Wegański mus truskawkowy
Czy Wy także nie możecie oprzeć się czerwcowym truskawkom, i tylko szukacie kolejnych pomysłów jak wykorzystać te cudowne owoce? Wypróbujcie więc przepis na wegański mus truskawkowy - lekki i delikatny jak pianka deser o mocno owocowym smaku 🍓🍓🍓
Mus na bazie aquafaby jest tak pyszny, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Całość udekorowałam świeżymi owocami i posiekanymi pistacjami - to ostatnio moje ulubione połączenie 😻
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegański mus truskawkowy:
-
Krok 1
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój je na mniejsze części i zblenduj razem z syropem z agawy i ekstraktem z wanilii.
-
Krok 2
Aquafabę ubij do uzyskania sztywnej piany.
-
Krok 3
Do garnka odlej około 100 g musu z truskawek, dodaj wodę oraz agar. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty do całkowitego rozpuszczenia agaru. Odstaw na kilka minut do przestudzenia.
-
Krok 4
Następnie stopniowo dodawaj ubitą aquafabę do masy truskawkowej.
-
Marta poleca
Rózga kuchenna z drewnianą rączką jest niezbędnym pomocnikiem w Twojej kuchni!
-
Krok 5
Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
-
Krok 6
Wegański mus truskawkowy przełóż do szklanych pojemników.
-
Krok 7
Przed podaniem udekoruj truskawkami i pistacjami.
* Aquafaba to woda po ugotowanej ciecierzycy. Odsącz puszkę ciecierzycy z zalewy i wykorzystaj płyn do ubijania. Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/weganski-mus-truskawkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze