Torty

Świąteczny tort piernikowy

Świąteczny tort piernikowy

  • 04:50
  • 12
  • Trudny
04:50
12
Trudny

Niezwykły tort piernikowy to propozycja, która z pewnością zachwyci Twoich bliskich i gości, a także stanie się wyjątkową ozdobą świątecznego stołu. Wyjątkowe połączenie smaku piernika, słonego karmelu, konfitury żurawinowej i brandy sprawi, że tort zniknie ze stolu w mgnieniu oka. 

 

Składniki

Pierniczki w kształcie choinek:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 70 ml ciepłego mleka
Dekoracja:
  • 1 Lukier klasyczny biały Dr. Oetkera
  • 1 Pisak żelowy złoty Dr. Oetkera
Ciasto piernikowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g cukru muscovado
  • 1 łyżka Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 3 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 1/2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka
Krem:
  • 1 Masa śmietanowa Słony Karmel Dr. Oetkera
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 6 łyżek brandy do nasączenia
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny
Wskazówki

Pierniczki:

Krok 1

Zacznij od zrobienia pierniczków (możesz upiec je kilka dni wcześniej). Z przepisu wychodzi więcej pierniczków niż będzie potrzebne do udekorowania tortu.

 

Piekarnik nagrzej do 180˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Mąkę przesiej na stolnicę. Miód rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj, siekając nożem. Kolejno dodawaj cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną, cały czas siekając ciasto. Dodaj masło i jajko, wymieszaj nożem. Stopniowo dodawaj mleko zagniatając ciasto rękami do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Całość wyrabiaj przez 10 minut.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm na obsypanej mąką stolnicy. Wykrój choinki za pomocą foremek różnej wielkości, a następnie ułóż pierniczki na blasze zachowując odstępy. Pierniczki piecz przez 10 minut i ostudź je na kratce.

Dekoracja:

Krok 4

Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki gorącej wody i energicznie mieszaj około 1-2 minut do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli lukier wydaje się zbyt gęsty, wówczas dodaj odrobinę wody. Wystudzone pierniczki posmaruj lukrem i odstaw je do całkowitego zastygnięcia lukru. Pierniczki udekoruj złotym pisakiem.

Ciasto piernikowe:

Krok 5

Piekarnik nagrzej do 180˚C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 6

Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawe korzenną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i wymieszaj.

Krok 7

W rondelku podgrzewaj mleko z miodem, do momentu rozpuszczenia się miodu. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. W drugiej misce wymieszaj olej, maślankę i jajka, a następnie dodaj mieszankę mleka i miodu, wymieszaj wszystko trzepaczką lub mikserem.

 

Krok 8

Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko za pomocą miksera lub trzepaczki na jednolitą masę. Ciasto podziel na trzy części. 

Krok 9

Pierwszą część ciasta wlej do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 5 minut do przestudzenia, obkrój nożem i wyjmij pierwszy blat ciasta razem z papierem do pieczenia. Odstaw do przestudzenia na kratce. 

 

W ten sam sposób upiecz dwa pozostałe blaty i pozostaw je na kratce do całkowitego wystudzenia. 

Krem:

Krok 10

Mocno schłodzona śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki wsyp do śmietanki i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

Przełożenie:

Krok 11

Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze, skrop 3 łyżeczkami brandy i posmaruj 2 łyżkami konfitury z żurawiny. Pokryj blat równomiernie masą śmietanową i przykryj go następnym blatem. Drugi blat skrop 3 łyżeczkami brandy, posmaruj 2 łyżeczkami konfitury żurawinowej i kremem, a następnie przykryj ostatnim blatem smarując jego wierzch kremem. Boki tortu rozsmaruj pozostałym kremem. Gotowy tort schłodź w lodówce przez 1,5 godziny.

 

Przed podaniem udekoruj tort piernikowymi choinkami.

Składniki
Pierniczki w kształcie choinek:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 70 ml ciepłego mleka
Dekoracja:
  • 1 Lukier klasyczny biały Dr. Oetkera
  • 1 Pisak żelowy złoty Dr. Oetkera
Ciasto piernikowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g cukru muscovado
  • 1 łyżka Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 3 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 1/2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka
Krem:
  • 1 Masa śmietanowa Słony Karmel Dr. Oetkera
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 6 łyżek brandy do nasączenia
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny
Może się przydać
Zobacz więcej
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty

Wszystkiego słodkiego
08:00
12
Średni
Tort lodowy
Wszystkiego słodkiego
05:00
10
Średni
Wegański tort zimowy