1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Torcik makowy z masą budyniową

Torcik makowy z masą budyniową

kawałek tortu makowego masą budyniową i galaretką porzeczkową - wszystkiego słodkiego
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Delikatny, kremowy i aromatyczny torcik makowy z masą budyniową i galaretką porzeczkową będzie świetnym świątecznym przysmakiem. 🎄 Jest tak dobry, że zniknie w mgnieniu oka. Polecam! ❤️

🍰 Koniecznie sprawdź także nasze wskazówki, jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na torcik makowy z masą budyniową:

  • Krok 1

    Mak dokładnie wypłucz, wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Następnie wylej go na gęste sito i zostaw do odsączenia. 

  • Krok 2

    Odsączony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia.

  • Krok 3

    Do maku dodaj bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstraktem migdałowym. 

  • Krok 4

    Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę i dodaj do maku. Białka ubij na sztywno, przełóż pianę do masy makowej i całość wymieszaj delikatnie łyżką.

  • Krok 5

    Przygotuj dwie tortownice o średnicy 24 cm, dno jednej wyłóż papierem do pieczenia, a drugiej folią spożywczą.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 6

    Do pierwszej tortownicy przełóż ciasto makowe, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180°C.

Warstwa porzeczkowa:

  • Krok 7

    Wsyp do miseczki żelatynę, dodaj wodę, wymieszaj i zostaw do napęcznienia, a potem podgrzej ją do rozpuszczenia, cały czas mieszając (nie gotuj).

  • Krok 8

    Zmiksuj  krótko dżem porzeczkowy, dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie i przełóż do drugiej tortownicy (tej wyłożonej folią spożywczą), wstaw do lodówki do stężenia.

Krem budyniowy:

  • Krok 9

    Budyń ugotuj z 375 ml mleka (bez cukru), odstaw z ognia, dodaj do niego żółtko i szybko wymieszaj. Gotowy budyń przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksuj krótko.

  • Krok 10

    W osobnym naczyniu zmiksuj masło na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, dodawaj po kolei: wystudzony budyń, masę kajmakową i ajerkoniak. Wszystko mieszaj do uzyskania gładkiego i puszysty kremu.

Przełożenie torcika makowego z masą budyniową:

  • Krok 11

    Wystudzone ciasto makowe przekrój poziomo na 3 blaty. 

  • Krok 12

    Na dolny blat nałóż galaretkę porzeczkową folią do góry, następnie usuń folię. Na galaretkę połóż drugi blat ciasta makowego i posmaruj go połową kremu oraz przykryj ostatnim blatem ciasta. Pozostałą częścią kremu posmaruj górę tortu.

  • Krok 13

    Na koniec udekoruj torcik dekoracjami z czekolady z motywem Bożego Narodzenia.

  • Łopatka do serwowania ciast i tortów - Wilton

    Łopatka do krojenia i serwowania z powodzeniem zastąpi nóż, który w dodatku nie pozostawia rys na powierzchni formy do ciasta! Druga funkcja łopatki to oczywiście serwowanie wypieków, które jest łatwiejsze dzięki solidnej i wygodnej rączce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/torcik-makowy-z-masa-budyniowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej