Bez jajek

Drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek

drożdżowe racuchy z jabłkami na białym talerzyku posypane cukrem pudrem

Drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek

  • 01:00
  • 15
  • Łatwy
01:00
15
Łatwy

Racuchy z jabłkami to istna babcina klasyka! Kiedy tylko pojawiały się na stole, unoszący się w całym domu zapach, jako jedyny był w stanie oderwać dzieciaki nawet od najbardziej wciągającej zabawy. Chrupiące, mięciutkie w środku, a do tego ten idealny balans smaku między słodyczą, a kwaskowatością jabłek… 🥞🍎 Przekonaj się sam jak smakują w wersji wegańskiej, bez dodatku jajek!

Składniki

Drożdżowe racuchy:
  • 200 g mąki pszennej
  • Drożdże suszone 7 g Dr. Oetkera
  • 30 g cukru
  • 250 ml ciepłego napoju sojowego*
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
Dodatkowo:
  • cukier puder
Wskazówki

Krok 1

Krok 1

Do miski dodaj mąkę pszenną, drożdże suszone oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

w misce mąka z drożdżami suchymi instant Dr. Oetkera
Krok 2

Dodaj ciepły napój sojowy i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj lub krótko zblenduj ciasto do połączenia składników.

w misce ciasto drożdżowe z dodatkiem napoju sojowego obok mikser ręczny bosch
Krok 3

Drobno pokrój jabłka, dodaj je do ciasta i wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut.

w misce ciasto drożdżowe z jabłkami bez jajek na racuchy
Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki z obu stron na rumiano. 

na patelni racuchy drożdżowe z jabłkami bez jajek
Krok 5

Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem.

na talerzyku wegańskie racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem

Zamiast napoju sojowego, możesz użyć mleka krowiego.

Składniki
Drożdżowe racuchy:
  • 200 g mąki pszennej
  • Drożdże suszone 7 g Dr. Oetkera
  • 30 g cukru
  • 250 ml ciepłego napoju sojowego*
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
Dodatkowo:
  • cukier puder
Bez jajek ->

Przepisy z kategorii Bez jajek