Tort bez laktozy (wegański)- Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie

Wegański tort zimowy

Wegański tort zimowy

  • 05:00
  • 10
  • Średni
05:00
10
Średni

Urodziny najmłodszego członka rodziny to wydarzenie zasługujące na wyjątkową oprawę! Wasz maluch będzie wniebowzięty zdmuchując świeczki na torcie, w którego przygotowanie włożyliście tyyyyle serca! ❤️ Mój wegański tort zimowy utrzymałam w biało-błękitnej tonacji, zainspirowanej bajką Kraina Lodu 😊 Jego sekret? Krem z kokosowej śmietanki + bezowe lizaki ze śnieżynkami!❄️

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 ml oleju
Krem kokosowy:
  • 500 g śmietanki kokosowej (z ok. 2 puszek mleka kokosowego) *
  • 40 g cukru pudru
  • Śmietan-fix Dr. Oetkera
Dekoracja:

Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 ml oleju
Krem kokosowy:
  • 500 g śmietanki kokosowej (z ok. 2 puszek mleka kokosowego) *
  • 40 g cukru pudru
  • Śmietan-fix Dr. Oetkera
Dekoracja:
Zobacz ten przepis na ws.pl
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

00:10
1
Łatwy
Przyprawa korzenna