Torcik makowy z masą budyniową

Delikatny, kremowy i aromatyczny torcik makowy z masą budyniową, będzie świetnym świątecznym przysmakiem. Jest tak dobry, że zniknie w mgnieniu oka. Polecam :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto
-
Krok 1
Mak dokładnie wypłucz, wsyp do garnka i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Następnie wylej go na gęste sito i zostaw do odsączenia.
-
Krok 2
Odsączony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia.
-
Krok 3
Do maku dodaj bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstraktem migdałowym.
-
Krok 4
Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę i dodaj do maku. Białka ubij na sztywno, przełóż pianę do masy makowej i całość wymieszaj delikatnie łyżką.
-
Krok 5
Przygotuj dwie tortownice o średnicy 24 cm, dno jednej wyłóż papierem do pieczenia a drugiej folią spożywczą.
-
Krok 6
Do pierwszej tortownicy przełóż ciasto makowe, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180°C.
Warstwa porzeczkowa
-
Krok 7
Wsyp do miseczki żelatynę, dodaj wodę, wymieszaj i zostaw do napęcznienia. a potem podgrzej ją do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Zmiksuj krótko dżem porzeczkowy, dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie i przełóż do drugiej tortownicy wyłożonej folią spożywczą, wstaw do lodówki do stężenia.
Krem
-
Krok 8
Budyń ugotuj z 375 ml mleka (bez cukru), odstawiłam z ognia, dodaj do niego żółtko i szybko wymieszaj. Gotowy budyń przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksuj krótko.
-
Krok 9
W osobnym naczyniu zmiksuj masło na puszystą masę i cały czas miksując, dodawaj po kolei: wystudzony budyń, masę kajmakową i ajerkoniak. Wszystko mieszaj do uzyskania gładkiego i puszysty kremu.
Przełożenie
-
Krok 10
Wystudzone ciasto makowe przekrój poziomo na 3 blaty.
-
Krok 11
Na dolny blat nałóż galaretkę porzeczkową folią do góry, następnie usuń folię. Na galaretkę połóż drugi blat ciasta makowego, posmaruj go połową kremu, po czym przykryj ostatnim blatem ciasta. Pozostałą częścią kremu posmaruj górę tortu.
-
Krok 12
Na koniec udekoruj torcik dekoracjami z czekolady.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze