Dżem rabarbarowy z imbirem


Do naleśników, herbaty w chłodny jesienny wieczór lub jako dodatek do domowego ciasta! Dżem rabarbarowy z dodatkiem imbiru rozgrzeje Twoje serce i stanie się słodkim faworytem wielbicieli niesztampowych połączeń! 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Dżem:
-
Krok 1
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 1 cm.
Do garnka włóż pokrojony rabarbar, dodaj wodę i obrany, starty na tarce imbir a następnie wymieszaj z żelfixem.
Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj kilka minut, co jakiś czas mieszając aż rabarbar nieco zmięknie.
-
Krok 2
Dodaj sok z cytryny oraz cukier,wymieszaj i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj jeszcze około 2-3 minuty.
-
Krok 3
Gotowy dżem nakładaj do czystych słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na około 15 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze