Bez glutenu

Tort czekoladowy z wiśniami

tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietankowym bez glutenu

Tort czekoladowy z wiśniami

  • 01:20
  • 8
  • Średni
01:20
8
Średni

Tort czekoladowy z wiśniami. Delikatne czekoladowe blaty, lekki krem śmietankowy i wiśnie, a to wszystko bez glutenu. Sprawdź ten wyjatkowy przepis! 🍫 🍒

Składniki

Biszkopt:
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 Cukier z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 Budyń czekoladowy bez glutenu Dr. Oetkera
  • 150 g gorzkiej czekolady 64%
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 Śmietan-fixy bez glutenu Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 150 g konfitury wiśniowej
  • kakao do oprószenia
Wskazówki

Biszkopt:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 170˚C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Czekoladę rozpuść i odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Żółtka utrzyj z połową porcji cukru i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Nastepnie połącz z rozpuszczoną czekoladą.

Krok 4

Białka ubij dodając stopniowo cukier, a potem połącz masy ze sobą mieszając delikatnie rózgą. Na koniec dodaj budyń czekoladowy i wymieszaj.

Krok 5

 Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20-25 min. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Krem:

Krok 6

Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. W trakcie ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubij całośc na puszysty krem.

Przełożenie:

Krok 7

Na wystudzony blat ciasta rozłóż równomiernie konfiturę wiśniową, a na nią połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem, rozłóż pozostałą część kremu i oprósz kakao.

Składniki
Biszkopt:
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 Cukier z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 Budyń czekoladowy bez glutenu Dr. Oetkera
  • 150 g gorzkiej czekolady 64%
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 Śmietan-fixy bez glutenu Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 150 g konfitury wiśniowej
  • kakao do oprószenia
Może się przydać
Zobacz więcej
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu