1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Świąteczny tort piernikowy

Świąteczny tort piernikowy

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Niezwykły tort piernikowy to propozycja, która z pewnością zachwyci Twoich bliskich i gości, a także stanie się wyjątkową ozdobą świątecznego stołu. Wyjątkowe połączenie smaku piernika, słonego karmelu, konfitury żurawinowej i brandy sprawi, że tort zniknie ze stolu w mgnieniu oka. 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pierniczki:

  • Krok 1

    Zacznij od zrobienia pierniczków (możesz upiec je kilka dni wcześniej). Z przepisu wychodzi więcej pierniczków niż będzie potrzebne do udekorowania tortu.

     

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej na stolnicę. Miód rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj, siekając nożem. Kolejno dodawaj cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną, cały czas siekając ciasto. Dodaj masło i jajko, wymieszaj nożem. Stopniowo dodawaj mleko zagniatając ciasto rękami do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Całość wyrabiaj przez 10 minut.

  • Krok 3

    Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm na obsypanej mąką stolnicy. Wykrój choinki za pomocą foremek różnej wielkości, a następnie ułóż pierniczki na blasze zachowując odstępy. Pierniczki piecz przez 10 minut i ostudź je na kratce.

Dekoracja:

  • Krok 4

    Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki gorącej wody i energicznie mieszaj około 1-2 minut do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli lukier wydaje się zbyt gęsty, wówczas dodaj odrobinę wody. Wystudzone pierniczki posmaruj lukrem i odstaw je do całkowitego zastygnięcia lukru. Pierniczki udekoruj złotym pisakiem.

Ciasto piernikowe:

  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 6

    Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawe korzenną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i wymieszaj.

  • Krok 7

    W rondelku podgrzewaj mleko z miodem, do momentu rozpuszczenia się miodu. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. W drugiej misce wymieszaj olej, maślankę i jajka, a następnie dodaj mieszankę mleka i miodu, wymieszaj wszystko trzepaczką lub mikserem.

     

  • Krok 8

    Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko za pomocą miksera lub trzepaczki na jednolitą masę. Ciasto podziel na trzy części. 

  • Krok 9

    Pierwszą część ciasta wlej do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 5 minut do przestudzenia, obkrój nożem i wyjmij pierwszy blat ciasta razem z papierem do pieczenia. Odstaw do przestudzenia na kratce. 

     

    W ten sam sposób upiecz dwa pozostałe blaty i pozostaw je na kratce do całkowitego wystudzenia. 

Krem:

  • Krok 10

    Mocno schłodzona śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki wsyp do śmietanki i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

Przełożenie:

  • Krok 11

    Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze, skrop 3 łyżeczkami brandy i posmaruj 2 łyżkami konfitury z żurawiny. Pokryj blat równomiernie masą śmietanową i przykryj go następnym blatem. Drugi blat skrop 3 łyżeczkami brandy, posmaruj 2 łyżeczkami konfitury żurawinowej i kremem, a następnie przykryj ostatnim blatem smarując jego wierzch kremem. Boki tortu rozsmaruj pozostałym kremem. Gotowy tort schłodź w lodówce przez 1,5 godziny.

     

    Przed podaniem udekoruj tort piernikowymi choinkami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej