Drożdżówki wegańskie z serkiem i truskawkami
Drożdżowe bułeczki z serem to nostalgiczny powrót do czasów dzieciństwa i poobiednich deserów serwowanych przez babcię lub zakupów w szkolnym sklepiku, gdzie na uczniowskiej liście życzeń bardzo często królowały właśnie DROŻDŻÓWKI.
Drożdżówki w wersji wegańskiej dorównują smakiem klasycznym. Przygotujesz je na bazie drożdży świeżych lub w wersji instant, które mają w sobie tę niebywałą zaletę, że… zawsze możesz mieć je w zapasie, bez obawy, że się zepsują, oraz napoju roślinnego.
W drożdżowych bułeczkach ważne jest oczywiście nadzienie. Proponuję połączenie masy serowej (w 100% wege 😉) oraz sezonowych owoców. Kremowy serek tofu w towarzystwie świeżych truskawek to wyjątkowo trafne połączenie. Z resztą… przekonaj się sam! 🍓🍓🍓 W A R T O!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
Wymieszaj razem suche składniki: mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli, cukier i drożdże suszone.
-
Krok 2
Mieszając dodaj ciepły napój sojowy i rozpuszczony olej kokosowy. Wyrób na jednolite ciasto.
-
Krok 3
Misę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę i serek z tofu.
-
Krok 4
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kruszonka:
-
Krok 5
Do miseczki przełóż mąkę, cukier i olej kokosowy o konsystencji stałej.
-
Krok 6
Wyrób na kruszonkę i odstaw do lodówki.
Waniliowy serek z tofu:
-
Krok 7
Do pojemnika malaksera przełóż pokruszony i odciśnięty z zalewy serek tofu, ekstrakt waniliowy, cukier, sok z cytryny i napój sojowy.
-
Krok 8
Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przełóż serek do lodówki.
Wegańskie drożdżówki:
-
Krok 9
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Następnie podziel je na 8 części. Z każdej części utwórz placek, z wgłębieniem na środku. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 10
W każde wgłębienie nałóż łyżkę serka z tofu, następnie jedną truskawkę pokrojoną na ćwiartki.
-
Krok 11
Drożdżówki posyp kruszonką i odstaw do ponownego wyrastania na około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.
-
Krok 12
Drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 minut. Upieczone drożdżówki odstaw do wystudzenia.
Lukier cytrynowy:
-
Krok 13
Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i ucieraj łyżką do uzyskania jednolitego lukru.
-
Krok 14
Upieczone drożdżówki polej lukrem cytrynowym i posyp płatki migdałów. 🍋
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/drozdzowki-weganskie-z-serkiem-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze