Wegańskie

Wegański tort zimowy

Wegański tort zimowy z lizakami bezowymi na białej paterze.

Wegański tort zimowy

  • 05:00
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
05:00
10
Średni

Urodziny najmłodszego członka rodziny to wydarzenie zasługujące na wyjątkową oprawę! Wasz maluch będzie wniebowzięty zdmuchując świeczki na torcie, w którego przygotowanie włożyliście tyyyyle serca! ❤️ Mój wegański tort zimowy utrzymałam w biało-błękitnej tonacji, zainspirowanej bajką Kraina Lodu 😊 Jego sekret? Krem z kokosowej śmietanki + bezowe lizaki ze śnieżynkami!❄️

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 ml oleju
Krem kokosowy:
  • 500 g śmietanki kokosowej (z ok. 2 puszek mleka kokosowego) *
  • 40 g cukru pudru
  • Śmietan-fix Dr. Oetkera
Dekoracja:
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
Krok 2

Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj.

Mąka pszenna i cukier w miseczkach i proszek do pieczenia.
Krok 3

Mleko sojowe wymieszaj z sodą oczyszczoną, octem i olejem.

Mleko sojowe, ocet i olej w miseczkach. Oraz soda oczyszczona.
Krok 4

Składniki suche zmiksuj z mokrymi.

Zmiksowane ciasto w misce.
Krok 5

Przelej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut.

Przelane ciasto do formy.
Krok 6

Upieczone ciasto odstaw na kratkę do wystudzenia.

Upieczone ciasto w formie, na kratce do pieczenia.
Krok 7

Po 10 minutach delikatnie usuń formę i odwróć ciasto do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ewentualne nierówności odkrój nożem.

Upieczone ciasto na papierze do pieczenia.
Krok 8

Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty.

Wystudzone ciasto, przekrojone na 3 blaty.

Krem kokosowy:

Krok 9

Ubij schłodzoną śmietankę kokosową. Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix’em i ubijaj do uzyskania puszystej i sztywnej konsystencji.

Ubita śmietanka kokosowa w misce.
Krok 10

Częścią kremu przełóż blaty ciasta.

Część kremu kokosowego, wyłożona na blat ciasta.
Krok 11

Pozostałą ilość kremu wykorzystaj na pokrycie kremem boków i wierzchu tortu. Tak przygotowany tort odstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Obłożony kremem kokosowym tort.

Dekoracja:

Krok 12

Przed podaniem udekoruj tort lizakami bezowymi z aquafaby, pokruszonymi bezami oraz cukrowymi śnieżynkami. Pamiętaj, aby położyć dekorację bezpośrednio przed podaniem, gdyż bezy zaczną chłonąć wilgoć od kremu i mogą się roztopić.

Tort obłożony kremem kokosowym i niebieskie dekoracje bezowe.

Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 ml oleju
Krem kokosowy:
  • 500 g śmietanki kokosowej (z ok. 2 puszek mleka kokosowego) *
  • 40 g cukru pudru
  • Śmietan-fix Dr. Oetkera
Dekoracja:
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
01:00
Średni
Krokant