1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański tort zimowy

Wegański tort zimowy

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Urodziny najmłodszego członka rodziny to wydarzenie zasługujące na wyjątkową oprawę! Wasz maluch będzie wniebowzięty zdmuchując świeczki na torcie, w którego przygotowanie włożyliście tyyyyle serca! ❤️ Mój wegański tort zimowy utrzymałam w biało-błękitnej tonacji, zainspirowanej bajką Kraina Lodu 😊 Jego sekret? Krem z kokosowej śmietanki + bezowe lizaki ze śnieżynkami!❄️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj.

    Mąka pszenna i cukier w miseczkach i proszek do pieczenia.
  • Krok 3

    Mleko sojowe wymieszaj z sodą oczyszczoną, octem i olejem.

    Mleko sojowe, ocet i olej w miseczkach. Oraz soda oczyszczona.
  • Krok 4

    Składniki suche zmiksuj z mokrymi.

    Zmiksowane ciasto w misce.
  • Krok 5

    Przelej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut.

    Przelane ciasto do formy.
  • Krok 6

    Upieczone ciasto odstaw na kratkę do wystudzenia.

    Upieczone ciasto w formie, na kratce do pieczenia.
  • Krok 7

    Po 10 minutach delikatnie usuń formę i odwróć ciasto do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ewentualne nierówności odkrój nożem.

    Upieczone ciasto na papierze do pieczenia.
  • Krok 8

    Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty.

    Wystudzone ciasto, przekrojone na 3 blaty.

Krem kokosowy:

  • Krok 9

    Ubij schłodzoną śmietankę kokosową. Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix’em i ubijaj do uzyskania puszystej i sztywnej konsystencji.

    Ubita śmietanka kokosowa w misce.
  • Krok 10

    Częścią kremu przełóż blaty ciasta.

    Część kremu kokosowego, wyłożona na blat ciasta.
  • Krok 11

    Pozostałą ilość kremu wykorzystaj na pokrycie kremem boków i wierzchu tortu. Tak przygotowany tort odstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.

    Obłożony kremem kokosowym tort.

Dekoracja:

  • Krok 12

    Przed podaniem udekoruj tort lizakami bezowymi z aquafaby, pokruszonymi bezami oraz cukrowymi śnieżynkami. Pamiętaj, aby położyć dekorację bezpośrednio przed podaniem, gdyż bezy zaczną chłonąć wilgoć od kremu i mogą się roztopić.

    Tort obłożony kremem kokosowym i niebieskie dekoracje bezowe.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej