1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort czekoladowy z wiśniami. Delikatne czekoladowe blaty, lekki krem śmietankowy i wiśnie, a to wszystko bez glutenu. Sprawdź ten wyjatkowy przepis! 🍫 🍒


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170˚C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Czekoladę rozpuść i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Żółtka utrzyj z połową porcji cukru i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Nastepnie połącz z rozpuszczoną czekoladą.

  • Krok 4

    Białka ubij dodając stopniowo cukier, a potem połącz masy ze sobą mieszając delikatnie rózgą. Na koniec dodaj budyń czekoladowy i wymieszaj.

  • Krok 5

     Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20-25 min. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Krem:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. W trakcie ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubij całośc na puszysty krem.

Przełożenie:

  • Krok 7

    Na wystudzony blat ciasta rozłóż równomiernie konfiturę wiśniową, a na nią połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem, rozłóż pozostałą część kremu i oprósz kakao.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej