1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy bezglutenowy z bitą śmietanką i wiśniami - Wszystkiego Słodkiego
Tort czekoladowy bezglutenowy z bitą śmietanką i wiśniami - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Tort czekoladowy z wiśniami to sprawdzone połączenie smakowe. Delikatne czekoladowe blaty biszkoptowego ciasta, lekki i aksamitny krem śmietankowy i wiśnie, a to wszystko bez glutenu. Tort to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także pięknie się prezentuje. Sprawdź ten wyjatkowy przepis! 🍫 🍒


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu czekoladowe bez glutenu:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170˚C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Tortownica o średnicy 20 cm przyda się podczas przygotowania niejednego ciasta. Pokryta specjalną powłoką, dzięki której ciasta nie przywierają do blachy i z łatwością wyjmiesz je z formy. Pastelowe dodatki do pieczenia? Dlaczego nie! Tortownica w stylu retro osłodzi Twoją kuchnię!

  • Krok 2

    Czekoladę rozpuść i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Żółtka utrzyj z połową porcji cukru i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Nastepnie połącz z rozpuszczoną czekoladą.

  • Krok 4

    Białka ubij dodając stopniowo cukier, a potem połącz masy ze sobą mieszając delikatnie rózgą. Na koniec dodaj budyń czekoladowy i wymieszaj.

  • Krok 5

     Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20-25 min. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Krem śmietankowy do przełożenia tortu czekoladowego:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. W trakcie ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubij całośc na puszysty krem.

Przełożenie tortu:

  • Krok 7

    Na wystudzony blat ciasta rozłóż równomiernie konfiturę wiśniową, a na nią połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem, rozłóż pozostałą część kremu i oprósz kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/tort-czekoladowy-z-wisniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej