1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort z bitą śmietaną i porzeczkami

Tort z bitą śmietaną i porzeczkami

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kto raz posmakuje tego tortu z bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami, stanie się jego fanem. Wyjątkowa słodycz i delikatny akcent kwaskowatych porzeczek tworzą wyjątkowy duet.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Miksując, dodawaj po 1 żółtku. Następnie po trochu dosypuj mąki, którą wcześniej przesiałeś z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Masa bezowa:

  • Krok 1

    Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier oraz cukier wanilinowy. Na końcu wsyp płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie łyżką. Do tortownicy nałóż ¼ ciasta i wyrównaj szpatułką. Na wierzch ciasta daj ¼ masy bezowej i równo rozsmaruj.

  • Krok 2

    Całość wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 180 °C. W taki sam sposób przygotuj następne 3 blaty ciasta.

Masa do przełożenia:

  • Krok 1

    Śmietankę kremówkę lekko ubij i miksuj, dosypując w trakcie śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, aż masa stanie się gęsta. Na koniec wsyp umyte, osuszone i oczyszczone porzeczki.

  • Krok 2

    Śmietankę z porzeczkami wymieszaj łyżką i podziel na 3 części.

  • Krok 3

    Na talerz połóż jeden blat ciasta, posmaruj ⅓ masy i połóż drugi krążek, który również posmaruj ⅓ masy, przykryj następnym krążkiem ciasta, posmaruj masą i przykryj ostatnim blatem ciasta. Tort odstaw do lodówki, do schłodzenia.

Dekorowanie:

  • Krok 1

    Przed podaniem górę ciasta posyp cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej