Deser czekoladowy (lava cake) bez jajek i mleka



Popularne programy kulinarne sprawiły, że na czekoladowy deser lava cake patrzymy niczym na deser, który wymaga od nas wprawy oraz kunsztu najlepszego mistrza cukiernictwa. Nic podobnego!
Najważniejszy jest tu czas pieczenia, ponieważ dosłownie każda minuta w piekarniku może przesądzić o finalnej konsystencji deseru. Optymalny czas to około 9-10 minut. Wtedy wierzch ciastka jest chrupiący, zaś środek… wypełniony ciepłą, płynną masą czekoladą. Po prostu miłość od pierwszego kęsa! 💘 W dodatku bez jajek i mleka!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowe ciasto:
-
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200°C. 5 foremek silikonowych wysmaruj odrobiną oleju kokosowego, a następnie oprósz kakao.
-
Krok 2
Rozpuść razem czekoladę z olejem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
W misce wymieszaj mąkę pszenną z sodą, solą, kakao oraz cukrem. Wymieszaj.
-
Krok 4
Dodaj napój sojowy i wymieszaj ciasto trzepaczką.
-
Krok 5
Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym.
-
Ubijaczka z drewnianą rączką
Ubijaczka z drewnianą rączką, której zakończenie pomalowane jest farbą w kolorze miętowym.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do 5 foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 9-10 minut. Po upieczeniu środek ciastka powinien być jeszcze płynny.
Gorąca polewa z owoców:
-
Krok 7
Zamrożone owoce przełoż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, do ich odmrożenia.
-
Krok 8
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z wodą, a następnie przelej do odmrożonych owoców. Podgrzewaj ciągle mieszając owoce, aż sos stanie się gęstszy. Ciepłe ciastko przełóż na talerz i polej gorącym sosem owocowym.😍
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-jajek/deser-czekoladowy-lava-cake-bez-jajek-i-mleka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze