Wegański tort zimowy


Urodziny najmłodszego członka rodziny to wydarzenie zasługujące na wyjątkową oprawę! Wasz maluch będzie wniebowzięty zdmuchując świeczki na torcie, w którego przygotowanie włożyliście tyyyyle serca! ❤️ Mój wegański tort zimowy utrzymałam w biało-błękitnej tonacji, zainspirowanej bajką Kraina Lodu 😊 Jego sekret? Krem z kokosowej śmietanki + bezowe lizaki ze śnieżynkami!❄️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Mleko sojowe wymieszaj z sodą oczyszczoną, octem i olejem.
-
Krok 4
Składniki suche zmiksuj z mokrymi.
-
Krok 5
Przelej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut.
-
Krok 6
Upieczone ciasto odstaw na kratkę do wystudzenia.
-
Krok 7
Po 10 minutach delikatnie usuń formę i odwróć ciasto do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ewentualne nierówności odkrój nożem.
-
Krok 8
Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty.
Krem kokosowy:
-
Krok 9
Ubij schłodzoną śmietankę kokosową. Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix’em i ubijaj do uzyskania puszystej i sztywnej konsystencji.
-
Krok 10
Częścią kremu przełóż blaty ciasta.
-
Krok 11
Pozostałą ilość kremu wykorzystaj na pokrycie kremem boków i wierzchu tortu. Tak przygotowany tort odstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
-
Krok 12
Przed podaniem udekoruj tort lizakami bezowymi z aquafaby, pokruszonymi bezami oraz cukrowymi śnieżynkami. Pamiętaj, aby położyć dekorację bezpośrednio przed podaniem, gdyż bezy zaczną chłonąć wilgoć od kremu i mogą się roztopić.
Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze