Tort czekoladowy z wi艣niami



Tort czekoladowy z wi艣niami to sprawdzone po艂膮czenie smakowe. Delikatne czekoladowe blaty biszkoptowego ciasta, lekki i aksamitny krem 艣mietankowy i wi艣nie, a to wszystko bez glutenu. Tort to nie tylko uczta dla podniebienia, ale tak偶e pi臋knie si臋 prezentuje. Sprawd藕 ten wyjatkowy przepis! 馃崼 馃崚
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu czekoladowe bez glutenu:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170藲C. Dwie tortownice o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Tortownica o 艣rednicy 20 cm przyda si臋 podczas przygotowania niejednego ciasta. Pokryta specjaln膮 pow艂ok膮, dzi臋ki kt贸rej ciasta nie przywieraj膮 do blachy i z 艂atwo艣ci膮 wyjmiesz je z formy. Pastelowe dodatki do pieczenia? Dlaczego nie! Tortownica w stylu retro os艂odzi Twoj膮 kuchni臋!
-
Krok 2
Czekolad臋 rozpu艣膰 i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
呕ó艂tka utrzyj z po艂ow膮 porcji cukru i cukrem z wanili膮 na jasn膮, puszyst膮 mas臋. Nastepnie po艂膮cz z rozpuszczon膮 czekolad膮.
-
Krok 4
Bia艂ka ubij dodaj膮c stopniowo cukier, a potem po艂膮cz masy ze sob膮 mieszaj膮c delikatnie rózg膮. Na koniec dodaj budy艅 czekoladowy i wymieszaj.
-
Krok 5
Gotowe ciasto roz艂ó偶 równomiernie w foremkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20-25 min. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Krem 艣mietankowy do prze艂o偶enia tortu czekoladowego:
-
Krok 6
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubijaj mikserem. W trakcie ubijania dodaj 艣mietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubij ca艂o艣c na puszysty krem.
Prze艂o偶enie tortu:
-
Krok 7
Na wystudzony blat ciasta roz艂ó偶 równomiernie konfitur臋 wi艣niow膮, a na ni膮 po艂ow臋 kremu 艣mietankowego. Przykryj drugim blatem, roz艂ó偶 pozosta艂膮 cz臋艣膰 kremu i oprósz kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/tort-czekoladowy-z-wisniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze