Mazurek daktylowy z czekolad膮 i past膮 sezamow膮



Uwielbiasz suszone daktyle? A czy wiesz, 偶e mo偶esz z nich przygotowa膰 pyszny mazurek daktylowy z czekolad膮 i past膮 sezamow膮? Jest on w 100% wega艅ski, a rzeczone daktyle stanowi膮 jego s艂odk膮 kwintesencj臋, która doskonale komponuje si臋 z czekolad膮. Zobacz jak zrobi膰 tak膮 mas臋 daktylow膮 do mazurka. Duet czekolada i daktyle stanowi perfekcyjne nadzienie dla klasycznego 艣wi膮tecznego wypieku. 馃悾
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na mazurek:
-
Krok 1
Wymieszaj razem m膮k臋 pszenn膮 z m膮k膮 ziemniaczan膮 i sol膮. Olej kokosowy o konsystencji sta艂ej utrzyj z cukrem pudrem.
-
Krok 2
Do utartego oleju kokosowego z cukrem pudrem dodaj wymieszane wcze艣niej suche sk艂adniki i szybko zagnie膰. Pod koniec zagniatania dodaj 2 艂y偶ki zimnej wody. Ciasto zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂ó偶 do lodówki na oko艂o 30 minut do sch艂odzenia.
-
Krok 3
Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Kszta艂t ciasta dopasuj do wybranej przez siebie formy. Ja u偶y艂am prostok膮tnej formy na tart臋 o wymiarach 34cm x 11cm.
-
Krok 4
Rozwa艂kowane ciasto przenie艣 do formy i delikatnie doci艣nij. Spód nak艂uj widelcem i wstaw ciasto do zamra偶arki na oko艂o 30 minut.
-
Krok 5
Zamro偶one ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez oko艂o 17 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
-
Forma do tarty z wyjmowanym dnem
Prostok膮tna forma do tarty z wyjmowanym dnem u艂atwi i usprawni przygotowanie tart zar贸wno na s艂odko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mog膮 posiada膰 wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyj臋cie upieczonego ciasta, nie krusz膮c go i nie 艂ami膮c. Niezast膮piony produkt w kuchni ka偶dego mi艂o艣nika wypiek贸w.
Krem daktylowo-czekoladowy do mazurka:
-
Krok 6
Daktyle zalej wrz膮tkiem i odstaw na minimum godzin臋. Nast臋pnie odlej wod臋.
-
Krok 7
W malakserze zblenduj namoczone wcze艣niej daktyle z sol膮 i ekstratem z wanilii.
-
Krok 8
Nast臋pnie dodaj past臋 sezamow膮 i rozpuszczon膮 gorzk膮 czekolad臋. Dok艂adnie zmiksuj, do uzyskania g艂adkiej konsystencji.
-
Krok 9
Krem prze艂ó偶 na wcze艣niej upieczone ciasto. Cz臋艣膰 kremu prze艂óz do r臋kawa cukierniczego z tylk膮 okr膮g艂膮 i udekoruj kremem mazurek.
-
Marta poleca
Tylka w kszta艂cie otwartej gwiazdy (1M) od Wiltona. Dzi臋ki niej stworzysz unikatowe ozdoby - gwiazdkowe wype艂nienia, kwiaty czy rozety.
-
Krok 10
Udekoruj orzechami laskowymi i wiórkami z czekolady.
* Zamiast oleju kokosowego mo偶esz u偶y膰: mas艂a, margaryny lub margaryny wega艅skiej.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-daktylowy-z-czekolada-i-pasta-sezamowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze