Wegański tort zimowy
                
                
    Urodziny najmłodszego członka rodziny to wydarzenie zasługujące na wyjątkową oprawę. Wasz maluch będzie wniebowzięty, zdmuchując świeczki na torcie, w którego przygotowanie włożyliście tyyyyle serca! ❤️ Mój wegański tort zimowy utrzymałam w biało-błękitnej tonacji zainspirowanej bajką „Kraina Lodu”. 😊 Jego sekret? Krem z kokosowej śmietanki + bezowe lizaki ze śnieżynkami. ❄️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Średni
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Przygotowanie ciasta na wegański tort zimowy:
- 
    
    
    
    
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
            
            
            
         - 
    
        
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
                - 
    
    
    
    
Krok 2
Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 3
Napój sojowy wymieszaj z sodą oczyszczoną, octem i olejem.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 4
Składniki suche zmiksuj z mokrymi.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 5
Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 6
Upieczone ciasto odstaw na kratkę do wystudzenia.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 7
Po 10 minutach delikatnie usuń formę i odwróć ciasto do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ewentualne nierówności odkrój nożem.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 8
Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty.
            
            
            
         
Krem kokosowy:
- 
    
    
    
    
Krok 9
Ubij schłodzoną śmietankę kokosową. Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem i ubijaj do uzyskania puszystej i sztywnej konsystencji.
            
            
            
         - 
    
        
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej! 💙
                - 
    
    
    
    
Krok 10
Częścią kremu przełóż blaty ciasta.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 11
Pozostały krem wykorzystaj na pokrycie boków i wierzchu tortu. Tak przygotowany tort odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
            
            
            
         
Dekoracja:
- 
    
    
    
    
Krok 12
Przed podaniem udekoruj tort lizakami bezowymi z aquafaby, pokruszonymi bezami oraz cukrowymi śnieżynkami.
Pamiętaj, aby położyć dekorację bezpośrednio przed podaniem, gdyż bezy zaczną chłonąć wilgoć z kremu i mogą się rozpuścić.
            
            
            
         
        
            
        
        Porada:
    
    ⭐ Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce przez minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka łatwiej oddzieli się od reszty mleka.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganski-tort-zimowy | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                                        
                    
                    
                                    
                
                                    
Komentarze