1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Faworki wegańskie

Faworki wegańskie

smażone faworki wegańskie oprószone cukrem pudrem na paterze - Wszystkiego Słodkiego
smażone faworki wegańskie oprószone cukrem pudrem na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek w roślinnym wydaniu🍃, i kolejna, która jest słodkim strzałem w 10 😁 Delikatne, chrupiące i rozpływają się w ustach, czyli wegańskie faworki mają wszystko, co trzeba!

Cały sekret w idealnych faworkach wegańskich tkwi w odpowiednim wyrabianiu ciasta - tutaj zdecydowanie przydadzą się godziny spędzone na siłowni. Rozwałkowane ciasto należy uderzać wałkiem, składać ponownie i powtarzać czynność kilkanaście razy. W ten sposób napowietrzamy ciasto, a po smażeniu faworki mają charakterystyczne bąble i są niezwykle chrupkie. 

Faworki wegańskie, posypane tradycyjnie cukrem pudrem, to must have na zbliżający się Tłusty Czwartek 🍰🍩🧁🍬🍫

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Faworki wegańskie:

  • Krok 1

    Przesiej mąkę. Dodaj do niej sól oraz cukier z wanillią i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj roślinną śmietanę, olej oraz spirytus i dobrze zagnieć.

    W dużej misie mąka. Obok w miseczce wegańska śmietana i olej. Na łyżeczce sól i w kieliszku spirytus. Na blacie opakowanie cukru wanilinowego Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Na sam koniec dolewaj wodę i zagniataj do wyrobienia gładkiego i elastycznego ciasta.

    Ciasto na faworki w misce. Obok szklanka z wodą.
  • Krok 3

    Ciasto na przemian uderzaj wałkiem i składaj. Tak kilkanaście razy. Dzięki temu ciasto będzie dobrze napowietrzone i powstaną w nim charakterystyczne dla faworków - bąble.

    Przygotowane ciasto na faworki wegańskie. Obok drewniany wałek do pieczenia.
  • Krok 4

    Zagniecione ciasto odstaw na około 30 minut do lodówki.

    Zagniecione ciasto na faworki wegańskie.
  • Krok 5

    Następnie wałkuj małe porcje ciasta. Potnij je na paski i środek każdego - natnij Następnie każdy pasek przełóż jednym końcem przez nacięty otwór.

    Uważaj, żeby w czasie wałkowania, pozostałe ciasto nie obsychało. Najlepiej trzymaj je przykryte pod bawełnianą ściereczką.

    Rozwałkowane i nacięte ciasto na faworki wegańskie.
  • Krok 6

    W tym czasie rozgrzej olej w garnku lub patelni z szerokim dnem do 175°C.

    Surowe faworki wegańskie.
  • Krok 7

    Wrzucaj małe porcje faworków na rozgrzany olej i smaż przez kilka minut z obu stron. Do uzyskania złotego koloru. Usmażone faworki przekładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem obsyp faworki cukrem pudrem.

    Usmażone faworki na talerzyku.
  • Może się przydać

    Puszka w pastelowych kolorach, idealna do przechowywania ciasteczek.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/faworki-weganskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej