1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Deser czekoladowy (lava cake) bez jajek i mleka

Deser czekoladowy (lava cake) bez jajek i mleka

Wegański deser czekoladowy lava cake z sosem owocowym - Wszystkiego Słodkiego
Wegański deser czekoladowy lava cake z sosem owocowym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Popularne programy kulinarne sprawiły, że na czekoladowy deser lava cake patrzymy niczym na deser, który wymaga od nas wprawy oraz kunsztu najlepszego mistrza cukiernictwa. Nic podobnego!

Najważniejszy jest tu czas pieczenia, ponieważ dosłownie każda minuta w piekarniku może przesądzić o finalnej konsystencji deseru. Optymalny czas to około 9-10 minut. Wtedy wierzch ciastka jest chrupiący, zaś środek… wypełniony ciepłą, płynną masą czekoladą. Po prostu miłość od pierwszego kęsa! 💘 W dodatku bez jajek i mleka!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe ciasto:

  • Krok 1

    Nagrzej piekarnik do 200°C. 5 foremek silikonowych wysmaruj odrobiną oleju kokosowego, a następnie oprósz kakao.

    Foremki silikonowe oprószone kakao. Obok Kakao Ciemne Dr. Oetkera i w miseczce olej kokosowy.
  • Krok 2

    Rozpuść razem czekoladę z olejem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Odstaw do przestudzenia.

    Kawałki czekoladowy w garnuszku. Obok ekstrakt z wanillii Dr. Oetkera i olej kokosowy w miseczce.
  • Krok 3

    W misce wymieszaj mąkę pszenną z sodą, solą, kakao oraz cukrem. Wymieszaj.

    W miseczkach mąka pszenna, kakao oraz cukier. Obok na łyżeczkach sól i soda.
  • Krok 4

    Dodaj napój sojowy i wymieszaj ciasto trzepaczką.

    Suche składniki wymieszane w misce. Obok rozpuszczona czekolada z ekstraktem waniliowym.
  • Krok 5

    Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym.

    Dwie misy z masą czekoladową.
  • Ubijaczka z drewnianą rączką

    Ubijaczka z drewnianą rączką, której zakończenie pomalowane jest farbą w kolorze miętowym.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do 5 foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 9-10 minut. Po upieczeniu środek ciastka powinien być jeszcze płynny.

    Foremki wypełnione ciastem czekoladowym.

Gorąca polewa z owoców:

  • Krok 7

    Zamrożone owoce przełoż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, do ich odmrożenia.

    Zamrożone owoce w miseczce.
  • Krok 8

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z wodą, a następnie przelej do odmrożonych owoców. Podgrzewaj ciągle mieszając owoce, aż sos stanie się gęstszy. Ciepłe ciastko przełóż na talerz i polej gorącym sosem owocowym.😍

    Sos owocowy w garnuszku.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-jajek/deser-czekoladowy-lava-cake-bez-jajek-i-mleka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej