1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Torcik makowy z masą budyniową

Torcik makowy z masą budyniową

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Delikatny, kremowy i aromatyczny torcik makowy z masą budyniową, będzie świetnym świątecznym przysmakiem. Jest tak dobry, że zniknie w mgnieniu oka. Polecam :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Mak dokładnie wypłucz, wsyp do garnka i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Następnie wylej go na gęste sito i zostaw do odsączenia. 

  • Krok 2

    Odsączony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia.

  • Krok 3

    Do maku dodaj bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstraktem migdałowym. 

  • Krok 4

    Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę i dodaj do maku. Białka ubij na sztywno, przełóż pianę do masy makowej i całość wymieszaj delikatnie łyżką.

  • Krok 5

    Przygotuj dwie tortownice o średnicy 24 cm, dno jednej wyłóż  papierem do pieczenia a drugiej folią spożywczą.

  • Krok 6

    Do pierwszej tortownicy przełóż ciasto makowe, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180°C.

Warstwa porzeczkowa

  • Krok 7

    Wsyp do miseczki żelatynę, dodaj wodę, wymieszaj i zostaw do napęcznienia. a potem podgrzej ją do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Zmiksuj  krótko dżem porzeczkowy, dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie i przełóż do drugiej tortownicy wyłożonej folią spożywczą, wstaw do lodówki do stężenia.

Krem

  • Krok 8

    Budyń ugotuj z 375 ml mleka (bez cukru), odstawiłam z ognia, dodaj do niego żółtko i szybko wymieszaj. Gotowy budyń przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksuj krótko.

  • Krok 9

    W osobnym naczyniu zmiksuj masło na puszystą masę i cały czas miksując, dodawaj po kolei: wystudzony budyń, masę kajmakową i ajerkoniak. Wszystko mieszaj do uzyskania gładkiego i puszysty kremu.

Przełożenie

  • Krok 10

    Wystudzone ciasto makowe przekrój poziomo na 3 blaty. 

  • Krok 11

    Na dolny blat nałóż galaretkę porzeczkową folią do góry, następnie usuń folię. Na galaretkę połóż drugi blat ciasta makowego, posmaruj go połową kremu, po czym przykryj ostatnim blatem ciasta. Pozostałą częścią kremu posmaruj górę tortu.

  • Krok 12

    Na koniec udekoruj torcik dekoracjami z czekolady.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej