1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem rabarbarowy z imbirem

Dżem rabarbarowy z imbirem

dżem rabarbarowy z imbirem na śniadanie,chleb, masło, kawa, truskawki Wszystkiego Słodkiego
dżem rabarbarowy z imbirem na śniadanie,chleb, masło, kawa, truskawki Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Do naleśników, herbaty w chłodny jesienny wieczór lub jako dodatek do domowego ciasta! Dżem rabarbarowy z dodatkiem imbiru rozgrzeje Twoje serce i stanie się słodkim faworytem wielbicieli niesztampowych połączeń! 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu:

  • Krok 1

    Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o wielkości ok.1 cm. Do garnka włóż pokrojony rabarbar, dodaj wodę i obrany, starty na tarce imbir a następnie wymieszaj z żelfixem. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj kilka minut, co jakiś czas mieszając aż rabarbar nieco zmięknie.

    rabarbar, imbir świeży, żelfix 2:1
  • Żelfix 2:1

    Z Żelfixem 2:1 przygotujesz pyszne konfitury używając tylko 0,5 kg cukru na 1 kg owoców. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Żelfix zapobiega pleśnieniu konfitur. Ciesz się smakiem lata przez długie miesiące!

  • Krok 2

    Dodaj sok z cytryny oraz cukier,wymieszaj i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj jeszcze ok. 2-3 min.

    rabarbar podgotowany z żelfixem, płyta indukcyjna Bosch
  • Krok 3

    Gotowy dżem nakładaj do czystych słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na ok. 15 min. 

    słoiczki z dżemem rabarbarowym z imbirem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-rabarbarowy-z-imbirem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej