1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Owocowy torcik ombre

Owocowy torcik ombre

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Uroczy, cieniowany, owocowy torcik Ombre. Nie jest tak trudny do zrobienia, jakby się mogło wydawać. Wewnątrz jest klasyka, czyli delikatny biszkopt, bita śmietana i dużo owoców zanurzonych w musie – z ostatnich już chyba w tym roku świeżych truskawek. Możecie go przygotować także w innym kolorze.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym. 

  • Krok 2

    W misie umieść białka i ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj masę. Po chwili zmniejsz obroty miksera do najniższych (zamiast miksera możesz użyć szpatułki) i bardzo delikatnie, w dwóch turach wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelej do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35 minut (możesz również sprawdzić stopień wypieczenia tzw. suchym patyczkiem). Po upieczeniu biszkoptu wyjmij go z piekarnika i uderz mocno dnem tortownicy o blat (ja kładę na blat jeszcze ściereczkę, aby go nie zniszczyć). Dzięki temu biszkopt powinien być ładny i równy. Odstaw go do całkowitego wystudzenia*.

Przełożenie:

  • Krok 3

    Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Owoce umyj, usuń szypułki z około 200 g truskawek i zmiksuj je na mus razem z cukrem pudrem (jeśli wykorzystacie inne owoce typu malina czy porzeczka to polecam przetrzeć je później przez sito, aby pozbyć się skórek czy dużej ilości pestek). Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła, ale nie gotowała. Do gorącej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki musu truskawkowego, wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej części musu i wymieszaj jeszcze raz dokładnie - ten sposób przygotowania pozwoli uniknąć zbyt szybkiego ścięcia się żelatyny i gwarantuje równomierne jej rozprowadzenie w musie owocowym. Gotowy mus zmieszaj z owocami i odstaw do lodówki na czas stygnięcia biszkoptu.

  • Krok 4

    Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na trzy blaty. Wierzch biszkoptu połóż na paterze, by służył jako spód torciku. Natomiast spód biszkoptu użyj na samą górę po to, aby górna warstwa była równa i miała idealne brzegi. :) Śmietankę razem z cukrem pudrem wymieszaj ze Śmietan-fixem i ubij na sztywno. Następnie przełóż do woreczka (z pomocą woreczka/rękawa cukierniczego można łatwiej nałożyć krem). Blat biszkoptowy cieniutko posmaruj bitą śmietaną, żeby później nie nasiąkł zbyt mocno musem owocowym. Przy brzegu utwórz z niej rant, dzięki temu owoce nie będą wypadały bokami i łatwiej będzie smarować wierzch tortu. Następnie nałóż warstwę owoców i na to krem. Podobnie postępuj z drugim blatem biszkoptu, a na koniec przykryj trzecim blatem. Wstaw tort do lodówki na czas przygotowania wierzchniej warstwy. Jeśli na bokach wystaje bita śmietana, możesz wyrównać ją szpatułką.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej