełożenia tortu:
-
Krok 5
Śmietankę kremówkę lekko ubij i miksuj, dosypując w trakcie śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, aż masa stanie się gęsta. Na koniec wsyp umyte, osuszone i oczyszczone porzeczki.
-
Śmietan-fix
Dzięki niemu przygotowany przez Ciebie śmietankowy krem długo utrzyma swój kształt i nie zmieni konsystencji.
-
Krok 6
Śmietankę z porzeczkami wymieszaj łyżką i podziel na 3 części.
-
Krok 7
Na talerz połóż jeden blat ciasta, posmaruj ⅓ masy i połóż drugi krążek, który również posmaruj ⅓ masy, przykryj następnym krążkiem ciasta, posmaruj masą i przykryj ostatnim blatem ciasta. Tort odstaw do lodówki, do schłodzenia.
Dekorowanie tortu:
-
Krok 8
Przed podaniem górę ciasta posyp cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-z-bita-smietana-i-porzeczkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze