1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Wegański mus truskawkowy

Wegański mus truskawkowy

wegański mus truskawkowy z pistacjami i truskawkami na białej desce - Wszystkiego Słodkiego
wegański mus truskawkowy z pistacjami i truskawkami na białej desce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czy Wy także nie możecie oprzeć się czerwcowym truskawkom, i tylko szukacie kolejnych pomysłów jak wykorzystać te cudowne owoce? Wypróbujcie więc przepis na wegański mus truskawkowy - lekki i delikatny jak pianka deser o mocno owocowym smaku 🍓🍓🍓

Mus na bazie aquafaby jest tak pyszny, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Całość udekorowałam świeżymi owocami i posiekanymi pistacjami - to ostatnio moje ulubione połączenie 😻

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegański mus truskawkowy:

  • Krok 1

    Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój je na mniejsze części i zblenduj razem z syropem z agawy i ekstraktem z wanilii.

    Truskawki w durszlaku. Obok blender firmy Bosch, ekstrakt z wanilii Taylor&Colledge i aquafaba,
  • Krok 2

    Aquafabę ubij do uzyskania sztywnej piany.

    Aquafaba w szklanej misce.
  • Krok 3

    Do garnka odlej około 100 g musu z truskawek, dodaj wodę oraz agar. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty do całkowitego rozpuszczenia agaru. Odstaw na kilka minut do przestudzenia.

    Mus z truskawek z garnku. Obok agar w szklanej miseczce.
  • Krok 4

    Następnie stopniowo dodawaj ubitą aquafabę do masy truskawkowej.

    W jednej misce ubita aquafaba, a w drugiej masa truskawkowa.
  • Marta poleca

    Rózga kuchenna z drewnianą rączką jest niezbędnym pomocnikiem w Twojej kuchni!

    Marta poleca
  • Krok 5

    Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.

    Mieszanie wegańskiego musu truskawkowego.
  • Krok 6

    Wegański mus truskawkowy przełóż do szklanych pojemników.

    Wegański mus truskawkowy przełożony do szklanych pojemników.
  • Krok 7

    Przed podaniem udekoruj truskawkami i pistacjami.

    Wegański mus truskawkowy udekorowany pistacjami i truskawkami.

* Aquafaba to woda po ugotowanej ciecierzycy. Odsącz puszkę ciecierzycy z zalewy i wykorzystaj płyn do ubijania. Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/weganski-mus-truskawkowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej