1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. I
  4. Imbir

Imbir

Świeże kłącze imbiru.

Imbir

Imbir to roślina, której kłącze jest szeroko wykorzystywane w kulinariach jako przyprawa. Korzeń ma odświeżający, intensywnie ostro-słodki aromat, który doskonale podkreśla smak potraw słonych, jak i słodkich. Jest bardzo popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Korzeń imbiru sprzedawany jest świeży w kawałkach, suszony w postaci proszku, marynowany, kandyzowany lub w syropie cukrowym. Dostępny jest również syrop z imbiru, który można wykorzystać do lemoniad, herbat lub jako składnik lukru do ciast.

Imbir doskonale komponuje się z gruszkami, cynamonem, cytryną, dynią i pomarańczą, co można wykorzystać w słodkich wypiekach.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej